Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Проблемні питання

  1. Визначте економічні функції домогосподарства.

  2. Яка роль домогосподарства в економічній системі держави?

  3. Назвіть основне джерело сукупного доходу домогосподарства в Україні.

  4. Обґрунтуйте складові споживання домогосподарства.

  5. Які чинники спонукають домогосподарство здійснювати заощадження?

  6. Поясніть ефект доходу та ефект заміни для споживача.

Ключові терміни і поняття

Домогосподарство — особа або група осіб, що об'єдналися з метою забезпечення всім необхідним для життя, тобто спільного ведення господарства.

Заощадження — частина доходу домогосподарства, що не сплачується у вигляді податку та не витрачається на купівлю товарів особистого споживання.

Сім'я — сукупність осіб, що живуть разом, пов'язаних родинністю та спільним бюджетом.

Споживання домогосподарства — придбання товарів особистого користування та витрати на соціально-культурні та побутові послуги.

Сукупний дохід домогосподарства — вся сума доходів, які воно отримує в грошовій чи натуральній формі з будь-яких джерел.

Теми для підготовки доповідей

  1. Домогосподарство як об’єкт економічної та соціальної політики.

  2. Диференціація доходів та їx мінімальні стандарти.

Бібліографічний список до семінарського заняття

1.1.[§48-55, 75]; 1.2.[T.5-6, 11-14]; 1.3.[гл.2, 9]; 1.4.[Т.5, 11]; 1.5.[р.20-21]; 1.7.[Т.11-12]

Семінарське заняття 9

Тема 10. Підприємництво. Галузеві особливості функціонування капіталу. Форми прибутку: торгівельний, процент, рента

Мета заняття: поглибити, систематизувати та закріпити знання студентів з питань сутності та значення підприємництва, особливості функціонування капіталу в різних сферах економіки.

План семінарського заняття

    1. Підприємництво: його форми та функції. Підприємницький дохід.

    2. Аграрні відносини. Земельна рента та її форми.

    3. Сучасні форми земельної власності та господарювання в Україні.

    4. Рентні відносини. Ціна землі.

Методичні рекомендації

Згідно з теорією факторів виробництва, як нам уже відомо, основними є: земля, капітал, праця і підприємницькі здібності. Сучасна передова промислова технологія заснована на застосуванні значної маси капіталу: складне машинне устаткування, крупні фабрики і заводи, великі запаси продукції, напівфабрикатів, сировини тощо. Цей капітал може постійно діяти, якщо він безперервно відтворює матеріальні умови виробництва нової вартості. Отже капітал існує лише в продуктивному використанні, а саме тоді, коли його власники отримують доходи від використання своєї власності. Тому вивчення проблем первісного нагромадження капіталу, перетворення грошей у капітал, джерела накопичення, закономірностей розвитку трудових відносин є не просто необхідним, а першочерговим завданням для всіх хто готується до трудової діяльності.

Вивчення теорії заробітної плати дає можливість зрозуміти механізм встановлення загального рівня заробітної плати, зокрема її мінімального рівня. Необхідно з’ясувати суть, види, форми і системи заробітної плати, а також проаналізувати особливості використання і відмінності погодинної і відрядної заробітної плати.

Провідною галуззю національної економіки є сільське господарство, в якому виробничі процеси мають свої особливості. Розвиток цієї галузі пов’язаний із розв’язанням продовольчої проблеми, що в свою чергу вимагає налагодження тісних економічних зв’язків сільського господарства з іншими сферами економіки. Ці та інші аспекти зумовлюють необхідність вивчення даної теми.

Аналізуючи сільськогосподарське виробництво, необхідно врахувати, що економічний процес відтворення незалежно від його суспільного характеру завжди переплітається з природними процесом. Тому раціональне управління у цій галузі вимагає знань і вмілого використання не лише економічних законів, а й законів природи.

Слід звернути увагу також на суттєві особливості механізму функціонування капіталу в аграрній сфері, дати порівняльну характеристику з іншими капіталами виробничої сфери. Ці особливості полягають по-перше, у чітко вираженій сезонності виробництва, по-друге, основним фактором виробництва є земля, по-третє, через обмеженість землі як виробничого фактора одним з елементів витрат може бути земельна рента.

При аналізі суті земельної ренти необхідно з’ясувати, які умови зумовлюють утворення диференціальної ренти І та ІІ, абсолютної і монопольної ренти, звернути увагу на відмінність ренти і орендної плати, фактори, які визначають попит на землю і її ціну.

Важливо також розглянути основні тенденції та перспективи розвитку різних форм господарювання в сільському господарстві в умовах формування ринкової економіки України.