Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Ситуаційні завдання

Варіант 1

1. Вартість основних виробничих фондів – 210 тис. грн., чисельність працюючих – 700 чол., обсяг реалізованої продукції – 1400 тис. грн. Визначите рівень продуктивності праці, фондовіддачі й фондоозброєності праці.

2. Щорічна земельна рента збільшилась з 3500 грн. до 4200 грн. Як зміниться ціна землі, якщо норма банківського проценту не змінюється та становить 12%.

Варіант 2

1.Вартість основних виробничих фондів – 240 тис. грн., чисельність працюючих – 800 чол., обсяг реалізованої продукції – 1200 тис. грн. Визначите рівень продуктивності праці, фондовіддачі й фондоозброєності праці.

2. Якою буде ціна земельної ділянки, якщо власник землі щорічно отримує 120 тис. грн. земельної ренти, а банк сплачує вкладникам 15 % річних?

Варіант 3

1.Вартість основних виробничих фондів – 40 тис. грн., чисельність працюючих – 80 чол., обсяг реалізованої продукції –200 тис. грн. Визначите рівень продуктивності праці, фондовіддачі й фондоозброєності праці.

2. Власник землі отримує щорічно орендну плату за здану в оренду ділянку 10 тис. грн. На ділянці є сільськогосподарські будівлі вартістю 80 тис. гри. зі строком експлуатації 15 років. Норма банківського відсотку - 3 % річних. Визначте величину земельної ренти.

Варіант 4

1. Ціна одиниці продукції складає 50 грн. Обсяг реалізації склав 4000 одиниць. Постійні витрати склали 15000 грн., змінні витрати – 10 грн.. Розрахуйте рентабельність виробництва продукції.

2. У земельну ділянку вкладений капітал 100 тис. дол., термін витрат, що окупають 20 років. Рента з цієї ділянки складає 25 тис. дол. Якщо норма позичкового відсотка встановлена в розмірах 5% річних, визначите суму орендної плати.

Варіант 5

1. Капітал, наданий і позику, складає 2500 грн. Річний дохід, отриманий позичковим капіталістом – 500 грн. Яка норма процента?

2. На трьох однакових за родючістю ділянках, але розташованих на різній відстані від ринку збуту, при однакових витратах на виробництво одержано однаковий урожай. Транспортні витрати, пов'язані з реалізацією продукції на першій ділянці становлять 2200, на другій - 1200, на третій - 200 грошових одиниць. Визначте величину диференціальної ренти 1 на середній і кращій земельних ділянках.

Варіант 6

1. Вартість верстата — 2000 грн., нормативний термін служби — 10 років. Розрахуйте величину амортизаційних відрахувань, що нагромадяться через 4 роки служби верстата.

2. Фермер-орендар одержує 20% прибутку на 50 тис. грн. вкладеного в землю капіталу. Величина додаткового продукту, одержаного після реалізації продукції, складає 30 тис. грн. Визначте величину ренти, одержуваної власником землі.

Варіант 7

1. Вартість верстата — 5000 грн., нормативний термін служби — 7 років. Розрахуйте величину амортизаційних відрахувань, що нагромадяться через 3 роки служби верстата.

2. У три рівновеликі ділянки землі було вкладено по 500 грн. в кожний. Середня норма прибутку - 25%. Врожай на І ділянці склав 6 ц, на II - 8 ц, на III- 12 ц. Визначте розмір диференціальної ренти.

Варіант 8

1. Позичка підприємця 100 тис. грн. під 15 % річних. На 70 тис. грн. він купив засоби виробництва і на 30 тис. грн. купив робочої сили. Норма прибутку 17%. Визначте загальну масу прибутку, підприємницький дохід і дохід власника позичкового капіталу.

2. Якою буде ціна земельної ділянки, якщо річна земельна рента збільшиться з 1000 до 1200 грн., а норма банківського відсотка зменшиться з 15 до 12%?

Варіант 9

1. Середньорічна вартість основних виробничих фондів підприємства збільшилася з 50 до 55 млн. руб. а випуск продукції за цей час зріс з 53 до 54 млн. руб. Як змінилися показники фондовіддачі і фондомісткості?

2. Фермер-орендар одержує 15% прибутку на 100 тис. грн. вкладеного в землю капіталу. Величина додаткового продукту, одержаного після реалізації продукції, складає 12 тис. грн. Визначте величину ренти, одержуваної власником землі.

Варіант 10

1. Позичка підприємця 120 тис. грн. під 13 % річних. На 70 тис. грн. він купив засоби виробництва і на 50 тис. грн. купив робочої сили. Норма прибутку 18%. Визначте загальну масу прибутку, підприємницький дохід і дохід власника позичкового капіталу.

2. У три рівновеликі ділянки землі було вкладено по 700 грн. в кожний. Середня норма прибутку - 15%. Врожай на І ділянці склав 4 ц, на II - 7 ц, на III- 13 ц. Визначте розмір диференціальної ренти.

Питання для самоконтролю

  1. Що таке підприємство і підприємництво?

  2. Чим пояснюється “живучість” малих підприємств в сучасній економіці?

  3. Що таке економічна угода?

  4. Що є причиною спеціалізації в підприємництві ?

  5. Чому агробізнес може відбуватися лише в умовах ринкової економіки?

  6. В чому полягає економічна сутність категорії “рента”?

  7. Чому сучасне сільське господарство не може розвиватися без ведення агробізнесу?

Бібліографічний список до теми

1.1.[§48-55, 66-69]; 1.2.[T.11-14]; 1.3.[гл.9]; 1.4.[Т.11,15]; 1.5.[р.20,26]; 1.7.[Т.12,14]

Змістовий модуль 3. Держава в системі суспільного відтворення

Тема 11. Суспільне відтворення. Суспільний продукт та його основні форми

Мета роботи: закріпити, поглибити, розширити та систематизувати знання студентів щодо процесу економічного відтворення суспільного продукту, методів його обчислення та розподілу національного доходу на споживання та заощадження.

План вивчення теми

1. Валовий внутрішній продукт, його суть і відтворювальна структура.

2. Специфіка розподілу національного доходу в умовах формування ринкової економіки.

Методичні рекомендації

Виходячи з того, що виробництво є безперервним процесом повторення, тобто споживання факторів виробництва, які необхідно відновлювати, а це і є процес відтворення.

Суспільне економічне відтворення не є простою сумою одиничних процесів відтворення окремих підприємств. Воно включає в себе слідуючи елементи:

  • відтворення суспільного продукту в його конкретних формах;

  • відтворення людського ресурсу, як фактора виробництва та його зайнятості;

  • відтворення засобів виробництва, як необхідних умов суспільного процесу відтворення;

  • відтворення національного багатства;

  • відтворення самих економічних відносин.

Як ми уже знаємо, що людський фактор у своїй єдності із засобами виробництва складають продуктивні сили суспільства, тому відтворення продуктивних сил є матеріальною базою всієї економічної системи суспільства.

Розподіл у відтворенні виконує потрійну роль:

По-перше є умовою виробництва; по-друге виступає результатом виробництва; по-третє, визначає характер і кількісний рівень споживання. Існують дві моделі розподілу національного доходу (НД) – функціонально-факторна та індивідуальна.

Функціонально-факторний розподіл означає розподіл НД, залежно від ролі кожного фактора виробництва продукту (праці, землі, капіталу, підприємництва). Відповідно до означених факторів НД розподіляється на заробітну плату, ренту, процент та прибуток. Ці доходи від розподілу НД називають первинними, або основними.

На основі перерозподілу НД формуються вторинні доходи – це трансферні платежі держави (пенсії, стипендії, допомоги, пільг).

Це офіційний розподіл і перерозподіл НД, який фіксується статистикою. Але більшим від офіційного є неофіційний перерозподіл що відбувається внаслідок існування тіньової економіки.

Індивідуальний розподіл показує джерела особистих доходів: заробітна плата, процент дивіденду, орендна плата, соціальні виплати, страхування.