Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК психофізіологія та психогенетика.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
2.37 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 2

Тема: Спостереження нормальних і мутантних форм дрозофіл, їх порівняння.

Мета: Навчитися визначати нормальні й мутантні форми дрозофіл, описувати їх, розпізнавати мутації.

Ключові слова: генотип, мутація, ген, мутант, хромосоми.

Теоретичний матеріал

Рідкісні стійкі зміни генотипу, що виникають випадково і пов’язані зі змінами у всьому геномі, цілих хромосомах, їхніх частинах або окремих генах, називають мутаціями. Мутації зустрічаються у тварин, рослин, грибів, бактерій, вірусів.

Для вивчення мутацій дуже придатним видом виявилась муха дрозофіла, інакше плодова, або оцтова муха — цих мушок можна спостерігати близько зіпсованих фруктів. Дрозофіла стала одним з найцінніших для біологічних досліджень організмів, зокрема, в галузі генетики. Вона використовується, як модельний організм для різних досліджень вже майже сто років, і сьогодні багато вчених продовжують працювати над різними проблемами дрозофіли. Її важливість для здоровя людини була визнана Нобелівською премією, врученою медикам-фізіологам Ed Lewis, Christiane Nusslein-Volhard and Eric Wieschaus в 1995 р.

Є кілька причин, того, що дрозофіла — один з улюблених обєктів вивчення. Дрозофіла — маленька тварина з коротким життєвим циклом тривалістю лише близько двох тижнів, вона недорога для розмноження і виведення навіть великої кількості особин. Мутантні особини з дефектами в будь-яких з кількох тисяч генів доступні для експериментів, і весь геном мухи в цілому вже відомий. Клітини її тіла містять всього лише чотири пари хромосом.

Нормальна дика раса мухи має такі ознаки: червоні очі і ”сіре” тіло термін gray, що означає сірий, не зовсім доречний, але міцно прижився в позначенні кольору дикого типу мухи; вона не є сірою. Крила нормально розвинені, перевищують довжину тіла.

Мутантні форми дрозофіли розводять у лабораторіях. Вони можуть мати темне, жовте, чорне тіло; зачаткові, загнуті, оленерогі, плоскоподібні крила; зустрічаються безкрилі форми; очі різного кольору – від бордо до білого.

Спостереження показують, що багато мутацій є шкідливими для організму. Це пояснюється тим, що в організмі функціонування всіх органів добре збалансовано між собою і зовнішнім середовищем. Порушення існуючої рівноваги звичайно веде до зниження життєдіяльності або до загибелі організму.

Хід роботи

Завдання № 1. Розгляньте нормальні форми дрозофіл. Опишіть їх:

колір тіла, довжину крил, колір очей, кінцівки, форму очей.

Завдання № . Розгляньте мутантні форми дрозофіл. Опишіть їх:

Колір тіла, довжину крил, колір очей, кінцівки, форму очей.

Завдання № 3. Дані спостережень занесіть до таблиці.

досліджуваного обєкта

Колір очей

Форма і розмір крил

Забарвлення тіла

Нормальна

Мутантна

Зробіть висновки вказавши, що таке мутації, яке їх значення у життєдіяльності організмів та в природі.

Лабораторна робота № 3

Тема: Хромосомні порушення.

Мета: Навчитися виявляти хромосомні порушення у людей з характерними ознаками.

Ключові слова: аномалія, інфантилізм, симптом, хвороба.