Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК психофізіологія та психогенетика.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
2.37 Mб
Скачать

Навчально – методичні матеріали для проведення лабораторних занять Лабораторна робота №1

Тема: Генетика статті. Зчеплене успадкування.

Мета: Навчитися розв’язувати задачі на успадкування, зчеплене зі статтю.

Ключові слова: успадкування, ген, гомозиготний стан, хромосома.

Теоретичний матеріал

УСПАДКУВАННЯ, ЗЧЕПЛЕНЕ ЗІ СТАТТЮ”. При успадкуванні ознак у людини в випадку, коли ген локалізований у Х-хромосомі, він передається від батька лише до дочок. А від матері-до синів і дочок порівну, якщо рецесивний алель зчеплений з Х-хромосомую, то у жінок він проявляється лише в гомозиготному стані. А у чоловіків (за умови локалізації в негомологічній ділянці Х-хромосоми)-завжди.

У ссавців жіночі особини мають дві Х-хромосоми, але в кожній клітині одна з Х-хромосом цілком “вимкнена” (інактивна). Х-хромосоми інактивуються на ранній стадії ембріонального розвитку, при цьому в різних клітинах Х-хромосоми від батька й від матері вимикаються випадково. Наприклад, успадкування кольору шерсті у кішок. У них ген С+ визначає чорний колір, С-рудий; гетерозигот Хс+Хс в одних клітинах проявляється хромосома Хс+, в інших-Хс, і такі особини мають черепахове забарвлення (чорно-руде). Такий колір шерсті властивий тільки самкам, тому що самці мають одну Х-хромосому.

У схемах схрещувань вказують, у якій статевій хромосомі міститься данний алель. Наприклад, рецесивний алель гемофілії міститься в Х-хромосомі і його позначають Хh, а домінантний алель нормального зсідання крові позначається XH.

Хід роботи

Розвязування задач.

Задача № 1.

Дочка гемофіліка виходить заміж за сина іншого гемофіліка, причому наречений і наречена не хворіють на гемофілію.Визначте ймовірність народження хворої дитини.

(Розв’язання. Дочка гемофіліка отримала від батька Х-хромосому з рецесивним алелем гемофілії h, але оскільки вона не є хвора, значить, її друга Х-хромосома несе домінантний алель Н. Таким чином, генотип нареченого ХHXh. Наречений отримав від батька У-хромосому, від матері Х-хромосому з алелем Н, а його генотип-ХНУ. Р     ♀ XHXh ♂ XHY Гамети     XH, Xh XH, Y F1 XHXH XHXh XHY XhY Нормальна, нормальна, нормальна, гемофілік Ймовірність народження хворої дитини –1/4 (25%))

Задача № 2.   

Синдром Клайнфельтера обумовлюється збільшеною кількістю статевих хромосом /ХХY/. При яких хромосомних наборах гамет може виникнути ця хвороба?

(Відповідь: Х+ХY; ХХ+Y.)

Задача № 3.

У курей зчеплений зі статтю ген А в рецесивному стані має летальну дію. Яка частина потомства загине, якщо схрестити курку з гетерозиготним півнем ?

(Розв’язання. У птахів жіноча стать є гетерогаметною, а чоловіча-гомогаметною. Генотип курки ХАУ, півня ХАХа Схема схрещування: Р ♀ХАУ ♂ХАХа Гамети ХА, У ХА, Ха F1 ХАХА, ХАХа, ХАУ, ХаУ. Жіночі особини з генотипом ХаУ загинуть, їхня частка складає 25%.)

Задача № 4.   

Синдром Шерешевського – Тернера зустрічається у жінок. Вони мають лише одну Х-хромосому. Як можна пояснити утворення організму з однією статевою хромосомою?

(Відповідь: Гамета одного з батьків не мала статевої хромосоми.)

Висновки:

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ 1. Сексдукція та генетичні особливості статі у бактерій. 2. Стать у грибів та водоростей. 3. Які є два типи генетичного контролю статі у вищих рослин? 4. Явище несумісності у квіткових рослин. 5. Гомоморфна самонесумісність. 6. Гетероморфна несумісність. 7. Генетичний контроль гетеростилії у гречки звичайної. 8. Первинне та вторинне співвідношення статей у рослин. 9. Роль факторів навколишнього середовища в регуляції співвідношення статі у рослин. 10. Методи та способи регуляції статі у рослин.