Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Проблемні питання

  1. Охарактеризуйте основні етапи становлення світового господарства та його розвитку.

  2. Які основні закономірності розвитку світового господарства?

  3. Чим викликана необхідність інтеграції економіки України в світове господарство?

  4. Як визначити ефективність зовнішньої торгівлі країни?

  5. Які причини та наслідки міжнародної міграції робочої сили?

  6. В чому плюси і мінуси протекціоністської політики?

Ситуаційні завдання

Завдання 1

Допустимо, зовнішньоторговельний оборот країни А з іншими країнами склав 73,1 млрд. грн., у тому числі експорт - 38,1 млрд. грн., імпорт — 35 млрд. грн. Визначите сальдо зовнішньоторговельного балансу країни А.

Завдання 2

Припустимо, США і Японія випускають два товари: продукти харчування й автомобілі. Обидві країни роблять машини однаково добре: по одному автомобілю на місяць. У виробництві продуктів харчування ситуація інша: американський фермер робить 2 тонни продуктів харчування на місяць, а японський - лише одну. Визначите, яка країна володіє у виробництві цих продуктів порівняльною перевагою.

Завдання 3

Припустимо, країна А робить продукт Х с меншими витратами, чим країна Б. Чи є сенс країні А імпортувати товар Х із країни Б? Якщо так, то чому?

Завдання 4

Познайомтеся з двома висловленнями, що виражають протилежні точки зору, і відповісти на наступні питання.

Перша точка зору. Я думаю, що треба купувати українські товари, надаючи їм перевагу перед тими, котрі зроблені іноземними компаніями. Українці тільки виграють, коли вітчизняні компанії будуть процвітати.

Друга точка зору. Я думаю, що треба купувати товари найвищої якості незалежно від країни-виробника. Усі ми виграємо від того, що конкуренція змусить компанії підвищувати якість продукції і більш ефективно розподіляти ресурси.

Дайте відповідь: а) наскільки розумною виглядає перша точка зору? Чи бачите ви які-небудь вади в приведеній аргументації?

б) наскільки розумною виглядає друга точка зору? Чи є в ній вади?

в) яка точка зору є, на ваш погляд, більш обґрунтованою?

Завдання 5

Опишіть позицію, яку ви б зайняли стосовно високих тарифів і квот на автомобілі, зроблені в Японії, якби ви були:

а) власником української компанії;

б) робітником на українському автомобільному заводі;

в) споживачем, що збирається купити новий автомобіль.

Завдання 6

Припустимо, що курс долара стосовно інших валют піднявся на 10%. Поясните, як ця подія торкнеться наступних осіб:

а) українського експортера товарів у США;

б) українського імпортера американських товарів;

в) американця, що збирається вкласти капітал в іноземну корпорацію;

г) американського імпортера;

д) американського експортера;

е) американського споживача.

Завдання 7

Уявіть собі, що автомобільна фірма звернулася до вас із проханням підготувати рекламний текст, у якому обґрунтовувалося б введення обмежень на імпорт іноземних автомобілів. Які аргументи ви б привели у вашій рекламі?

Ключові терміни і поняття

Валютний курс — ціна грошової одиниці однієї країни, виражена у грошовій одиниці іншої країни.

Вільна торгівля — зовнішньоторговельна політика, що не обмежується жодними протекціоністськими бар'єрами.

Економічна інтеграція — широке міждержавне об'єднання, яке діє відповідно до спеціальних угод і має певну організаційну структуру (включаючи спільні керівні та інші установи).

Інтернаціоналізація виробництва — економічна форма розвитку міжнародного поділу праці та міжнародного усуспільнення виробництва. Вона передбачає розвиток таких організаційно-економічних форм які пов'язують виробництво одних країн зі споживанням його результатів в інших.

Конвертованість валюти — здатність резидентів і нерезидентів вільно, без усяких обмежень, обмінювати національну валюту на іноземну і використовувати іноземну валюту в угодах з реальними і фінансовими активами.

Міжнародна кооперація — форма міжнародного поділу праці, яка полягає в розвитку міжнародних виробничих зв'язків, що виникають та існують між міжнародне спеціалізованими суб'єктами з метою поєднання взаємодоповнюючих процесів.

Міжнародна спеціалізація — форма міжнародного поділу праці, за якої зосередження однорідного виробництва у світі відбувається на основі прогресуючої диференціації виробничих процесів між різними країнами та їх суб'єктами.

Міжнародний поділ праці — процес відособлення різних видів трудової діяльності на міжнародному рівні, які взаємодіють і взаємодоповнюють один одного, складаючи об'єктивну основу міжнародного обміну товарами, послугами та результатами інших видів діяльності.

Міжнародна валютна система — форма організації валютних відносин у межах світового господарства.

Міжнародна торгівля — форма міжнародних економічних відносин, яка передбачає переміщення товарів і послуг за межі, що позначені державними кордонами.

Міжнародна трудова міграція — форма міжнародних економічних відносин, яка полягає у переливанні трудових ресурсів з одних країн в інші і виражає процес перерозподілу трудових ресурсів між ланками світового господарства.

Міжнародний рух капіталу (міжнародна міграція капіталу) — переміщення капіталів між країнами в пошуках вигіднішої сфери їх використання.

Платіжний баланс — статистичний звіт, в якому в систематизованому вигляді наводяться дані щодо зовнішньоекономічних операцій даної країни з іншими країнами світу за певний період часу.

Протекціонізм — політика обмеження імпорту, що проводиться з метою захисту національної економіки, стимулює розвиток вітчизняного виробництва.

Світова ціна — інтернаціональна вартість товару, яка визначається головними продавцями і покупцями певного виду продукції та формується в процесі здійснення великих і результативних операцій з товаром У вільно конвертованій валюті на світовому ринку.

Світове господарство — сукупність національних господарств, які беруть участь у міжнародному поділі праці і пов'язані між собою системою міжнародних економічних відносин.

Транснаціоналізація — формування внутрішньокорпоративних міжнародних ринків, що охоплюють переважну частину світових потоків товарів, послуг, капіталу і робочої сили.