Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Ситуаційні завдання Завдання 1

На основі даних, приведених у таблиці, проаналізуйте процес розширення кредиту і роль комерційних банків у збільшенні пропозиції грошей. Заповните рядки останнього стовпця, розрахувавши кількість грошей, що банк може надати в кредит.

Банк

Депозити,

отримані банком

Обов'язкові

резерви

Кількість грошей яку

банк може дати в позику

Банк А

100,0

20,0

Банк В

80,0

16,0

Банк С

64,0

12,8

Банк D

52,2

10,24

Ключові терміни і поняття

Бюджетна система — сукупність усіх бюджетів країни в їх взаємодії.

Господарський механізм — система основних форм, методів і важелів використання економічних законів, розв'язання суперечностей суспільного способу виробництва, реалізації власності, а також всебічного розвитку людини, формування її потреб, створення системи стимулів і узгодження економічних інтересів основних класів, соціальних груп.

Державне регулювання економіки — комплекс форм і засобів централізованого впливу на розвиток економічних об'єктів, процесів для стабілізації економічної системи та її пристосування до умов, що змінюються, передусім до потреб та інтересів розвитку головної продуктивної сили — людини.

Державний бюджет (з погляду суспільної форми) — відносини власності між державою, з одного боку, фізичними та юридичними особами — з іншого, з приводу вилучення (привласнення) в останніх частини необхідного та додаткового доходу й розподілу його відповідно до функцій держави.

Державні витрати — відносини власності (привласнення) між державою та юридичними і фізичними особами в процесі розподілу і споживання частини національного доходу.

Державні доходи — виражені у грошовій формі відносини власності (привласнення) між державою та юридичними і фізичними особами в процесі вилучення державою частини необхідного та додаткового продукту.

Дефіцит бюджету — перевищення витрат державного бюджету над його доходами.

Фінансова система — сукупність різних видів фінансів (та виконуваних ними функцій) у їх взаємодії та взаємозв'язку.

Теми для підготовки доповідей

1. Вплив грошово-кредитної політики на рівень суспільного виробництва.

2. Удосконалення механізму господарювання в Україні.

3. Шляхи удосконалення державного бюджету України.

Бібліографічний список до семінарського заняття

1.1.[§102]; 1.3.[гл.29]; 1.4.[Т.21,23]; 1.5.[р.23, 29-30]; 1.7.[Т.20,23-24]

Семінарське заняття 13

Змістовий модуль 4. Закономірності розвитку економічних систем

Тема 14. Закономірності та етапи розвитку капіталістичної економічної системи. Соціалістична економічна система

Мета заняття: поглибити, систематизувати та закріпити знання студентів з теоретичних питань формування і розвитку капіталістичної економічної системи; аналіз теорії і практики економічної системи соціалізму.

План семінарського заняття

  1. Об’єктивні основи виникнення і розвитку капіталістичної системи. Економічна система капіталізму вільної конкуренції: суть і основні ознаки.

  2. Причини виникнення монополістичної системи капіталізму, її суть.

  3. Економічна система соціалізму. Кругообіг ресурсів, продуктів і доходів у плановій економіці.

  4. Характерні особливості та принципи адміністративно-командної системи управління економікою.

Методичні рекомендації

Перші два питання присвячені особливостям різних систем сучасного капіталізму, а також генезис його розвитку, дає можливість зробити порівняльний аналіз, зрозуміти необхідність і основні напрямки переходу від однієї стадії до іншої, більш цивілізованої.

У першому питанні слід розглянути об’єктивні причини виникнення і розвитку капіталізму вільної конкуренції, проаналізувати особливості його функціонування.

Для аналізу монополістичної моделі капіталізму доцільно використати, як приклад функціонування економік розвинутих країн, показати, які елементи цієї системи після її розпаду збереглися в економічній системі сучасного капіталізму.

Останні два питання є логічним продовженням попередніх, де було з’ясовано, що діяльність економічних суб’єктів потребує певної координації. Господарське співробітництво людей не може бути плідним без належного погодження. У кожній країні під впливом багатьох обставин створюється своя координація економічних зв’язків. Якщо ж зробити деякі узагальнення, то можна виділити в кінцевому результаті три типи економічних систем, які прийнято визначати як чистий ринок вільної конкуренції, змішана економіка, централізовано-планова економіка. Саме розгляду характерних рис останньої і присвячена дана тема, при вивченні якої аналізуються особливості функціонування соціалістичної системи та її еволюція, процеси реформування радянської економіки, загальні проблеми і суперечності в економіці України в 90-х рр.