Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Чи тотожні поняття «родина» та «домогосподарство»?

  2. Назвіть позитивні та негативні сторони сучасного стану формування доходів домогосподарств в Україні.

Бібліографічний список до теми

1.1.[§75]; 1.2.[T.5-6]; 1.3.[гл.2]; 1.4.[Т.5]; 1.5.[р.21]; 1.7.[Т.11]

Тема 10. Підприємництво. Галузеві особливості функціонування капіталу. Форми прибутку: торгівельний, процент, рента

Мета роботи: закріпити, поглибити, розширити та систематизувати знання студентів щодо механізму підприємництва та особливостей функціонування капіталу в різних сферах.

План вивчення теми

1. Підприємництво як фактор виробництва.

2. Функціонування капіталу, торгівельний прибуток, процент, рента.

Методичні рекомендації

Основним суб'єктом підприємницької діяльності є підприємство або фірма. З точки зору політекономії - це первісна господарська ланка, з точки зору права - юридична особа. Підприємство відокремлене як власник засобів виробництва, має замкнений виробничий цикл, має свій розрахунок у банку, правомочний заключати угоди з іншими підприємствами і господарськими суб'єктами, відповідає за результати своєї діяльності. Метою будь-якого підприємства є отримання прибутку. Зауважимо, що фірма може включати як одне, так і кілька підприємств. Сучасні фірми багатопрофільні, вони розосереджують капітал у багатьох галузях. Цей процес називається диверсифікацією капіталу. З точки зору організаційно-економічної діяльності всю різноманітність підприємств класифікують за двома критеріями: а)за формами власності; б) за розміром фірми (ступенем концентрації капіталу). Розгляньте це докладніше у законі України “Про підприємства в Україні”.

Підприємницька дальність - це самостійна ініціативна діяльність людей (в рамках законів), спрямована на отримання прибутку. Зверніть увагу на взаємозв'язок підприємницької діяльності з таким поняттям як свобода, відповідальність, правовий захист; прокоментуйте його.

Потрібно визначити, що умовою підприємницької діяльності можна вважати наявність ефективного економічного середовища.

Уваги потребує аналіз форм підприємницької діяльності: індивідуального підприємництва, господарських товариств, державного підприємництва. Ознайомтесь з законом України “Про підприємництво” щодо підприємницької діяльності . Це допоможе краще з’ясувати , що являє собою підприємництво, яка різниця між його формами, якими шляхами повинна йти монополізація у вітчизняній економіці.

Сільське господарство є однією з провідних галузей народного господарства, де процеси мають свої особливості, які зумовлюються значним впливом на нього природних факторів та формами землекористування.

В аграрному секторі виникають специфічні виробничі відносини, які визначаються системою відносин власності, а також процесом виробництва сільськогосподарської продукції, її розподілу, обміну та використання. Основними суб'єктами аграрних відносин є землевласники, підприємці орендатори, наймані працівники, селяни - фермери.

Відносини власності на землю є основним елементом аграрних відносин. Останні - це відносини між людьми, господарствами, членами суспільства, з одного боку, і державою - з другого, з приводу привласнення засобів виробництва і використання доходів сільськогосподарських підприємств.

Земельні відносини у всіх країнах світу пройшли тривалий шлях розвитку, й у кожній країні були свої особливості в цьому процесі. У всіх зарубіжних країнах великого розвитку набула оренда землі у землевласника селянином-фермером і капіталістом підприємцем.

Складовою частиною аграрних відносин є рентні відносини. Слід зауважити, що якою б великою не була роль природних , біологічних та інших факторів, сільськогосподарський продукт створюється працею людей.

Земля розглядається як капітальна вартість, що приносить доход. Вона продається за таку суму, що будучи покладена в банк, приносила би доход дорівнює ренті

Ціна землі = Рента / банківський відсоток · 100%

Ціна землі знаходиться в прямої залежності від величин ренти й у зворотній залежності від банківського відсотка. Навколо цієї величини коливаються ринкові ціни на землю: ціни залежні від попиту та пропозиції. Пропозиція землі, не еластично, і при рості попиту ціна землі має тенденцію до підвищення.