Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Теми для підготовки доповідей

  1. Особливості становлення ринкових відносин в Україні.

  2. Місце конкуренції в ринковій економіці.

  3. Антимонопольне законодавство в Україні та його вплив на економічний розвиток.

  4. Проблеми формування ринків праці, землі та капіталу в Україні.

  5. Основні функції ринку грошей.

  6. Механізм функціонування фондової біржі.

  7. Істрія векселя.

  8. Кредит та його роль в становленні ринкових відносин.

  9. Небанківські фінансово-кредитні структури і їхня роль у формуванні конкурентних фінансових систем.

  10. Основні і виробничі види цінних паперів: векселя, акції, облігації.

  11. Організаційно-виробнича інфраструктура ринку.

Бібліографічний список до семінарського заняття

1.1.[§26-34, 39]; 1.2.[T.8-9]; 1.3.[гл.3-4]; 1.4.[Т.7-9]; 1.5.[р.14, 15]; 1.7.[Т.8-10]

Семінарське заняття 7

Тема 8. Підприємство як товаровиробник. Витрати виробництва, валовий дохід і прибуток

Мета заняття: поглибити, систематизувати та закріпити знання студентів з питань сутності та функцій підприємства та його капіталу, економічної природи прибутку та витрат, виробництва; аналіз теорії прибутку, норма прибутку та фактори, що на неї впливають.

План семінарського заняття

1. Підприємство у системі ринкових відносин.

2. Типи і види підприємств.

3. Капітал підприємства. Кругооборот капіталу і його стадії.

4. Витрати виробництва та їх види.

5. Доходи підприємства. Прибуток, собівартість і рентабельність.

Методичні рекомендації

При вивченні даної теми слід розглянути особливості та основні форми підприємств, що функціонують в умовах ринкової економіки, а також взаємозв’язок між різними формами господарювання підприємств і оптимальною концентрацією виробництва на різних етапах розвитку національної економіки. Доцільно проаналізувати структуру форм підприємств у різних країнах, процес і правову основу їх утворення, реорганізації і ліквідації.

Розгляд останнього питання дає можливість з’ясувати, яким чином формуються доходи підприємств і які фактори впливають на їх розмір. При цьому слід звернути увагу на те, що в умовах ринку кожне окреме підприємство має обмежений вплив на рівень ринкових цін. Тому вирішальним фактором у визначенні доходу підприємства є витрати виробництва. Вони визначають також його життєдіяльність, відіграють значну роль у формуванні пропозиції того чи іншого товару. В той же час обсяг витрат у значній мірі зумовлений технічним рівнем виробництва.

Окрім того, проблема витрат посідає центральне місце в ринковій економіці, оскільки в залежності від них визначається конкурентна пропозиція на ринку. Чітке уявлення про витрати дає можливість знайти методи, за допомогою яких можна їх скоротити чи зменшити, а тим самим добитися максимальної віддачі від ресурсів і матеріалів, устаткування і робочої сили.

Також слід врахувати, що існують різні підходи до процесу формування витрат. К.Маркс, наприклад, аналізував цей процес безпосередньо за елементами витрат у виробництві, абстрагуючись від коливання цін навколо вартості, оскільки повністю зосереджував увагу на основному джерелі створення вартості - праці. У попередніх теоріях не знаходила відображення залежність витрат від кількості виготовленої продукції. У сучасних західних теоріях, представниками яких є А.Маршалл, А.Пігу Д.Кларк та інші, особлива увага звертається на взаємозв’язок між обсягом виробництва і витратами. Для аналізу цього взаємозв’язку використовується концепція граничних витрат, яка дещо подібна з теорією граничної корисності, хоча за своєю суттю вони, звичайно, різні.