Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЛЯ СТУД, ММВ бакалаврат / Музика в школі.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
124.42 Кб
Скачать

15

Музика в школі

Завдання вчителя музики - не зводити проблеми музичного виховання й освітидо інформації, а засобами мистецтва вчити мислити, почувати, співпереживати, щоб у школярів розвивався не тільки інтелект, але й душа Вчитель повинен орієнтувати школярів у світі музики, прищепити їм смак і залучити засобами мистецтва до вищих духовних цінностей, часте повторення яких повинно сприйматися як істина , що вказує шлях через почуття прекрасного в мистецтві до любові, спічуття, милосердя, почуття обов’язку в житті. … Навчити пізнавати Світ і формувати образ Світу засобами мистецтва. У спілкуванні з мистецтвом музики зрозуміти себе й своє місце у Світі. Духовно-моральні поняття, які несе високе мистецтво, повинні прорости в життєві й стати особистими для кожного школяра. Учити учнів застосовувати знання в конкретній життєвій ситуації, занурюючи їх у труднощі реального життя. Учити оцінювати явища в житті й у мистецтві на основі духовно-моральних критеріїв. Педагог покликаний формувати в учнів моральні орієнтири, без яких знання можуть бути спрямовані на зло людства.

Програма з «Музики» реалізує послідовність зв'язку з дошкільним музичним вихованням, і між початковою й середньою школою, структуруючи зміст навчання в єдиний безперервний курс.

Програма науково обґрунтована - опирається на логіку розвитку музичних здібностей дітей дошкільного й молодшого шкільного віку, на результати експериментальних досліджень академіка, доктора психологічних наук К.В.Тарасовой (див. монографію Онтогенез музичних здібностей» М., 1988). У програмі враховані психофізіологічні особливості молодших школярів - широко представлене ігрове навчання музиці й синкретичні види художньої діяльності, характерні для даного віку.

Курс припускає комплексність викладання:природний для даного віку взаємозв'язок музики, мови, руху, образотворчого мистецтва.

Яка концепція музичного виховання потрібна сьогодні масовій школі?

Сьогоднішнє життя ставить нові проблеми перед музичною освітою масової школи. Вони породжені новою соціально-культурною ситуацією: вчені констатують знецінювання знань як духовного багатства людини. - над розумами панує примітивна матеріальна мета (грошове збагачення). Фундаментальні зрушення в системі ціннісних ориентаций пов'язані з економічними кризами. Екологічними катастрофи, у тому числі надмірне забруднення міста шкідливими для здоров'я дітей шумами, які руйнують психіку дітей (і багато чого іншого )- все це позначається на духовному стані школярів і на їхньому психічному здоров'ї (дитячі страхи й відчуття). У цьому криються причини духовної деградації - ріст дитячої наркоманії й самогубств (щорічно - дві тисячі!).

Музика як найулюбленіший вид мистецтва дітей і підлітків здатна окреслити шлях духовно-моральної активності й гармонізації духовних сил на противагу грубим емоціям і нікчемностям життя, питання лише в тім, яка музика? Все частіше говорять про музичну наркоманію. А всі великі досягнення європейської музичної культури були тісно пов'язані з вірою й релігією. Без цього духовного аспекту не можна зрозуміти суть музики. І Баха, В.Моцарта, Л.Бетховина, М.Глинки, П.Чайковського, С. Рахманінова й інших вітчизняних і закордонних композиторів. Де ж, якщо не в школі на уроках музики в темі «Музика й Життя» говорити про це! Концепція сучасної масової музичної освіти школярів повинна включати розділ «Музично-екологічна освіта».

Сьогоднішній школяр сучасного бурхливо мінливого світу зовсім інший, ніж був раніше. Він випереджає своїх попередників у фізичному розвитку, але на жаль! -відстає в духовно-моральному плані. До того ж нові умови сучасного життя не сприяють духовному здоров'ю дітей. Необхідні духовно-моральні акценти в масовому музичному вихованні.

Нові проблеми «Музика й Життя» ставить перед масовим музичним вихованням у зв’язку з явищем шизофонії (розірване звучання, що виникає за допомогою технічних засобів передачі музики0. людина в навушниках, що намагається заглушити музикою ревіння машин, піддає себе небезпеці. Виключаючи вухо з органів природної орієнтації. І не тільки у фізичному смислі - зштовхнутися з ким-небудь чи із чим-небудь..., але й у психологічному плані - «розпад природних зв'язків органів почуттів», «деградація пов'язаних з музикою психофізіологічних і моральних рис особистості», «просторовий дисонанс». «фізіологічний дискомфорт» (див.статтю Е.Назайкинского «Шизофония» - «Салон Audio video» 3(7) 1996, с.32-33). Не випадково шизофония має загальний корінь із шизофренією. Тобто роздвоєною свідомістю. На порядку денному масової школи - питання виховання культури свілкування з музикою в умовах її штучного відтворення, формування музично-екологічного погляду на життя. Що означає відповідно до концепції А.А.Леонтьева (див. «Школа 2010...». Концепція й програми безперервних курсів для загальноосвітньої школи. Вып.1,2) необхідність виходити за рамки підручника в життя, учитися оцінювати себе і довкілля . Отут і перевіряються життєві орієнтири на міцність...

Інша гостра проблема сучасності пов'язана з ранньою комп'ютеризацією:закордонні вчені констатують, що школярі в умовах ранньої комп'ютеризаціївтрачають образне мислення й творчі здібності,із чим і пов’язаний на заході гуманітарний бум - мистецтво й художня творчість впроваджуються в усі сфери навчання. Виникла гостра потреба зробити масове виховання творчим. Акцентувати в ньому духовно-моральне начало і орієнтувати на сучасні проблеми виживання людства. Як допомогти дітям уникнути цих і інших пасток самознищення й так званих «чорних дір», які засмоктують людину фізично й духовно? За всіх часів це проповідувало високе мистецтво, у якому найдужчим серед його видів за прямим емоційним впливом була й залишається музика. Музикування завжди було важливим показником культури суспільства, так як читання, малювання, участь в аматорському театрі, рукоділля.

Сучасній масовій школі потрібна концепція музичного виховання з духовно-моральними акцентами, з орієнтацією на творчий розвиток у процесі формування загальної музичної культури: не тільки слухати музику , але й створити умови для музично-творчого саморозкриття природного дарування кожної дитини, - тільки в цьому випадку музичне виховання й освіта може стати цілісною і гармонічною.

Музикально-естетичне виховання в школінацілено на гармонічний розвиток особистості в духовно-моральному плані, на створення умов для розкриття всіх його дарувань і на формування системи подальшого за межами школи духовного саморозкриття, що неможливо без творчого потенціалу. Тому створення умов для максимальної оптимізації творчих здатностей школярів - одне з найважливіших завдань музикально-естетичного виховання. На порядку денному сучасної школи - розробка й впровадження творчої системи масового музикально-естетичного виховання. Почуття прекрасного доцільно розвивати не тільки на пасивних формах пояснення й слухання музики, але й на більш активних доступних для дітей формах музикування й власної музичної творчості. Більші перспективи в цьому напрямку відкриває інтеграція різних видів мистецтва й навчальних предметів, що сприяє єдиному процесу осягнення навколишнього світу (відбивається у світі мистецтва) у його цілісності. У цьому - єдність предметів естетичного циклу з іншими навчальними предметами (читання, природознавство, екологія, математика й ін..). Учні повинні осягати навчальні предмети в їхньому взаємозв'язку, розуміти специфіку процесу художнього відображення світу (зовнішнього й внутрішнього). Такий комплексний підхід до виховання створює умови для формування універсальних здібностей, важливих для будь-яких сфер діяльності, і є потужним стимулом розвитку асоціативного мислення. У підсумку шкільний урок музики може стати мистецтвом осягнення життя у всій різноманітті.

Програма базується на принципах цілісності й комплексності музикально-естетичного виховання Достоїнством програми є зв'язок теорії із практикою музицирования, націленість на духовно-моральні аспекти виховання, а також - єдність знання, асоціативного мислення, творчої діяльності. Ідеї й матеріали можуть бути використані для навчального процесу, для позакласних і домашніх занять.

Завдання курсу:

1. Гармонічний розвиток засобами музики творчого потенціалу кожного школяра, його евристичного мислення, пізнавальної діяльності.

2. Розкриття перетворюючої сили музики і її вплив на моральні й естетичні ідеали, формування життєвої позиції.

3. Оволодіння мовою музичного мистецтва на основі музично-теоретичних знань і навичок, збагнення суті музики у взаємозв'язку із суміжними видами мистецтва.

4. ОсЯгнення сутності музичної інтонації, її драматургії через різні форми мцзикування: сольного й ансамблевого (вокального, хорового, інструментального).