Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Проблемні питання

  1. Які умови необхідні для зростання капіталу?

  2. Розкрийте роль змінного і постійного капіталу у виробництві додаткової вартості.

  3. Що являє собою капітал як матеріальний, вартісний і соціально-економічний чинник?

  4. Назвіть відмінність між марксистським і неокласичним підходами до встановлення джерела зростання капіталу.

  5. Які фактори впливають на розмір капіталу і співвідношення його частин?

  6. У чому полягає різниця в поділі капіталу на постійний та змінний, основний та оборотний?

  7. Проаналізуйте особливості організації заробітної плати в державному та приватному секторах економіки.

  8. Яка різниця між номінальною та реальною заробітною платою.

Ситуаційні завдання

Завдання 1

Чому дорівнює денна вартість робочої сили, якщо витрати родини працівника складають: на щоденні потреби – 10 грн.; на потреби, які задовольняються один раз на тиждень – 20 грн.; щоквартальні витрати – 200 грн.; на потреби, що задовольняються один раз в півроку – 800 грн.; один раз у рік – 21000 грн.?

Завдання 2

Авансований капітал – 600000 грн., у т.ч. на засоби виробництва – 480000 грн. У виробництві задіяні 400 найманих працівників. Визначте вартість (ціну) робочої сили кожного з них.

Завдання 3

Заробітна плата підвищилась за рік на 5%. Податки зросли на 3%. Витрати на предмети першочергового значення з причини зростання цін підвищилися на 10%. Як змінилася реальна заробітна плата?

Завдання 4

Упродовж року середній показник номінального доходу зріс на 26 %, а ціни за цей же період – на 15%. Як змінилися реальні доходи населення?

Завдання 5

Авансований капітал – 100 тис. грн., втому числі 70 тис. грн. – на машини та обладнання, 20 тис. грн. – на сировину та матеріали, норма доданої вартості – 200%. Визначте величину знову створеної вартості.

Ключові терміни і поняття

Вартість робочої сили — вартість суми життєвих засобів, достатньої для тощо, щоб підтримувати трудящого індивіда та його дітей у стані нормальної життєдіяльності.

Заробітна плата — ціна, що виплачується за використання праці і виражає як вартість товару робоча сила, так і оплату за результати праці.

Капітал — авансовані підприємцями у виробництво товарів засоби виробництва, грошові ресурси, засоби на оплату найманої праці, які в процесі своєї продуктивної взаємодії забезпечують зростання вартості та збагачення підприємців.

Мінімальна заробітна плата — законодавче встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може проводитися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг роботи).

Наймання праці — письмовий чи усний договір між власником підприємства або його представником і працездатною особою про використання робочої сили суб'єкта, що працевлаштовується, у виробничому процесі підприємства за відповідну грошову винагороду.

Номінальна заробітна плата — сума грошей, яку одержує працівник за годину, день, тиждень, місяць.

Первісне нагромадження капіталу — економічний процес, який перетворює, з одного боку, засоби виробництва і засоби до життя в капітал, а з іншого — безпосередніх виробників у найманих робітників.

Перетворення грошей у капітал — запуск грошей у обіг для наживи, тобто для одержання грошової суми більшої ніж первісне вкладена.

Реальна заробітна плата — кількість товарів і послуг, яку працівник може придбати на свою номінальну заробітну плату.