Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Порівняйте предмет досліджень різних шкіл. Хто, на вашу думку, був ближче до сучасного тлумачення предмету політичної економії?

  2. Чому англійську школу політичної економії у лиці А.Сміта і Д.Рікардо К.Маркс назвав класичною?

Бібліографічний список до теми

1.1.[§1-2]; 1.2.[T.1]; 1.3.[гл.1]; 1.4.[Т.1]; 1.5.[р.1]; 1.7.[Т.1]

Тема 2. Виробництво матеріальних благ і послуг. Продукт і характер праці

Мета роботи: закріпити, поглибити, розширити та систематизувати знання студентів сутності та результатів виробництва.

План вивчення теми

1. Матеріальне виробництво та його фактори.

2. Продукт виробництва і характер праці.

Методичні рекомендації

Величина вартості товару значною мірою визначається суспільно необхідними витратами праці і виміряється суспільно необхідним робочим часом. Величина останнього, як правило, збігається з індивідуальними витратами праці тих товаровиробників, що доставляють на ринок переважне більшість товарів одного виду, і встановлюється стихійно в процесі конкурентної боротьби. Такі товаровиробники знаходяться в кращому положенні, чим їхні конкуренти, що затрачають більше праці, оскільки останні несуть утрати на суму реалізованої продукції, помножену на різницю суспільної й індивідуальної вартості продукції.

Суспільно необхідний робочий час і обумовлена їм величина суспільної вартості не залишаються незмінними і залежать від продуктивної сили праці і його інтенсивності. Продуктивна сила праці визначається, у свою чергу, рівнем розвитку науки, природними здібностями, досвідом, культурою і кваліфікацією працівника, а також суспільною комбінацією виробничого процесу і природних умов, у яких він відбувається. Продуктивність праці виражається в кількості продукції, зробленої за одиницю часу (година, робочий день, місяць і т.п.), чи кількістю часу, витраченим на виготовлення одиниці продукції. Величина вартості товару змінюється прямо пропорційно кількості і назад пропорційно продуктивній силі праці.

Під час більш інтенсивної праці одиниця часу виражає велику масу праці. Це свідчить про те, що саме по собі робочий час не може дати повного представлення про фактичні витрати праці. Тому при різній інтенсивності праці воно не може бути безумовним мірилом вартості. Суспільно необхідні витрати праці виміряються робочим часом лише при його середній інтенсивності.

Ситуаційні завдання

Варіант 1

Чисельність працівників збільшилась в 10 разів, продуктивність їх праці збільшилась в 3 рази, а інтенсивність праці – в 2 рази. Як змінився обсяг продукції, вироблений за той самий період часу?

Варіант 2

Чисельність робітників на підприємстві скоротилася на 20%, а випуск продукції подвоївся. Визначите зміну продуктивності праці.

Варіант 3

Чисельність працівників збільшилась в 5 разів, продуктивність їх праці збільшилась в 2 рази, а інтенсивність праці – в 1,5 рази. Як змінився обсяг продукції, вироблений за той самий період часу?

Варіант 4

Чисельність робітників на підприємстві скоротилася на 40%, а випуск продукції потроївся. Визначите зміну продуктивності праці.

Варіант 5

Чисельність працівників залишилася незмінною, продуктивність їх праці збільшилась в 2 рази, а інтенсивність праці виросла на 50%. Як змінився обсяг продукції, вироблений за той самий період часу?

Варіант 6

Чисельність працівників збільшилась в 20 разів, продуктивність їх праці збільшилась в 3 рази, а інтенсивність праці – в 3,5 рази. Як змінився обсяг продукції, вироблений за той самий період часу?

Варіант 7

Чисельність робітників на підприємстві скоротилася на 50%, а випуск продукції зріс у четверо. Визначите зміну продуктивності праці.

Варіант 8

Чисельність працівників збільшилась в 10 разів, продуктивність їх праці зменшилась в 2 рази, а інтенсивність праці зросла в 2 рази. Як змінився обсяг продукції, вироблений за той самий період часу?

Варіант 9

Чисельність працівників збільшилась в 10 разів, продуктивність їх праці збільшилась в 3 рази, а інтенсивність праці зменшилась в 2 рази. Як змінився обсяг продукції, вироблений за той самий період часу?

Варіант 10

Чисельність робітників на підприємстві скоротилася на 30%, а випуск продукції подвоївся. Визначите зміну продуктивності праці.