Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Проблемні питання

1. Проаналізуйте основні етапи розвитку економічної науки і теорії.

2. Дайте визначення суті економічного закону і назвіть основні їх види.

3. Яка різниця між економічними законами та економічними категоріями.

4. Охарактеризуйте основні методи політичної економії.

5. Поясніть, який існує взаємозв’язок між економічними фактами, теорією і економічною політикою?

6.Проаналізувати етапи розвитку технологічних способів виробництва.

7. Що означає повне та ефективне використання ресурсів?

8. Охарактеризуйте відмінності між матеріальним та нематеріальним виробництвом.

9. Назвіть основні показники ефективності виробництва.

Ситуаційні завдання

Завдання 1

В суспільстві є 200 верстатів для виробництва продукції та необхідна для цього сировина. На кожному верстаті за рік можна виробляти 80 виробів.

Чисельність населення в регіоні складає 600 чоловік, 120 із яких мають професію, що пов’язана з працею на верстатах. Визначте продуктивні сили суспільства та річний обсяг випуску продукції.

Завдання 2

Однорідна продукція виробляється трьома групами товаровиробників. На виробництво одиниці продукції в першій групі затрачається 10 годин, у другий — 12 годин, у третій — 15 годин. Відповідно виробляється 200, 500 і 200 виробів. Визначите величину вартості товару за умови, що 1 година робочого часу відповідає $2. Хто з товаровиробників виявиться в найбільш вигідному положенні на ринку і чому? Яка праця не буде визнана суспільством?

Завдання 3

Чисельність працівників збільшилась в 3 разив, продуктивність їх праці збільшилась в 2 рази, а інтенсивність праці – в 1,5 рази. Як змінився обсяг продукції, вироблений за той самий період часу?

Завдання 4

Заповніть таблицю та на основі її даних виясніть до яких наслідків призведе зростання продуктивності та інтенсивності праці.

Оціночні показники

Умови праці

Середні по галузі

Продуктивність праці зросла в 2 рази

Інтенсивність праці зросла в 2 рази

1. Кількість продукції, що виготовляється, шт. за робочий день

20

?

?

2. Вартість всіх виробів, грн.

80

?

?

3. Вартість одного виробу, грн.

4

?

?

Завдання 5

У господарстві на протязі року використано:

а) зерна на годівлю худоби – на 100 тис. грн. і а виготовлення продуктів харчування на 50 тис. грн.:

б) олії для харчування робітників – на 10тис. грн. і на виготовлення фарб – на 5 тис. грн.

Визначте вартість спожитих засобів виробництва і предметів особистого споживання.

Завдання 6

У книзі «Юність науки» А.В. Анікін пише:

«Коли первісна людина вперше зробила кам'яну сокиру, це ще не була економіка. Це була, так сказати, тільки техніка. Але, маючи кілька сокир, група мисливців убила оленя. М'ясо цього оленя було поділено між ними, цілком ймовірно, порівно: якби одні одержували більше, ніж інші, то останні просто не могли б вижити. Поступово життя громади ускладнювалася. Можливо, у ній з'явився майстер, що виготовляв для мисливців гарну зброю, але сам не ходив на полювання. Добуті м'ясо і риба розподілялися між мисливцями і рибалками, виділялася частка «зброяреві» і т.д. На якійсь стадії розвитку з'явився обмін продуктами праці між громадами й усередині громади.

Це була, хоча і примітивна, нерозвинена, але вже економіка». (Анікін А. В. Юність науки. - М.: Політична література, 1985. С. 16.)

Питання: Які обставини приводять до появи економіки?

Завдання 7

Коли Пола Самуельсона запитали, навіщо вивчають економічну теорію, він назвав кілька причин. По-перше, у надії заробити гроші. По-друге, до вас ставляться як до безграмотного, якщо ви не знаєте законів попиту та пропозиції. По-третє, тому, що політекономію називають «королевою суспільних наук» - найстаршої з мистецтв, новітньої з наук. А як би ви відповіли на це питання?

Ключові терміни і поняття

Виробничий потенціал суспільства — сукупність виробничих ресурсів, тобто факторів виробництва, з урахуванням їх обсягу, структури, технічного рівня та якості за умови повного використання робочої сили і підприємницького ресурсу.

Виробництво — процес створення людьми у взаємодії з іншими виробничими факторами різноманітних благ, необхідних для забезпечення життєдіяльності, добробуту і розвитку всього суспільства.

Гранична корисність — додаткова корисність, або задоволення,

Засоби виробництва — створені людиною в процесі виробництва засоби праці та предмети праці.

Підприємницька здібність — особливий вид людського капіталу, представленого діяльністю з координації і комбінування всіх інших факторів виробництва.

Робоча сила — сукупність фізичних і розумових здібностей людини, її здатність до праці.

Економічні відносини — відносини і зв'язки між людьми, що виникають у процесі суспільного виробництва, розподілу, обміну і споживання.

Економічна категорія — наукове поняття, яке характеризує окремі сторони економічного явища.

Економічний закон — суттєві, стійкі і необхідні причинно-наслідкові зв'язки і взаємозалежності даного економічного процесу.

Поділ праці — процес відокремлення різних видів виробничої діяльності, завдяки чому окремі групи виробників закріплюються на тривалий період за певними видами виробничої діяльності.

Предмет політичної економії — уся система економічних відносин людей в їх єдності і взаємодії з обмеженими продуктивними силами та політичними, ідеологічними і соціальними інститутами суспільства. Вона, пізнаючи закони, показує, як люди і суспільство мають здійснювати кінцевий вибір рідкісних ресурсів, як найкраще виробляти різні товари і послуги, розподіляти й обмінювати їх з метою максимального задоволення потреб людей.

Продуктивність праці — ефективність, плідність праці людського фактора як основної продуктивної сили.

Продуктивні сили — система факторів виробництва, яка забезпечує перетворення речовин природи, відповідно до потреб людей створює матеріальні та духовні блага і визначає зростання продуктивності суспільної праці.