Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЛЯ СТУД, ММВ бакалаврат / Методика_7 клас.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
485.89 Кб
Скачать

10 Урок

Тема уроку:“Контрастні та конфліктні зіставлення образів” (узагальнення).

Мета: Попереднє узагальнення матеріалу теми семестру “Я і музика”. Поглиблення знань учнів на основі варіативного матеріалу навчальної програми.

Орієнтовний план уроку:

  1. Вхід у супроводі звучання пісні “Стоїть тополя” О.Осадчого.

  2. Перевірка домашнього завдання.

  3. Слухання та виконання музики за вибором учнів та вчителя.

  4. Узагальнення.

  5. Домашнє завдання - слухати музику за власним вибором, розповісти про її образний зміст і звучання.

  6. Вихід у супроводі звучання пісні “Стоїть тополя” О.Осадчого.

Методичні рекомендації.

Урок розпочинається звучанням пісні “Стоїть тополя” О.Осадчого.

Можна продовжити (завершити) роботу над розучуванням пісні, виправляючи можливі недоліки та доопрацьовуючи найцікавіший варіант її виконання. Виконуємо пісню.

Під час розповідей учнів про музику, яку вони слухали вдома, спрямовуємо розмову на різноманітність образного змісту музичних творів. Можливе слухання та виконання творів запропонованих учнями.

Учитель, у свою чергу може запропонувати учням послухати чи виконати музику на свій вибір, зіставляючи її з творами, обраними учнями.

Також на цьому уроці можна запропонувати учням послухати твори з варіативної частини навчальної програми (якщо вони ще не звучали) та розповісти про їх авторів.

Можливе також підведення попередніх підсумків за темою “Композиція музичного твору” із зосередженням уваги на принципах драматургічного розвитку образів у творах різних форм і жанрів.

Про свої враження від музики, що звучатиме в позаурочний час, її образний зміст і звучання учні розповідатимуть на наступному уроці семестру.

Учні виходять з класу у супроводі звучання пісні “Стоїть тополя” О.Осадчого.

Музичні твори з фонохрестоматії до уроку:

Стоїть тополя”О.Осадчого – вхід, вихід.

Слухання та виконання музикиза вибором учнів та вчителя.

11 Урок

Тема уроку:“Образ батьківщини в музиці”.

Мета: Познайомити учнів із творчістю польського композитора М.Огіньського на прикладі його найвідомішого твору – полонезу “Прощання з батьківщиною”. Закріпити визначення понятьполонез, мазурка, музична драматургія.Розвивати образно-асоціативне мислення учнів, вокально-хорові навички, інтерес до творчості зарубіжних композиторів, зокрема М.Огіньського. Виховувати естетичний смак учнів, почуття патріотизму.

Орієнтовний план уроку:

  1. Вхід у супроводі звучання пісні “На долині туман” Б.Буєвського (або “Чорнобривці” В.Верменича).

  2. Перевірка домашнього завдання.

  3. Полонез “Прощання з батьківщиною” М.Огіньського - слухання.

  4. “На долині туман” Б.Буєвського або (за вибором учителя) “Чорнобривці” В.Верменича – розучування.

  5. Узагальнення.

  6. Домашнє завдання - слухати музику за власним вибором, спробувати вітлити її музичні образи за допомогою засобів улюбленого ивду мистецтва.

  7. Вихід у супроводі звучання полонезу “Прощання з батьківщиною” М.Огіньського.

Методичні рекомендації.

На початку уроку звучить пісня “На долині туман” Б.Буєвського (або “Чорнобривці” В.Верменича).

Розмову про музику, яку учні слухали на свій вибір, слід спрямувати у коло життєвих образів у музичних творах. Можливо, прозвучить розповідь про музику патріотичного змісту (від учнів або вчителя). Подібний твір звучатиме на цьому уроці.

Представляємо учням композитора, чия музика ще не звучала на наших уроках, проте учням може бути знайомою – музика польського композитора ХVІІІ-ХІХ ст. Міхала Клеофаса Огіньського.

Розповідаючи про композитора, можна скористатися фрагментами книги І.Белзи “Міхал Клеофас Огіньський”, а також навести патріотичні висловлювання М.Огіньського щодо його власної творчості: “у дар батьківщині (приношу) своє майно, працю й життя”; “Я писав також військові й патріотичні пісні, які розпалювали хоробрість, енергію та ентузіазм моїх товаришів по зброї”. У ході розмови виникає необхідність закріпити визначення понять полонез, мазуркаі тих, що стосуютьсядраматургіїмузичних творів.

Пропонуємо учням послухати один із найвідоміших творів М.Огіньського – полонез “Прощання з батьківщиною” та проаналізувати його звучання і образний зміст.

Після прослуховування полонезу робимо висновки щодо різноманітності, цілісності та патріотичного спрямування його образного змісту.

Наша нова пісня - “На долині туман” Б.Буєвського (або “Чорнобривці” В.Верменича) також оспівує батьківщину – красу української землі. Слухаючи пісню, можна зіставити її образ із образами творів образотворчого мистецтва, наприклад, картинами Т.Волошенко “У червоному полі” та Ю.Дубініна “Літо”.