Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansoviy_menedzhment_Den_Mag_2015.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

14. Який метод розрахунку операційного грошового потоку передбачає корегування абсолютної величини прибутку підприємства до оподаткування на величину впливу немонетарних операцій?

а) непрямий метод;

б) прямий метод;

в) метод дисконтування;

г) евристичний метод;

д) вірна відповідь відсутня.

15. Модель управління грошовими потоками підприємства - це:

а) процес управління вхідними та вихідними грошовими потоками;

б) процес управління грошовими ресурсами підприємства;

в) процес управління потоком готівки на підприємстві;

г) сукупність методів і форм, які залучаються для організації руху грошових потоків у часі та просторі відповідно до визначених критеріїв і цілей;

д) вірна відповідь відсутня.

Термінологічний словник ключових понять

Грошовий потік, поточні грошові потоки, рух грошових коштів, очікувані грошові потоки, управління грошовими потоками, чистий грошовий потік, прямий метод розрахунку, позитивний грошовий потік, непрямий метод розрахунку, сукупний грошовий потік, грошова позиція суб’єкта, інструментарій управління Cash Flow, детермінанти грошових потоків, оцінка грошових потоків, модель управління Cash Flow, грошовий потік від операційної діяльності, політика управління Cash Flow, грошовий потік від інвестиційної діяльності, вхідні грошові потоки, вихідні грошові потоки.

Рекомендована література

Основна література

[8,9,10,11,15,17,19,20,22,23]

Додаткова література

[ 8,9,21,25]

Тема 4. Визначення вартості грошей у часі та її використання у фінансових розрахунках План вивчення теми

1. Меточний інструментарій оцінювання вартості грошей у часі та його застосування у грошових розрахунках.

2. Визначення майбутньої вартості грошей у часі у фінансових розрахунках.

3. Визначення теперішньої вартості грошей у часі у фінансових розрахунках.

Навчальні цілі

Цілями вивчення теми навчальної дисципліни є: поглиблення, систематизування та закріплення знання про вартість грошей і час, методи визначення вартості грошової одиниці, рентні платежі та їх оцінку та доходність фінансових операцій; здатність володіти методологією розрахунку вартості грошей у часі; розуміти основні задачі, які вирішуються системою фінансового управління підприємством; вміння застосувати норми чинного законодавства з питань управління фінансами підприємства; мати свій погляд на проблему і вміти відстоювати свою точку зору з питань, що стосуються фінансового менеджменту; здатність ініціювати свої ідеї стосовно проведення занять з дисципліни фінансовий менеджмент.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

При розгляді даної теми слід знати, що вимірювання вартості грошей ґрунтується на можливості їх використання протягом певного періоду часу. При цьому, необхідною умовою виступає врахування факторів, що визначають зміну вартості грошей у часі. Основними факторами, що визначають зміну вартості грошей у часі вважають: інфляцію; ризик; оборотність.

Кожен із зазначених факторів чинить вплив на вартісну величину грошей у часі з позиції свого змісту. Тобто, в умовах інфляції відбувається знецінення грошей. Ризик неодержання очікуваної суми свідчить про наявність імовірності отримати грошові кошти в майбутньому, які не відповідають будь-якій укладеній угоді. Водночас, виходячи з того, що в ринковій економіці грошовий сектор має дві складові, а саме „гроші як гроші” та „гроші як капітал”, існує фактор оборотності, тобто здатність грошей до ліквідності.

Дослідженнями доведено, що навіть не враховуючи перші два фактори (інфляція, ризик), вартість однієї і тієї самої суми грошей сьогодні завжди є більшою, ніж очікується завтра. У зв’язку з цим, на базі розрахунку вартості використання грошей протягом певного періоду часу проводиться визначення майбутньої та теперішньої вартості грошей.

В основу методичного інструментарію оцінювання вартості грошей у часі покладено фінансову математику із урахуванням основних напрямів концепції. Маються на увазі напрями застосування концепції вартості грошей у часі:

- визначення необхідного ануїтету;

- аналіз накопичень;

- розрахунок амортизації;

- позики;

- визначення відсоткової ставки.

Сукупність методів визначення вартості грошей унаслідок їхнього руху в часі вважається вищим фінансовим обчисленням.

У більшості випадків процент виступає як причина зміни вартості грошей і, відповідно, як основна категорія вищих фінансових обчислень. Нарахування процентів може відбуватися за схемою як складних, так і простих процентів. У фінансовій математиці визначення майбутньої вартості грошей за рахунок нарахування процентів називається нарощенням грошей або компаудингом.

У свою чергу, визначення теперішньої вартості майбутніх грошей, тобто зворотна операція, є дисконтуванням. Теперішня вартість - грошова вартість майбутніх доходів на теперішній час. Розрахунки теперішньої вартості здійснюють за допомогою дисконтування.

Дисконтування - це зведення економічних показників різних років до порівнянного в часі вигляду. Дисконтування здійснюється за допомогою коефіцієнта дисконтування (дисконтуючого множника), в основі якого лежить формула складних відсотків і значення якого також табульовані.

Враховуючи вищевикладене, можна зробити висновок, що процентна ставка дозволяє корегувати вартість грошових потоків до будь-якого конкретного моменту часу. Практична діяльність доводить, що більшість фінансових рішень на підприємстві залежать від розподілу грошових потоків у часі.