Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Ден. 2010.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

3. Методичні рекомендації до самостійної роботи

Відповідно до тематичного плану дисципліни „Політична економія” окремі питання тем програми розглядаються на лекційних заняттях, інші – вивчаються студентами самостійно. Самостійна робота студентів повинна проводитися у декількох напрямках:

  • з окремих питань тем дисципліни, основні положення яких розглядалися під час лекційних занять. При цьому особливу увагу слід зосередити на більш детальному вивченні законодавчого та інструктивного матеріалу;

  • з питань тем дисципліни, які повністю виносяться на самостійне вивчення;

  • з питань дисципліни, які сприяють розвитку аналітичних здібностей, творчого мислення студентів і поглибленню їх теоретичних знань.

При самостійному опрацюванні нового матеріалу рекомендуємо дотримуватися такої послідовності:

  1. Підібрати необхідний законодавчий та інструктивний матеріал та уважно ознайомитися з його змістом.

  2. Переглянути усі питання теми, яку запропоновано для самостійного вивчення, для того, щоб мати загальну уяву про її зміст; провести логічний зв’язок із вивченим раніше матеріалом, на якому базується дана тема.

  3. Здійснити самоперевірку знань, відповідно до переліку питань, що передбачені планом вивчення теми.

Модуль 1. Економічна система суспільства та закони її розвитку

Змістовий модуль 1. Основи розвитку економічних систем

Тема 1. Предмет і метод політичної економії

Мета роботи: закріпити, поглибити, розширити та систематизувати знання студентів щодо відмінностей трактування предмета політекономії різними школами в історії розвитку економічної думки.

План вивчення теми

  1. Трактування предмета політекономії різними школами.

  2. Напрямки розвитку сучасної економії думки.

Методичні рекомендації

Вивчення першого питання пов’язане з історією розвитку політичної економії. Це досить давня наука, тому й предмет її досліджень перетерпів певні зміни. Зупиніться на основних історичних школах - меркантилістів, фізіократів, класиків англійської політичної економії, школі маржиналістів та неокласиків.

Розгляд основних етапів розвитку економічної науки вимагає усвідомлення того, що:

1.Корені будь-якої економічної теорії слід шукати в реальному економічному житті - у виробництві, розподілі, обміні матеріальних і духовних благ. Кожна суспільна епоха висуває свої економічні проблеми і веде пошук їх розв’язання.

2.Економічна теорія, політекономія, зокрема, - історична наука, вона розглядає економічні процеси, що постійно розвиваються і тому змінюються. Відповідно має місце боротьба й розвиток (зміна) економічних поглядів.

В процесі підготовки треба звернути увагу на коло тих питань, що становлять предмет політекономії. Щоб з’ясувати предмет даної науки, необхідно розглянути суть принаймні двох важливих категорій: економіка й економічна теорія. Що ж являє собою термін економіка? В економічній літературі його тлумачать по-різному:

а) економіка - наука про діяльність людей з приводу виробництва матеріальних благ та послуг й обміну їх між людьми;

б) економіка вивчає рух економічного життя - тенденції в розвитку цін, виробництва, безробіття. В міру вивчення цих явищ економіка допомагає виробити політику, завдяки якій уряд може впливати на економічне життя;

в) економіка - наука вибору. Вона вивчає, як люди вибирають спосіб використання обмежених виробничих ресурсів (землі, праці, устаткування, технічних знань) для виробництва різних товарів і розподілу їх між різними членами суспільства;

г) економіка вивчає те, яким способом людина розв’язує проблеми організації виробництва і споживання.

Жодне з цих визначень не можна відхилити, адже кожне з них відбиває певний бік економічних відносин, хоч і не охоплює повністю всю систему. Водночас і з цих визначень видно, що економіка безпосередньо пов’язана з виробництвом і створенням матеріальних і духовних благ.

Отже, наука, яка вивчає загальну економічну теорію, називається політичною економією. Це ім’я науці дав французький економіст XVII ст. Антуан де Монкретьен. Деякий час предметом вивчення політекономії були економічні знання з певних питань (гроші, багатства тощо). Тому ми радимо після з’ясування питання про предмет політичної економії перейти до питання: трактування предмета політекономії різними школами.

Вивчення економічної теорії в основному зводиться до пізнання економічних законів і категорій, які відбивають глибинну суть певної визначеної економічної системи.