Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Теми для підготовки доповідей

  1. Вплив тіньового сектора на економічне відтворення.

  2. Масштаби і особливості тіньової економіки в Україні.

3. Проблеми розширеного відтворення національного багатства України.

4. Державне регулювання розподілу доходів.

Бібліографічний список до семінарського заняття

1.1.[§70-77]; 1.2.[T.17-18]; 1.3.[гл.22-23]; 1.4.[Т.17-18]; 1.5.[р.22-23]; 1.7.[Т.16-17]

Семінарське заняття 11

Тема 12. Економічний розвиток. Економічні цикли. Зайнятість та відтворення робочої сили

Мета заняття: поглибити, систематизувати та закріпити знання студентів з теорії економічного зростання та циклічного розвитку економіки; проблем безробіття і зайнятості населення і регулювання її в сучасних умовах.

План семінарського заняття

1. Економічне зростання, його показники та чинники.

2. Економічні коливання: їх причини, види та наслідки. Теорії економічного циклу.

3. Антикризова політика. Прогнози економічної активності.

4. Зайнятість населення і державне регулювання її в сучасних умовах.

5. Причини, види, форми і наслідки безробіття.

Методичні рекомендації

Ця тема є логічним продовженням попередньої теми, вона розкриває важливі економічні закономірності в умовах змінювання виробничого потенціалу. При її розгляді слід з’ясувати показники економічного зростання та фактори, що його зумовлюють, а також основні теорії економічного зростання. Важливо також розібратися, яку роль у процесі економічного зростання відіграють нагромадження та інвестиції, проаналізувати взаємозв’язок між інвестиціями та економічним розвитком, враховуючи, що інвестиції, в свою, чергу залежать від доходів.

При опрацюванні третього питання необхідно з’ясувати, за допомогою яких показників аналізується циклічність, які існують характерні особливості кожної фази циклу щодо обсягу виробництва, цін, зайнятості та попиту на кредит. При розгляді причин циклічності треба проаналізувати сутність як окремих теорій, так і екстернальних та інтернальних підходів.

У третьому питанні слід з’ясувати значення прогнозу економічної ефективності (для уряду та підприємств), на основі чого цей прогноз може складатись і як використовуватись при проведенні антикризової політики. Дане питання доцільно розглянути за допомогою відповідних публікацій у періодичних виданнях.

Розгляд четвертого та п’ятого питання передбачає аналіз взаємозв’язку зайнятості, виробничого потенціалу й ефективності виробництва, вивчення причин, форм та шляхів зменшення безробіття.

У останньому питанні слід розглянути проблеми повної та неповної зайнятості, а також умови, що забезпечують раціональність зайнятості.

Причини безробіття можна проаналізувати на основі вивчення класичної теорії безробіття кейнсіанського підходу. Окрім того, треба дати визначення всіх можливих типів безробіття, проаналізувати його соціально-економічні наслідки. При цьому важливо зрозуміти, що для суспільства небезпечним є не саме безробіття, а відсутність механізму його регулювання, надійного захисту безробітних. Подумайте, які фактори визначають рівень і структуру безробіття.