Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЛЯ СТУД, ММВ бакалаврат / Методика_7 клас.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
485.89 Кб
Скачать

14 Урок

Тема уроку: “Ліричні образи”.

Мета: Зосередити увагу учнів на ліричних образах у творчості Ф.Шуберта та їх єднанні з образами ліричної поезії поетів-романтиків. Поглибити знання учнів про творчість Ф.Шуберта. Закріпити визначення понятьмузичний образ, серенада(пояснити визначення понятьекспромт, музичний момент). Формувати вміння виразно і творчо втілювати емоційно-образний зміст музичного твору у процесі його виконання; обгрунтовувати власне емоційно-естетичне ставлення до музичних образів. Розвивати інтерес до творчості композиторів-романтиків, зокрема Ф.Шуберта. Виховувати естетичний смак учнів.

Орієнтовний план уроку:

  1. Вхід у супроводі звучання пісні “Нехай так і буде” Дж.Леннона і П.Маккартні.

  2. Перевірка домашнього завдання.

  3. “Нехай так і буде” Дж.Леннона і П.Маккартні – розучування*.

  4. “Серенада” або (за вибором учителя) Музичний момент ля бемоль мажор та Експромт до мінор Ф.Шуберта – слухання.

  5. Узагальнення.

  6. Домашнє завдання - слухати музику за власним вибором.

  7. Вихід у супроводі звучання пісні “Нехай так і буде” Дж.Леннона і П.Маккартні.

* на цьому уроці можливе розучування пісні “Листя жовте” Р.Паулса.

Методичні рекомендації.

На початку уроку учнів зустрічає пісня “Нехай так і буде” Дж.Леннона і П.Маккартні.

Слухаємо розповіді учнів про музичні образи, втілені в музиці, яку вони слухали вдома, а також аналізуємо варіанти імпровізацій на тему (зерно-інтонацію) пісні “Нехай так і буде”.

Продовжуємо розучування наступних куплетів пісні “Нехай так і буде”. Вокально-хорова робота має бути зосереджена навколо мелодійних та ритмічних особливостей пісні, а також емоційно виразного її виконання. Творчим завданням для учнів (на цьому й наступному уроці) може бути пропозиція власного цікавого варіанту виконання пісні.

У процесі та після роботи над піснею акцентуємо увагу учнів на її ліричному образі – втіленні почуттів людини і поширюємо цю розмову на ліричний зміст творчості різних композиторів, зокрема композиторів-романтиків. Надалі зосереджуємося на творчій спадщині Франца Шуберта, вже знайомій учням (за якими творами?).

Якщо на уроці звучатиме “Серенада” на вірші Л.Рельштаба (пригадуємо визначення поняття серенада), бесіду слід спрямувати в русло пісенної творчості Ф.Шуберта у тісному її єднанні з ліричною поезією як класичних, так і сучасних композиторові поетів-романтиків. У випадку представлення учням Музичного моменту ля бемоль мажор та Експромту до мінор Ф.Шуберта (пояснюємо визначення понятьекспромт і музичний момент) слід зосередитися на фортепіанній творчості композитора, одним із джерел якої є його власні пісні – їх ліричні образи, риси баладної зображальності та виразна пісенність. Показовими у цьому сенсі є рядки з листа Ф.Шуберта до батьків: “Мене запевняли, що клавіші під моїми пальцями починали співати, а це, якщо воно є напевне, мене вельми тішить”. У будь-якому випадку можна скористатися літературними джерелами, спогадами про композитора, віршами про нього (наприклад, віршем Д.Самойлова “Шуберт Франц”) тощо.

Після слухання музики аналізуємо її звучання ті образний зміст, приділяючи великої уваги особистим враженням учнів від прослуханої музики.

За бажанням можна розпочати розучування пісні “Листя жовте” Р.Паулса, яка є ще одним зразком втілення ліричного образу.

Висновок уроку має стосуватися розмаїття і глибини ліричних образів у музичному мистецтві, зокрема у творчості Ф.Шуберта.

Слухаючи музику за власним вибором, учням слід звернути увагу (по можливості) на ліричні вокальні чи інструментальні твори.

Як і на початку уроку, під час виходу учнів з класу звучить пісня “Нехай так і буде” Дж.Леннона і П.Маккартні.

Музичні твори з фонохрестоматії до уроку:

Нехай так і буде”Дж.Леннона і П.Маккартні або“Листя жовте”Р.Паулса – вхід, розучування, вихід.

Серенада”абоМузичний момент ля бемоль мажортаЕкспромт до мінорФ.Шуберта – слухання.