Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЛЯ СТУД, ММВ бакалаврат / Методика_7 клас.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
485.89 Кб
Скачать

16 Урок

Тема уроку:“Свято Перемоги”.

Мета: Присвятити урок урочистому й світлому святу – Дню Перемоги. Представити учням музичні твори (знайомі й незнайомі), що втілюють образи війни і перемоги. Закріплюємо визначення понятьсимфонія (сюїта), сонатна форма, сонатно-симфонічний цикл. Розвивати інтерес до історії народу і держави, слухацьку увагу та уяву учнів, вокально-хорові навички, вміння осмислено та виразно інтерпретувати і виконувати музичні твори. Виховувати високі громадянські почуття учнів.

Орієнтовний план уроку:

  1. Вхід у супроводі звучання пісні “На безіменній висоті” В.Баснера.

  2. Перевірка домашнього завдання.

  3. Епізод нашестя з VІІ “Ленінградської” симфонії Д.Шостаковича, “Священная война” О.Александрова, “День Победы” Д.Тухманова або (за вибором учителя) Сюїта “Партизанські картини” (6ч. “Свято народу-переможця”) А.Штогаренка, “Сыновья уходят в бой”, “А он не вернулся из боя” В.Висоцького, “Степом, степом” А.Пашкевича - слухання.

  4. “На безіменній висоті” В.Баснера - виконання.

  5. Узагальнення.

  6. Домашнє завдання - слухати музику за власним вибором, звернути особливу увагу на твори, що втілюють образи історичного минулого нашого народу.

  7. Вихід у супроводі звучання пісні “День Победы” Д.Тухманова.

Методичні рекомендації.

Вхід учнів до класу супроводжує звучання пісні “На безіменній висоті” В.Баснера.

Запитуємо в учнів, яку музику вони слухали вдома. Поступово спрямовуємо розмову з учнями на тему історичного минулого нашого народу і Батьківщини, висвітлену в музиці різних композиторів, жанрів і форм. Пригадуємо твори різних видів мистецтва, що відображають події та образи Великої Вітчизняної війни, та повідомляємо учням, що цей урок буде присвячено Дню Перемоги.

Користуючись фрагментами друкованих спогадів учасників війни, книг, кінофільмів, плакатами, репродукціями картин, що зображують події війни, розповідаємо учням про тяжкі роки воєнного лихоліття. Про початок війни - напад фашистських загарбників на нашу країну “розповідає” вже знайомий учням епізод нашестя з VІІ “Ленінградської” симфонії Д.Шостаковича. Можна використати репродукцію картини Ю.Сороки “Сорок перший рік”.

/Репродукція картини/

Представляємо учням пісню, що є своєрідною емблемою Великої Вітчизняної війни, - “Священная война” О.Александрова на вірші В.Лебедєва-Кумача. Розповідаючи учням історію створення пісні, акцентуємо увагу на на її важливому значенні у перші дні війни та неймовірній силі впливу на солдат, які вирушали на захист Вітчизни: “Коли зазвучала написана Александровим пісня “Священна війна”, що стала істинно народною піснею, трепет душевного хвилювання охопив усіх солдат і офіцерів… Кожен із них міцніше стискав свою зброю. Обличчя стали суворішими, я дивився на солдат і офіцерів – моїх бойових друзів-воїнів і відчував серцем їхню готовність до суворих боїв”, згадував один із захисників Батьківщини. Під час слухання пісні можна використати репродукцію картини О.Артамонова “Іде війна народна”.