Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Ключові терміни і поняття

Змішана економіка — модель соціально-економічного розвитку, що передбачає поєднання приватної і державної форм власності, плану і ринку, проведення інституціонально-соціальних реформ для побудови прогресивного ладу.

Країни, що розвиваються, — країни зі слабо розвинутою економікою, невисоким економічним потенціалом, відсталою технікою і технологією, непрогресивною структурою промисловості та економіки в цілому, які намагаються перебороти бар'єр відсталості і вийти на рівень більш розвинутих країн.

Перехідна економіка — стан економіки, за якого вона переходить від попереднього до нового стану за рахунок здійснення кардинальних реформ економічної системи.

Природно-еволюційний тип перехідної економіки — категорія, яка відображає природну ходу еволюції економічних систем під впливом природнокліматичних, виробничо-економічних та соціокультурних факторів.

Реформаторсько-еволюційний тип перехідної економіки — категорія, яка відображає трансформацію економічної системи за умови певного свідомого регулювання перехідних процесів з боку суспільства.

Теми для підготовки доповідей

  1. Причини виникнення та розвиток змішаної економіки.

  2. Соціально-економічний прогрес та історичні перспективи економічної системи змішаного капіталізму.

  3. Результати перехідної економіки України.

Бібліографічний список до семінарського заняття

1.1.[§102]; 1.4.[Т.23]; 1.5.[р.29-30]; 1.7.[Т.23-24]

Семінарське заняття 15

Тема 16. Суть і структура світового господарства.

Форми міжнародних економічних відносин

Мета заняття: поглибити, систематизувати та закріпити знання студентів з основних теоретичних аспектів функціонування світового господарства, аналіз його структури, форм прояву міжнародного поділу праці, та інших форм міжнародних економічних відносин.

План семінарського заняття

  1. Суть і структура світового господарства.

  2. Міжнародний поділ праці: спеціалізація та кооперація виробництва.

  3. Міжнародна економічна інтеграція. Головні інтеграційні угрупування світу.

  4. Світогосподарські зв’язки та їх форми.

  5. Міжнародна торгівля та її економічні основи.

  6. Міжнародний рух капіталу.

  7. Міжнародні валютно-фінансові відносини та валютні системи.

Методичні рекомендації

У цій темі вивчається суть світового господарства, особливості його функціонування та взаємозв’язок із національною економікою.

При розгляді першого питання слід з’ясувати, як винник і розвивається міжнародний поділ праці, яка його роль у створенні сучасного світового господарства, яке значення відіграє світова інфраструктура (міжнародні банки та біржі, транспортна система, інформаційні комунікації).

Вивчення другого питання включає аналіз процесів інтернаціоналізації господарських відносин, тому слід засвоїти, що на цій основі розвивається міжнародна економічна інтеграція, яка зумовлює тенденцію до економічної єдності світу, глобалізації економічних явищ і процесів. При цьому необхідно розглянути причини і закономірності виникнення міжнародних економічних угрупувань, виявити їх роль у створенні основ цивілізованого розвитку світового господарства.

Вивчення третього питання потрібно почати з аналізу різних форм міжнародних економічних зв’язків: міжнародної торгівлі, міжнародного руху капіталу, міжнародних валютно-фінансових відносин, міжнародної міграції робочої сили.

Слід врахувати, що на міжнародному ринку продається і фінансовий капітал, і технології. Аналіз міжнародного руху капіталів повинен включати його причини, форми та соціально-економічні наслідки, зокрема в сучасних умовах. При розгляді валютних курсів важливо зрозуміти, на основі чого встановлюються співвідношення іноземних валют, врахувати наявність курсу продажу і скупки, проаналізувати системи визначення курсів валют.