Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Проблемні питання

1. Які умови необхідні для зростання капіталу?

2. Розкрийте роль змінного і постійного капіталу у виробництві додаткової вартості.

3 Що являє собою капітал як матеріальний, вартісний і соціально-економічний чинник?

4. Назвіть відмінність між марксистським і неокласичним підходами до встановлення джерела зростання капіталу.

5. Які фактори впливають на розмір капіталу і співвідношення його частин?

6. У чому полягає різниця в поділі капіталу на постійний та змінний, основний та оборотний?

7. Проаналізуйте особливості організації заробітної плати в державному та приватному секторах економіки.

8. Які історичні стадії у своєму розвитку пройшла земельна рента?

9. Визначте взаємодію природних і економічних процесів у сільському господарстві.

10. Які форми господарювання в сільському господарстві отримали широке розповсюдження, в сучасних умовах?

Ситуаційні завдання

Завдання 1

Чому дорівнює денна вартість робочої сили, якщо витрати родини працівника складають: на щоденні потреби – 10 грн.; на потреби, які задовольняються один раз на тиждень – 20 грн.; щоквартальні витрати – 200 грн.; на потреби, що задовольняються один раз в півроку – 800 грн.; один раз у рік – 21000 грн.?

Завдання 2

Авансований капітал – 600000 грн., у т.ч. на засоби виробництва – 480000 грн. У виробництві задіяні 400 найманих працівників. Визначте вартість (ціну) робочої сили кожного з них.

Завдання 3

Заробітна плата підвищилась за рік на 5%. Податки зросли на 3%. Витрати на предмети першочергового значення з причини зростання цін підвищилися на 10%. Як змінилася реальна заробітна плата?

Завдання 4

Упродовж року середній показник номінального доходу зріс на 26 %, а ціни за цей же період – на 15%. Як змінилися реальні доходи населення?

Завдання 5

У три рівновеликі ділянки землі було вкладено по 300 грн. в кожний. Середня норма прибутку – 20%. Врожай на І ділянці склав 5 ц, на ІІ – 6 ц, на ІІІ– 10 ц. Визначте розмір диференціальної ренти.

Завдання 6

Якою буде ціна земельної ділянки, якщо власник землі щорічно отримує 60 тис. грн. земельної ренти, а банк сплачує вкладникам 10 % річних?

Завдання 7

Власник землі отримує щорічно орендну плату за здану в оренду ділянку 8 тис. грн. На ділянці є сільськогосподарські будівлі вартістю 50 тис. грн. зі строком експлуатації 10 років. Норма банківського відсотку – 5% річних. Визначте величину земельної ренти.

Завдання 8

Фермер-орендар одержує 20 % прибутку на 50 тис. грн. вкладеного в землю капіталу. Величина додаткового продукту, одержуваного після реалізації продукції, складає 30 тис. грн. Визначите величину ренти, одержуваної власником землі.

Завдання 9

У земельну ділянку вкладений капітал 100 тис. грн., термін витрат, що окупаються — 20 років. Рента з цієї ділянки складає 25 тис. грн. Якщо норма позичкового відсотка встановлена в розмірах 5 % річних, визначите суму орендної плати.

Завдання 10

На трьох однакових за родючістю ділянках, але розташованих на різній відстані від ринку збуту, при однакових витратах на виробництво одержано однаковий урожай. Транспортні витрати, пов’язані з реалізацією продукції на першій ділянці становлять 2200, на другій – 1200, на третій – 200 грошових одиниць. Визначте величину диференціальної ренти 1 на середній і кращій земельних ділянках.

Ключові терміни і поняття

Агропромисловий комплекс (АПК) — сукупність галузей, зайнятих виробництвом продукції сільського господарства, її зберіганням, переробкою і доведенням до споживача.

Земельна рента — економічна категорія, що виражає економічні відносини, пов'язані з формами власності на землю та її використанням, економічна форма реалізації права власності на землю. В умовах ринкової економіки може виступати у формі диференціальної, абсолютної та монопольної ренти.

Земельний кадастр — сукупність відомостей про природний, господарський та правовий стан земель. Включає дані щодо реєстрації землекористувань, обліку родючості та якості земель, бонітування ґрунтів та економічної оцінки землі.

Земельні відносини — економічні відносини в суспільстві, пов'язані з володінням і користуванням землею як головним засобом виробництва в сільському господарстві.

Землеволодіння — володіння землею на праві власності, що історично виступає в різних формах.

Землекористування — умови, порядок і форми господарського використання землі особами або колективами, які не мають на неї права землеволодіння.

Капітал — авансовані підприємцями у виробництво товарів засоби виробництва, грошові ресурси, засоби на оплату найманої праці, які в процесі своєї продуктивної взаємодії забезпечують зростання вартості та збагачення підприємців.

Оренда землі — форма землекористування, за якою власник ділянки землі передає її на певний строк іншій особі (організації) для ведення господарства за винагороду (орендну плату).

Орендна плата — грошові суми, що їх сплачують орендарі за користування орендованою землею та майном за договором оренди.

Підприємництво — самостійна, ініціативна, творча і на власний ризик здійснювана діяльність суб'єктів різних форм власності з виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг і торгівлі з метою "Держання прибутку.

Перетворення грошей у капітал — запуск грошей у обіг для наживи, тобто для одержання грошової суми більшої ніж первісне вкладена.

Сільське господарство — одна з основних сфер матеріального виробництва; вирощування сільськогосподарських культур і розведення сільськогосподарських тварин для забезпечення населення продуктами харчування, а промисловості — сировиною.

Ціна землі — грошова сума, що її одержує власник землі за реалізації земельної ділянки. Величина ціни землі залежить від розміру земельної ренти і рівня позичкового процента. Ціна землі є капіталізованою земельною рентою.