Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЛЯ СТУД, ММВ бакалаврат / Методика_7 клас.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
485.89 Кб
Скачать

/Репродукції/

На завершення уроку доопрацьовуємо та виконуємо пісню “Балада про мальви” В.Івасюка, домагаючись якнайвиразнішого її виконання.

Висновком уроку може бути думка про розмаїття образів, зокрема образів-пейзажів, втілених у музичних творах різних жанрів.

Пропонуємо учням вдома послухати музику за власним вибором, дати визначення її образам; спробувати втілити образи творів Богдани Фільц засобами образотворчого мистецтва.

Учні виходять із класу у супроводі звучання пісні “На полонині, на верхівці” Б.Фільц.

*або “Червона калино, чого в лузі гнешся?” Б.Фільц.

Музичні твори з фонохрестоматії до уроку:

Балада про мальви”В.Івасюка або“Балада про рідну мову”М.Колодочки – вхід, виконання.

На полонині, на верхівці”або“Червона калино, чого в лузі гнешся?”Б.Фільц – розучування, вихід.

Закарпатські новелети №5, 7Б.Фільц – слухання.

4 урок

Тема уроку: “Глибина та виразність образів у вокальній музиці”.

Мета: Показати учням можливості вокальної музики у втіленні образів-пейзажів, поєднаних з почуттями людини, через жанр романсу та пісні. Пояснити учням визначення поняттяпастораль, пасторальний твір. Поглибити знання учнів про творчість С.Рахманінова та музичний жанр романсу.Формувати вміння розуміти та інтерпретувати вокальні твори, виявляти різнохарактерні музичні образи. Виховувати шанувальників вокальної музики (романсу) і творчості С.Рахманінова (Я.Степового).

Орієнтовний план уроку:

  1. Вхід у супроводі звучання пісні “На полонині, на верхівці” Б.Фільц.

  2. Перевірка домашнього завдання.

  3. “На полонині, на верхівці” Б.Фільц – розучування.

  4. “Островок”, “Весенние воды” С.Рахманінова, “Реве та стогне Дніпр широкий” Д.Крижанівського або (за вибором учителя) “Степ”, “Ой, три шляхи широкії” Я.Степового – слухання.

  5. Узагальнення.

  6. Домашнє завдання - слухати музику за власним вибором, спробувати втілити свої враження від прослуханої музики у власних художніх образах.

  7. Вихід у супроводі звучання пісні “На полонині, на верхівці” Б.Фільц.

Методичні рекомендації.

Учні заходять до класу у супроводі звучання пісні “На полонині, на верхівці” Б.Фільц.

Слухаємо розповіді учнів про музику, яку вони слухали за власним вибором. Переглядаємо малюнки учнів, у яких вони втілили свої враження від творів Богдани Фільц.

Продовжуємо вокально-хорову роботу над піснею “На полонині, на верхівці” Б.Фільц, домагаючись якомога виразнішого виконання, в тому числі динамічного і темпового. Особливої уваги приділяємо роботі над вокальними партіями хороспіву (якщо пісня розучується у повному, триголосому викладі). Підкреслюємо найголовніше в музичному образі пісні – зображення засобами музики картини прекрасної української природи та вираження почуття любові до неї.

Привертаємо увагу учнів до іншого пейзажу, змальованого засобами поезії у вірші Костянтина Бальмонта “Островок” (виразно читаємо вірш). Як (якими засобами) міг би бути втілений цей образ у музичному творі, в образотворчому мистецтві? Розповідаємо учням, що твори мистецтва, які змальовують картини природи (часто - ідеалізовані), називають пасторальними.Після висловлювань учнів про їхні уявлення музичного втілення образу з вірша К.Бальмонта вмикаємо запис романсу С.Рахманінова “Островок”. Чи співпадають уявлення учнів із почутим у романсі? Які їхні враження від твору Сергія Рахманінова? Нагадуємо учням про творчість композитора, акцентуючи увагу на національній спрямованості його музики. Розповідаємо учням нові цікаві факти з життя і творчості композитора. Пригадуємо твори С.Рахманінова, які ми слухали в минулі роки, а також таори інших композиторів з пасторальними образами (на приклад, “Ранок” чи “Захід сонця” Е.Гріга), порівнюємо їх. Пропонуємо учням зіставити образ романсу з пейзажними творами образотворчого мистецтва.