Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Проаналізуйте теорії капіталу, з’ясуйте їх відмінність.

  2. В умовах переходу до ринкових відносин зростає чи падає необхідність у суспільних фондах споживання ?

  3. Проаналізуйте визначення категорії “заробітна плата” в економічній літературі.

  4. Охарактеризуйте фактори, що визначають величину реальної заробітної плати та її динаміку.

Бібліографічний список до теми

1.2.[T.10]; 1.4.[Т.141]; 1.5.[р.19]; 1.7.[Т.13]

Тема 7. Ринок, його структура і функції. Моделі ринку. Конкуренція і ціноутворення. Інфраструктура ринку

Мета роботи: закріпити, поглибити, розширити та систематизувати знання студентів щодо сутності ринкового механізму, розвитку ринків в Україні, сутності інфраструктури ринку і функціонування сфери обігу.

План вивчення теми

1. Ринок, його функції та закони.

2. Інфраструктура ринку.

Методичні рекомендації

Ринок формується у ході розвитку товарного виробництва і є його неодмінним та найважливішим елементом. Отже, причини існування ринку криються у причинах товарного виробництва. Згадайте ці причини, про них йшлося у темі № 5. Насамперед, ринок виступає як обсяг товарів, організований за законами товарно-грошових відносин (законом вартості, законом попиту та пропозиції, законом конкуренції та законом грошового обігу), і водночас як важливий елемент господарського механізму.

Більш повно суть ринку розкривають його функції: інформаційна, ціноутворювальна, регулююча. Зупиніться на цьому більш детальніше. Умовами функціонування ринку є вільне підприємництво та конкуренція.

Структура ринку відображає його місце у системі організації суспільного виробництва. Але безпосередній вплив ринку на організацію економіки передусім виявляється, за визначенням А.Сміта, через дію закону “невидимої руки”, або механізму його саморегулювання. Серцевиною цього механізму є механізм ціноутворення. Для аналізу його треба спочатку з’ясувати поняття “попит”, “пропозиція”, “ціна”, “кон'юнктура”, “рівновага”. Вони вважаються головними параметрами ринку (у деяких літературних джерелах - елементами). Інструментами, що допомагають здійснювати ринковий спосіб обмінних операцій, є також гроші і кредит. Отже, ознайомившись з цими поняттями, спробуйте графічно проаналізувати зв'язок між ціною, попитом і пропозицією.

Для розв'язання важливих економічних проблем - що, як і для кого виробляти ринок виступає найбільш ефективною системою організації взаємозв'язків.

Втручання держави у ринкову економіку необхідне в тих випадках, коли мають місце так звані провали ринку, коли з різних причин ринкова конкуренція і вільне ціноутворення недоцільні, не досягають мети чи не дають задовільного рішення економічних або соціальних проблем. Прикладом можуть бути сфери сукупного чи муніципального споживання, де використання ринкових механізмів обмежується державою: оборона, охорона суспільного порядку, обслуговування великих інфраструктурних комплексів і енергетичних мереж, водопостачання та т.п.

Ринкові механізми також недоречні у сфері соціального захисту непрацездатних, безробітних та інших груп населення.

Особливістю ринкової організації економіки є те, що за певних умов вона не здатна забезпечити саморегулювання. Недосконалість ринку компенсується відповідними економічними функціями держави, адміністративною і податковою політикою, які будуть розглядатися в інших темах.

Ціна, за якою продаються і купуються акції, називається курсом акцій. Курс звичайних акцій безпосередньо залежить від прибутку акціонерного товариства: чим він більший, тим вищий курс акцій. Другим фактором, що впливає на курс акцій, є норма позичкового процента: якщо він більший, то нижчий курс акцій, і навпаки. Тобто курс акцій прямо пропорційний доходу, який вони приносять, і обернено пропорційний нормі позичкового процента.

Ка = Дивіденд / Банківський відсоток*100%

Банківський прибуток являє собою різницю між процентами на вкладений капітал(депозит) і виплатою процентів за позиками. Результативність роботи комерційного банку визначається нормою банківського прибутку — відношенням чистого прибутку до власних коштів (власного капіталу) банку.