Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЛЯ СТУД, ММВ бакалаврат / Методика_7 клас.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
485.89 Кб
Скачать

/Репродукції картин/

Можне порадити учням (у вигляді домашнього завдання) втілити образ пісні “На долині туман” за допомогою засобів образотворчого мистецтва.

Під час розучування пісні приділяємо особливу увагу синкопованому ритму, дикції та диханню – слід підготуватися до виразного проспівування тексту в рухливому темпі. На цьому уроці достатньо засвоїти текст 2-3 куплетів, приділяючи основну увагу вокально-хоровій роботі над піснею.

Підсумовуючи урок, узагальнюємо враження від музичних образів, що оспівують глибоке почуття любові до батьківщини. Також слід відмітити виражальні можливості музики у втіленні цих образів.

Під час слухання музики вдома учні можуть спробувати вітлити її музичні образи за допомогою засобів улюбленого виду мистецтва.

Вихід учнів з класу супроводжує звучання полонезу “Прощання з батьківщиною” М.Огіньського.

Музичні твори з фонохрестоматії до уроку:

Полонез “Прощання з батьківщиною”М.Огіньського – слухання, вихід.

На долині туман”Б.Буєвського або“Чорнобривці”В.Верменича – розучування, вихід.

12 Урок

Тема уроку: “Контрасти життя”.

Мета: На прикладі симфонії №40 В.А.Моцарта розкрити особливості симфонічної музики у втіленні почуттів та духовного світу людини. Поглибити знання учнів про творчість В.А.Моцарта. Закріпити визначення понятьсимфонія, сонатна форма, музична драматургія, принципи драматургічного розвитку. Формувати вокально-хорові навички та вміння інтерпретувати симфонічні твори. Розвивати інтерес до шедеврів світової музичної класики, зокрема до творчості В.А.Моцарта. Виховувати естетичний смак учнів.

Орієнтовний план уроку:

  1. Вхід у супроводі звучання пісні “На долині туман” Б.Буєвського (або “Чорнобривці” В.Верменича).

  2. “На долині туман” Б.Буєвського або (за вибором учителя) “Чорнобривці” В.Верменича – розучування.

  3. Перевірка домашнього завдання.

  4. Симфонія №40 (1ч.) В.А.Моцарта – слухання.

  5. Узагальнення.

  6. Домашнє завдання - слухати музику за власним вибором, розповісти про її образний зміст та розвиток.

  7. Вихід у супроводі звучання фрагмента 1ч. симфонії №40 В.А.Моцарта.

Методичні рекомендації.

Під час входу учнів до класу їх супроводжує звучання пісні “На долині туман” Б.Буєвського (або “Чорнобривці” В.Верменича).

Продовжуючи розучування пісні, приділяємо велику увагу вокально-хоровій роботі: над фразуванням, диханням, дикцією, залігованим тривалостям у кінці фраз, виразністю виконання у рухливому темпі тощо. Розучуємо до кінця текст пісні та намічаємо разом з учнями план її виконавського розвитку.

Переглядаємо втілені учнями образи пісні “На долині туман” і творів, прослуханих вдома, за допомогою засобів улюблених видів мистецтва. Таким чином, розмова з учнями про образний зміст пісні “На долині туман” поєднується з їхніми повідомленнями про музичні твори, які вони слухали вдома. Можливо, будуть розповіді про музику видатних композиторів, представників світової музичної класики. Якщо ні, така розповідь може прозвучати від учителя, який у такий спосіб “підведе” учнів до представлення наступного твору – симфонії №40 В.А.Моцарта, однієї з трьох останніх, створених композитором.

Можна прочитати учням вірш О.Ліванова “1791”, присвячений Моцарту. Поглиблюємо знання учнів про творчість композитора, зокрема - симфонічну (можливо, за допомогою учнів, які заздалегідь отримали відповідне (усне) завдання). Перед слуханням 1 ч. симфонії №40 повторюємо визначення понять симфонія, сонатна форма, музична драматургія, принципи драматургічного розвиткуі пропонуємо учням послухати цю частину твору, поставивши завдання зосередитися на її структурі, визначити основні образи та простежити за їх розвитком і взаємодією.

Після прослуховування музики надаємо учням можливість висловити свої враження. Важливо підкреслити багатий образний зміст, витончене й досконале втілення у творі краси людських почуттів, їх “м’якого” контрастного зіставлення, складної взаємодії та розвитку. Відмічаємо, як і в сонаті Е.Гріга, практичну відсутність вступу, а також високу поетичність і красу основних тем експозиції. У ході обговорення з’ясовуємо з учнями особливості прийомів драматургічного розвитку частини і робимо відповідні висновки.

Наступні частини симфонії звучатимуть на наступному уроці і ми матимемо нагоду ознайомитись вцілому із видатним зразком сонатно-симфонічного циклу – шедевром свтової музичної класики.

Підводимо підсумки уроку щодо виконаної та прослуханої музики.

На наступному уроці учні мають розповісти про музику, прослухану вдома, її образний зміст та розвиток.

Під час виходу учнів з класу звучить фрагмент 1ч. симфонії №40 В.А.Моцарта.

Музичні твори з фонохрестоматії до уроку:

На долині туман”Б.Буєвського або“Чорнобривці”В.Верменича – вхід, розучування.

Симфонія №40 (1ч.)В.А.Моцарта – слухання, вихід.