Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Проблемні питання

1. Ринок характеризують як автоматичну саморегульовану економічну систему, яка приводиться в дію особистою вигодою індивідів і регулюється конкуренцією. Поясніть це положення, дайте йому оцінку.

2. Чому в ринковій економіці існують різноманітні форми власності? Чи може функціонувати ринкова система при єдиній приватній формі власності? Чому в цій системі роль держави є обмеженою?

3. Поясніть, яким чином ринок інформує виробників про вигідність виробництва тих чи інших видів товарів і послуг.

4. Поясніть таке твердження: ”Ціни служать автоматичним регулятором, який сприяє підтриманню пропорційного співвідношення між виробництвом і споживанням”.

5. Проаналізуйте переваги та недоліки ринкової економічної системи.

  1. Чим відрізняються поняття “структура ринку” та “інфраструктура ринку”?

  2. Чому в сучасному ринковому господарстві існують тіньові відносини та зв’язки?

  3. Чи виконують комерційні банки емісійні функції?

  4. Чим номінальна вартість акції відрізняється від її ринкової ціни? Які фактори визначають курс акції?

  5. Дайте характеристику функцій фондової та валютної біржі.

Ситуаційні завдання

Завдання 1

Функція попиту Qd = 40 – 7p, функція пропозиції Qs = -6 +16p.

  1. визначити рівноважну ціну (Ре) і рівноважний обсяг продаж (Qe);

  2. як зміниться попит та пропозиція, якщо рівноважна ціна стане 4 од.?

  3. яка ситуація утвориться на ринку якщо рівноважна ціна знизиться до 1 од.?

Завдання 2

Власний капітал банку 2 млн. грн., залучений – 30 млн. грн. Відсоток, виплачуваний вкладникам (банківський) – 2%, відсоток, який стягується з одержувачів позик – 3%. Визначити банківський прибуток та норму банківського прибутку.

Завдання 3

Акція номінальною вартістю в 200 грн. приносить прибуток 20 грн. Відомо, що позиковий відсоток дорівнює 5. Який є курс акцій? Як він зміниться, якщо дивіденд підвищиться до 25 грн., або знизиться до 10 грн.

Завдання 4

Акціонерне товариство реалізувало 1000 шт. випущених акцій і зібрало капітал в 1 млн. грн. Дивіденди товариства в розрахунку на одну акцію складають 100 грн., а банківський відсоток – 8%. Визначте номінальну і курсову ціну акцій.

Завдання 5

Відомо, що «бики» грають на підвищення. Іван Іванов думав, що акції корпорації «РВО», що продавалися по 50 грн. за штуку, швидко виростуть у ціні. Він дав завдання брокеру купити 200 акцій «РВО». Через два тижня ціна акції досягла 60 грн. Іван Іванов розпорядився продати акції. Який доход одержав Іван Іванов до виплати комісійних брокеру? Якби ціна акції до моменту продажу упала до 35 грн., то скільки б втратив Іван Іванов?

Завдання 6

Акціонерне товариство випустило 100 000 звичайних акцій і 50 000 привілейованих, ціною 100 грн. кожна і з 5 % виплатою щорічно. Рада директорів оголосила про розподіл як дивіденди 500 000 грн. Підрахуйте, скільки з цієї суми одержали привілейовані і скільки прості акції.

Ключові терміни і поняття

Акція — цінний папір без установленого строку дії, що засвідчує пайову участь у статутному фонді акціонерного товариства, підтверджує членство в акціонерному товаристві і дає право його власникові на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду.

Банк — фінансова установа, яка акумулює тимчасово вільні грошові кошти (вклади), надає їх у тимчасове користування у формі кредиту (позики), виступає посередником у взаємних платежах і розрахунках між підприємствами, установами або окремими особами, регулює грошовий обіг у країні, включаючи випуск (емісію) нових грошей.

Банківський прибуток — різниця між процентами на вкладений капітал і виплатою процентів за позиками.

Валовий дохід — здобуток ціни на кількість продукції.

Витрати обігу — витрати підприємства сфери обігу, пов'язані з реалізацією продукції.

Досконала (чиста) конкуренція — ситуація, коли жоден виробник не може впливати на ринкову ціну.

Дивіденд — дохід, який отримує власник акції за рахунок прибутку акціонерного товариства.

Інфраструктура ринку — система підприємств і організацій, які забезпечують рух товарів, послуг, грошей, цінних паперів, робочої сили.

Конкуренція — економічне змагання за досягнення кращих результатів у будь-якій сфері діяльності, боротьба товаровиробників за найбільш вигідні умови господарювання, одержання максимального прибутку.

Кредит — позика в грошовій або товарній формі на умовах повернення зі сплатою процента; економічні відносини між кредитором і позичальником.

Норма банківського прибутку — відношення чистого прибутку до власних коштів банку.

Норма (рівень) процента — відношення річного прибутку, що одержується власником грошового капіталу, до суми позичкового капіталу.

Норма прибутку на капітал — щорічний чистий дохід (орендна плата мінус витрати) на вкладену одиницю капіталу.

Орендна плата — платежі за тимчасове використання капітальних благ.

Облігація — цінний папір, що засвідчує внесення її власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного папера в передбачений строк з виплатою фіксованого процента.

Позичковий капітал — грошовий капітал, який надається в позику господарському суб'єкту на певний час, на умовах повернення, за плату у вигляді процента.

Позичковий процент — вартість послуги, яка надається кредитором позичальнику (клієнтові), у вигляді надання йому за плату певної суми грошей на обумовлений строк.

Попит — потреба в товарах (послугах), яка зумовлена платоспроможністю і виражена в грошовій формі.

Пропонування — кількість продукту, що може бути доставлена на ринок для продажу за кожної можливої ціни протягом визначеного проміжку часу.

Ринкова система — система ринків, цін та конкуренції.

Ринковий механізм координація діяльності суб'єктів через систему цін.

Ринок — обмін, що здійснюється відповідно до законів товарного виробництва й обміну.

Товарна біржа — форма діяльності оптового ринку з купівлі та продажу товарів за встановленими стандартами і зразками.

Торговий капітал — капітал, який забезпечує рух продукту від виробника до споживача.

Фіктивний капітал — акції, облігації та інші цінні папери, які обертаються на фондовій біржі.

Цінні папери — грошові документи, що засвідчують право володіння або відносини позики, визначають взаємовідносини між особою, яка їх випустила, та їх власником і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів або процентів, а також забезпечують інші права, що випливають із цих документів, іншим особам.