Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Завдання 2

Дано криву виробничих можливостей (КВМ).

50

КВМ

0

X

Y

10

Що відбудеться з КВМ, якщо:

а) у галузі, що робить товар Y, НТП дозволить збільшити кількість продуктів Y до 60 од.;

б) у галузі, що робить товар X, залучення додаткових ресурсів дозволить збільшити кількість Х до 20 од.;

в) ці процеси відбудуться в обох галузях.

Завдання 3

Розмежуйте положення: «що добре для індивідуума» і «що добре для суспільства в цілому»:

а) якщо збільшиться моя грошова зарплата — це добре для мене. Якщо профспілки доможуться підвищення зарплати у всіх галузях господарства — це добре для економіки країни в цілому;

б) якщо один власник фабрики зменшить зарплату своїм робітником — це добре для нього; якщо всі підприємці зроблять так само — це добре для всього класу підприємців країни в цілому;

в) я знайшов лазівку в законодавстві і не плачу податки — це добре для мене; усе доросле населення країни знайшло лазівки в законодавстві і не платить податків — це добре для всього населення.

Питання: чи існує механізм, за допомогою якого можна не потрапити в ці «пастки»?

Завдання 4

Проаналізуйте наступний феномен. Поняття «господарювання» означає обачне, обмірковане поводження з обмеженими ресурсами. Одним країнам не вистачає природних ресурсів, іншим — капітальних, третім — людських і т.д. Україна володіє майже усім. Чим же, на ваш погляд, пояснити тоді неефективність господарювання в нашій країні? Висуньте свої пропозиції.

Ключові терміни і поняття

Виробничий потенціал суспільства — сукупність виробничих ресурсів, тобто факторів виробництва, з урахуванням їх обсягу, структури, технічного рівня та якості за умови повного використання робочої сили і підприємницького ресурсу.

Гранична корисність — додаткова корисність, або задоволення, одержуване людиною від споживання ще однієї одиниці конкретного блага.

Економічний інтерес — реальний, зумовлений економічними відносинами та принципом економічної вигоди мотив і стимул соціальних дій людей щодо задоволення потреб.

Економічні потреби — ставлення людей до економічних умов їх життєдіяльності, котрі дають їм задоволення, насолоду або втіху і які спонукають людей до діяльності, щоб мати і володіти такими умовами.

Закон зростання потреб — невтомне бажання людей мати все більше матеріальних благ і послуг, які дають їм насолоду, тобто задовольняють їхні зростаючі потреби.

Закон спадної корисності — зменшення граничної корисності в міру споживання людиною кожної додаткової одиниці певного продукту.

Корисність — здатність матеріального блага чи послуги задовольняти ту чи іншу потребу людини.

Потреба — категорія, що відбиває ставлення людей до умов їх життєдіяльності, а звідси визначає і поведінку.

Теми для підготовки доповідей

  1. Взаємозвязок потреб і виробництва як основа економічного розвитку.

  2. Ієрархія інтересів економічних суб’єктів.

  3. Система економічних інтересів.

  4. Закон зростання потреб.

Бібліографічний список до семінарського заняття

1.1.[§1-12]; 1.2.[T.1]; 1.3.[гл.1]; 1.4.[Т.1-3]; 1.5.[р.1, 2, 5, 6]; 1.7.[Т.1-3]

Семінарське заняття 3

Тема 4. Соціально-економічний устрій суспільства. Економічна система суспільства та закони її розвитку. Відносини власності

Мета заняття: поглибити, систематизувати та закріпити знання студентів з питань формування відносин власності, сутності та структурних елементів економічної системи, аналіз сучасних процесів роздержавлення і приватизації власності та необхідність впровадження її різних форм в Україні.

План семінарського заняття

  1. Економічна система суспільства: її сутність та структурні елементи.

  2. Правовий та економічний зміст власності. Власність у системі економічних відносин. Суб’єкти і об’єкти власності.

  3. Структура власності та її історичні типи, види і форми.

  4. Трансформація відносин власності в сучасних умовах в Україні.

Методичні рекомендації

У першому питанні особливу увагу слід приділити визначенню суттєвих рис економічної системи й аналізу її структурних елементів: продуктивних сил та економічних відносин. Дуже важливо розібратися в типології економічних систем сучасного світу та механізми вирішення в будь-якому суспільстві трьох головних проблем організації виробництва:

- що потрібно виробляти і в якій кількості?

- як виробляти?

- для кого призначаються виробленні продукти (як вони розподіляються між різними людьми та сім’ями)?

Обмеженість життєвих благ та економічних ресурсів визначає необхідність встановлення певних правил контролю за ними. Кінцеві товари та економічні ресурси, якщо вони обмежені, не можуть бути рівно доступними для всіх членів суспільства. Якщо б це було так, в суспільстві панував би хаос. Для вирішення цієї проблеми в сучасному суспільстві використовуються певні норми власності.

При вивченні цієї теми слід з’ясувати, що являє собою власність, які існують типи, види і форми власності, яка її економічна роль, як регулюються права приватної власності, які тенденції розвитку відносин власності спостерігаються в Україні. Зробити аналіз форм власності вам допоможе Закон України «Про власність», в якому докладно освічується це питання.