Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Теми для підготовки доповідей

  1. Витрати виробництва в короткостроковому і довгостроковому періодах.

  2. Альтернативні теорії прибутку.

  3. Ефективність використання факторів виробництва.

  4. Переваги і недоліки організаційно-правових форм підприємництва.

Бібліографічний список до семінарського заняття

1.1.[§27]; 1.3.[гл.4]; 1.4.[Т.9]; 1.7.[Т.9]

Семінарське заняття 8

Тема 9. Домогосподарство в системі економічних відносин

Мета заняття: поглибити, систематизувати та закріпити знання студентів з питань, які характеризують місце та роль домогосподарств в системі економічних взаємовідносин.

План семінарського заняття

1. Домогосподарство як суб’єкт ринкових відносин.

2. Доходи домогосподарства та їх джерела.

3. Підприємництво і його форми. Підприємницький дохід.

Методичні рекомендації

В сучасних розвинених країнах світу які розвиваються в змішаній економічній системі одним з важливих економічних секторів виступають домашні господарства. На сучасному етапі економічного розвитку України з утвердженням товарно-грошових відносин і плюралізму форм власності роль домашніх господарств в економічному розвитку зростає. Згідно з рекомендаціями ООН домогосподарство визначається як група осіб, поєднаних метою забезпечення всім необхідним для життя, тобто поєднаних спільним веденням господарства.

Місце домогосподарства в економічній системі визначається його функціями. Перш за все, в будь-якій економіці, домашні господарства є постачальниками ресурсів, в першу чергу, це робоча сила людини, її особиста праця. Застосовуючи майно що є в особистому розпорядженні домогосподарства з метою виробництва товарів або послуг, домовласник ставить на службу інтересам суспільства економічний ресурс – капітал.

Крім праці та капіталу домогосподарства можуть постачати і грошові ресурси державі через заощадження, купівлю акцій і облігацій.

Щоб домогосподарства виконували свої функції, вони повинні отримувати доходи із певних джерел. Головне джерело доходів – це доходи від ресурсів, які домогосподарства поставлять суспільному виробництву або ж доходи від факторів виробництва.

Джерелом доходів домогосподарств являються трансфертні платежі держави: пенсії, стипендії, субсидії, дотації, допомоги. Одним із джерел є надходження від особистого підсобного господарства. Джерелом доходів являється підприємницька діяльність домогосподарства.

Доходи домогосподарства розподіляються на споживання і заощадження. Споживання - це придбання товарів особистого користування, продуктів харчування, одягу, меблів, предметів культури і побуту та побутові послуги.

Витрати домогосподарства на споживання пов’язані з попитом та, з такими явищами, як ефект доходу і ефект заміни. Ефект доходу означає вплив зміни ціни на реальний дохід споживачів. Ефект заміни полягає втому, що коли ціна на товар зростає, то споживачі замінюють цей товар іншим, аби отримати бажане за нижчу ціну.

Заощадження – це та частина доходу домогосподарства яка не сплачується у вигляді податку та не витрачається на купівлю товарів особистого споживання.

Підприємець та його підприємницькі здібності в ринковій економіці являються важливішим фактором виробництва. Підприємництво – це самостійна ініціативна господарська діяльність спрямована на отримання прибутку яка здійснюється на власний ризик та під свою особисту майнову відповідальність. Види підприємницької діяльності: виробнича, комерційне, посередницьке, фінансове, страхове підприємництво.