Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Ситуаційні завдання

Варіант 1

Акціонерне товариство випустило 200000 шт. простих акцій і на 100000 грн. привілейованих з 7% виплат щороку. Рада директорів оголосила про розподіл в якості дивідендів 1 млн. грн. Розрахуйте, скільки із цієї суми отримали привілейовані а скільки прості акції.

Варіант 2

Компанія “Мрія” випустила в обіг: 100 тис. простих акцій; 5 тис. привілейованих акцій номінальною вартістю по 150 грн. та нормою дивіденда 9%; 85 облігацій, забезпечених заставною під нерухомість, зі ставкою виплат 10%. Отримано 250 тис. грн. чистого прибутку. Розрахуйте скільки компанія повинна виплатити власникам простих акцій і скільки власникам привілейованих акцій.

Варіант 3

Власний капітал банку 7 млн. грн., залучений – 30 млн. грн. Відсоток, виплачуваний вкладникам – 5%, відсоток, який стягується з одержувачів позик – 8%. Визначити банківський прибуток та норму банківського прибутку.

Варіант 4

Статутний капітал компанії – 900 млн. грн. Визначений прибуток, що підлягає розподілу між акціонерами, складає 84 млн. грн. Випущено 6 млн. акцій. Ставка банківського відсотка – 15%. Яка мінімальна вартість акції? Який очікуваний розмір дивіденду? Який курс акції?

Варіант 5

Компанія випустила в обіг 200 тис. простих акцій, 10 тис. привілейованих акцій номінальною вартістю по 100 грн. і нормою дивіденду 6%. Отримано 220 тис. грн. чистого прибутку. Розрахуйте скільки компанія повинна виплатити власникам простих акцій і скільки власникам привілейованих акцій.

Варіант 6

Власний капітал банку – 350 тис. грн. Залучений капітал - 2500 тис. грн., капітал, наданий у позику – 2850 тис. грн. Норма банківського відсотка, що сплачується вкладникам – 8% річних, норма позичкового відсотка – 12% річних. Витрати по веденню банківської справи (зарплата службовців, амортизація обладнання й ін.) склали 15 тис. грн. Розрахуйте норму банківського прибутку.

Варіант 7

Підприємством випущено 2000 простих акцій. В аналізованому році прибуток, що підлягає розподілу у вигляді дивідендів склав 700000 грн. Визначити курс акції, якщо норма банківського відсотка склала 15%.

Варіант 8

Як зміниться курс акції, якщо номінальна ціна акції складає 600 грн., а дивіденд, що припадає на 1 акцію, зміниться зі 100 грн. до 300 грн. При цьому зміниться ставка банківського відсотка з 5% до 20%.

Варіант 9

На кожну акцію номінальною вартістю 500 грн. припадає 200 грн. дивідендів. Визначити курс акції, якщо банківський відсоток складає 12%.

Варіант 10.

Акція номінальною вартістю в 100 грн. приносить прибуток 25 грн. Відомо, що позиковий відсоток дорівнює 10. Який є курс акцій? Як він зміниться, якщо дивіденд підвищиться до 30 грн., або знизиться до 20 грн.

Питання для самоконтролю

  1. Чи може бути ефективною економіка неринкового типу ? Які характерні ознаки останньої ?

  2. Які проблеми не здатний розв’язати ринковий механізм ? Чи можна говорити, що він має недоліки ?

  3. Які ви знаєте критерії виділення різних видів ринку?

  4. Які причини виникнення “тіньового” ринку?

Бібліографічний список до теми

1.1.[§26-34, 39]; 1.2.[T.8-9]; 1.3.[гл.3-4]; 1.4.[Т.7-9]; 1.5.[р.14, 15]; 1.7.[Т.8-10]

Тема 8. Підприємство як товаровиробник. Витрати виробництва, валовий дохід і прибуток

Мета роботи: закріпити, поглибити, розширити та систематизувати знання студентів щодо витрат, природи та джерел прибутку в різних сферах людської діяльності

План вивчення теми

1. Підприємство, його класифікація та форми.

2. Витрати виробництва та їх класифікація.

Методичні рекомендації

У процесі виробництва здійснюються витрати ресурсів, більшість яких купується на ринках і має вартісну форму. При розгляді витрат як базису конкуренції слід пам’ятати, що їх існування в економіці зумовлено рідкістю ресурсів і можливістю їх альтернативного використання. Саме раціональне витрачання ресурсів і обумовлює конкурентні переваги підприємств.

Найважливішою категорією економіки є прибуток.

Максимізація прибутку виступає безпосередньо метою виробництва в будь-якій галузі національної економіки. Однак, перш ніж приступити до ознайомлення з економічною природою прибутку, з її тлумаченнями різними економічними школами, зверніться до поняття “витрати виробництва”.

Прибуток завжди належить власнику засобів виробництва, оскільки привласнення прибутку є однією з основних форм економічної реалізації власності.

Сума прибутку залежить не лише від кількості вкладених у виробництво коштів, що зумовлюють обсяги випуску продукції; а й від того, скільки прибутку приносить кожна вкладена у виробництво грошова одиниця. Ступінь прибутковості вкладень визначає норма прибутку /), яка обчислюється як відношення маси прибутку (Р) до авансованих у виробництво коштів (С + v):