Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Проблемні питання

1. Чи існують відмінності між підприємством і фірмою?

2. Поясніть, як ви розумієте поняття «економічна свобода підприємств»?

3. Як ви вважаєте, чи існує взаємозв’язок між ефективністю та розмірами підприємств?

4. Чому кругооборот капіталу містить в собі єдність стадій обігу та виробництва?

5. Назвіть показники ефективності використання основного капіталу.

6. Які об’єктивні причини зумовлюють формування витрат виробництва?

7. У чому полягають особливості формування собівартості в різних галузях виробництва?

8. Перелічіть основні показники ефективності використання факторів виробництва.

Ситуаційні завдання

Завдання 1

Вартість основних виробничих фондів – 100 тис. грн., чисельність працюючих – 600 чол., обсяг реалізованої продукції – 1200 тис. грн. Визначите рівень продуктивності праці, фондовіддачі і фондоозброєності праці.

Завдання 2

Виробничий цикл триває 6 місяців. Для його забезпечення фінансується: $30 на закупівлю сировини і матеріалів, $10 на паливо й енергію. Заробітна плата видається щомісяця по $2. Визначите величину оборотного капіталу і число його оборотів протягом року.

Завдання 3

Авансований капітал — $460, у тому числі: вартість сировини — $70, палива й енергії — $50, зарплата — $100. Вартість машин і устаткування в 3 рази більше вартості виробничих будинків і споруджень, а середня тривалість їхнього функціонування відповідає 18 рокам у першому випадку і 30 рокам — у другому. Розрахуйте суму амортизаційних відрахувань, що нагромадиться через 7 років.

Завдання 4

При сукупній собівартості 30 тис. грн., і ринковій ціні одиниці товару А 10 грн. обсяг продажу становив 4 тис. одиниць. Розрахуйте загальну масу прибутку.

Завдання 5

В приватному підприємстві в місяць виробляється 1000 одиниць продукції, на які переноситься 250 грн. постійного капіталу. Місячна вартість робочої сили – 250 грн. Норма доданої вартості складає 300%. Визначте вартість одиниці продукції.

Завдання 6

Власний капітал однієї корпорації склав 450 млрд. дол., прибуток – 135 млрд. дол. Визначте норму прибутку. Які фактори впливають на норму прибутку?

Завдання 7

Вартість реалізованої продукції – 1500 тис. грн., сукупні витрати – 900 тис. грн., норма оподаткування прибутку – 30%, орендні платежі – 40 тис. грн., сплата відсотків за кредит – 60 тис. грн. Визначте величину чистого прибутку.

Завдання 8

Постійні витрати підприємства за рік склали 300 тис. грн. Перемінні витрати на одиницю продукції – 20 грн., обсяги виробництва за рік – 20 тис. шт. Отриманий прибуток становив – 200 тис. грн. Визначте рентабельність виробництва продукції.

Ключові терміни та поняття

Амортизація основного капіталу — заміщення в грошовій формі зношених засобів праці поступовим перенесенням вартості на продукт (послуги), що виробляються.

Асоціація — об'єднання, створене з метою постійної координації господарської діяльності (вони не повинні втручатися у виробничу або комерційну діяльність будь-кого з учасників).

Бухгалтерський прибуток — різниця між загальним виторгом (доходом) підприємства і бухгалтерськими витратами (собівартістю).

Валові витрати — сума постійних і змінних витрат на кожному конкретному рівні виробництва.

Граничні витрати виробництва — додаткові витрати на виробництво однієї додаткової одиниці обсягу продукції.

Економічний прибуток — різниця між загальним виторгом (валовим доходом) і економічними витратами.

Економічні витрати — виплати, які підприємство повинне зробити, або ті доходи, які підприємство повинно забезпечити постачальнику ресурсів для того, щоб відволікти ці ресурси від використання в альтернативних виробництвах.

Закон спадної віддачі — продукт кожної додаткової одиниці фактора виробництва зменшується, якщо інші фактори залишаються сталими.

Змінні витрати — витрати, величина яких у короткостроковому періоді змінюється залежно від зміни обсягу продукції.

Капітал підприємства — засоби виробництва, інше майно та цінності, які обслуговують процес виробництва, а також просте і розширене відтворення підприємства.

Консорціум — об'єднання промислового та банківського капіталу на певний час для досягнення єдиної мети.

Корпорація — об'єднання, створене на основі поєднання виробничих, наукових або комерційних інтересів.

Кругообіг капіталу — безперервний рух капіталу, у процесі якого він послідовно проходить три стадії, набуває на кожній з них певної функціональної форми і повертається до своєї висхідної форми — грошової.

Моральний знос основного капіталу — передчасна втрата основними фондами їх вартості або зменшення її.

Норма прибутку — відношення прибутку в грошовому вираженні до всього авансованого капіталу, виражене у відсотках.

Оборот капіталу — кругообіг капіталу, узятий не як окремий акт, а як процес, що безперервно повторюється.

Основний капітал — частина продуктивного капіталу, яка цілком і багаторазово бере участь у виробництві товару, переносить свою вартість на новий продукт частинами (у міру зношування).

Партнерство (товариство) — форма організації підприємства, що жується на об'єднанні (пайовому, частковому) майна різних власників.

Підприємство — первинна ланка суспільного поділу праці і водно час основна ланка народногосподарського комплексу, яка є товаровиробником і забезпечує процес відтворення на основі самостійності та самоокупності.

Постійні витрати — витрати, величина яких у короткостроковому періоді не залежить від зміни обсягу продукції.

Середні витрати — витрати на одиницю випуску продукції, які дорівнюють валовим витратам, поділеним на вироблену кількість товару.

Фізичний знос основного капіталу — матеріальний знос машин інструментів, будинків і споруд, інших засобів праці за час їхнього функціонування в процесі виробництва або невикористання.