Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansoviy_menedzhment_Den_Mag_2015.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Контрольні завдання

Завдання 1.

Визначити загальну потребу в капіталі для введеня в дію нового підприємства, якщо середньогалузева капіталоємність продукції складає 5 тис. грн., річний обсяг виробництва за планом – 300 тис. шт., передстартові витрати та інші одночасні затрати капіталу, що пов'язані із започаткуванням підприємства, – 2 млн. грн.

Завдання 2.

Підприємство виплачує дивіденд у розмірі 1 грн. Очікується, що наступні три роки дивіденди будуть рівномірно зростати на 10% щорічно. Потім у наступні роки виплату дивідендів буде припинено на певний період. Інвестор купив акцію за 20 грн. Визначте очікувану ціну акції після четвертого року за дисконтної ставки 16%.

Завдання 3.

Оптимізація структури капталу за критерієм максимізації рівня фінансової рентабельності. Підприємство має 60 тис. грн. власного капіталу і вирішило нарощувати обсяг господарської діяльності за рахунок залучення позикового капіталу. Коефіцієнт валової рентабельності активів (без урахування витрат по сплаті процента за кредит) складає 10%. Мінімальна ставка процента за кредит – 8%. Необхідно визначити, при якій структурі капіталу буде досягнуто найвищий рівень фінансової рентабельності підприємства.

Завдання 4.

Очікується, що прибуток, дивіденди і ринкова ціна акцій компанії матиме щорічний приріст 7%. Теперішнім часом акції компанії продаються по 23$ за одиницю, її останній дивіденд склав 2,0$ і компанія виплатить 2,14$ в кінці поточного року.

  1. Використовуючи модель прогнозованого росту дивідендів, визначте вартість власного капіталу підприємства.

  2. β = 1,9, величина процентної ставки безризикового вкладення капіталу дорівнює 9%, а середня за фондовим ринком – 13%. Дайте оцінку вартості власного капіталу компанії, використовуючи цінову модель капітальних активів.

  3. Середня прибутковість на ринку позикового капіталу складає 14% і підприємство розглядає можливу премію за ризик в обсязі 6%. Якою буде оцінка вартості капіталу за допомогою премії за ризик?

  4. Порівняйте отримані оцінки. Яку з них слід взяти при оцінці ефективності інвестицій?

Завдання 5.

Структура капіталу компанії складається: облігації складають 9 000$, привілейовані акції 1800$, звичайні акції - 2500$. Всього капіталу – 13300$. Вартість капіталу відповідно дорівнює 7,84%, 12%, 14,3%. Необхідно визначити середньозважену вартість капіталу компанії при ставці податку 18%.

Рекомендована література

Основна література

[2,5,8,9,10,11,15,17,19,20,21,22,23]

Додаткова література

[8,11,17,21,25,30,33]

Практичне заняття 5

Тема 8.Управління інвестиціями

План заняття

1. Процес управління інвестиціями.

2. Визначення критеріїв оцінювання економічної ефективності інвестиційних проектів.

Обладання, яке потрібно для проведення практичного заняття

  1. Завдання та методичні рекомендації по їх виконанню.

  2. Мікрокалькулятори.

  3. Контрольні завдання.

Навчальні цілі

Цілями проведення практичного заняття є: закріплення, поглиблення знань з управління інвестиціями; набуття вміння проводити розрахунок ефективності інвестиційних проектів, здатність оцінювати вплив інфляції на оцінку інвестиційних проектів; здатність прийняття рішення за критерієм найменшої вартості; розвиток самостійного мислення.

Завдання

1. Проведіть розрахунок дисконтованого періоду окупності.

2 Проведіть розрахунок чистого сучасного значення проекту (NPV-методом).

3. Проведіть впливу інфляції на оцінку ефективності інвестицій.

4 Прийняття інвестиційного рішення за критерієм найменшої вартості.

Методичні рекомендації до практичного заняття

Оцінка ефективності реальних інвестицій - відповідальний етап у процесі прийняття рішень. Від того, наскільки неупереджено та різносторонньо проведена ця оцінка, залежать строки повернення вкладеного капіталу, варіанти альтернативного його використання. Сутність усіх методів оцінки доцільності реалізації інвестиційних проектів базується на використанні такої схеми: вихідні інвестиції при реалізації будь-якого проекту генерують грошовий потік CF1, CF2, …, CFn. Інвестиції визнаються ефективними, якщо цього потоку достатньо для повернення вихідної суми капітальних вкладень і забезпечення потрібної віддачі на вкладений капітал.

Найбільш розповсюдженими є такі показники ефективності капітальних вкладень:

  • дисконтований строк окупності (DPB);

  • чисте сучасне значення інвестиційного проекту (NPV);

  • внутрішня норма прибутковості (доходності, рентабельності) (IRR).

Розрахунок дисконтованого періоду окупності проводиться за певною схемою. Недоліком цього методу є те, що він враховує лише початкові грошові потоки, тобто саме ті потоки, які припадають на період окупності. Всі інші потоки згідно розрахункової схеми не беруться до уваги. Схема розрахунку буде наведена у практичних завданнях.

Метод чистого сучасного значення (NPV-метод)

Цей метод заснований на використанні поняття чистого сучасного значення (Net Present Value):

(3.86)

де: CFi – чистий грошовий потік;

r – вартість капіталу, залученого для інвестування проекту.

За сутністю методу сучасне значення усіх вхідних грошових потоків порівнюється з сучасним значенням вихідних потоків, зумовлених капітальними вкладеннями для реалізації проекту. Різниця між першим і другим є чисте сучасне значення, величина якого визначає правило прийняття рішення.

Внутрішня норма прибутковості

Економічний зміст внутрішньої норми прибутковості полягає у тому, що це така норма доходності інвестицій, при якій підприємству однаково фінансувати свій капітал під IRR процентів у будь-які фінансові інструменти або здійснити реальні інвестиції. В той же час генерований реальною інвестицією грошовий потік достатній для того, щоб покрити вихідну інвестицію і забезпечити віддачу на цю інвестицію за ставкою IRR процентів.

Математичне визначення внутрішньої норми прибутковості передбачає розв’язання такого рівняння:

, (3.87)

де: CFj – вхідний грошовий потік в j-тий період;

INV – значення інвестиції, яке є позитивним числом.

Розв’язуючи це рівняння, знаходимо значення IRR. Схема прийняття рішення на основі методу внутрішньої норми прибутковості має такий вигляд:

  • якщо значення IRR вище або дорівнює вартості капіталу, то проект приймається;

  • якщо значення IRR менше вартості капіталу, то проект не приймається.

У деяких випадках методи NPV та IRR можуть конфліктувати один з одним.

Оскільки завершальна ефективність інвестиційного проекту оцінюється шляхом порівняння грошових потоків (а не прибутку) з початковим обсягом інвестицій, одержані значення показника чистого прибутку до амортизації, процентів і податку на прибуток необхідно перерахувати у величину грошового потоку. Це можна здійснити за допомогою двох розрахункових схем, в залежності від способу оцінки розрахункового показника дисконту: традиційна схема та схема власного капіталу.

Традиційна схема розрахунку показників ефективності:

  • в якості показника дисконту при оцінці NPV проекту використовується середньозважена вартість капіталу проекту (WACC);

  • у процесі прийняття рішення на основі IRR-методу значення внутрішньої норми доходності проекту порівнюється з WACC;

  • при прогнозі грошових потоків не враховуються процентні платежі і погашення основної частини кредитної інвестиції.

Схема власного капіталу

Згідно схеми власного капіталу розрахунок показників ефективності інвестиційного проекту здійснюється при наступних припущеннях:

  • в якості показника дисконту при оцінці NPV проекту використовується вартість власного капіталу проекту, причому в якості розрахункового обсягу інвестицій приймаються лише власні інвестиції;

  • у процесі прийняття рішення на основі IRR-методу значення внутрішньої норми доходності проекту порівнюється з вартістю власного капіталу;

  • при прогнозі грошових потоків враховуються процентні платежі і погашення основної частини кредитної інвестиції.