Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЛЯ СТУД, ММВ бакалаврат / Методика_7 клас.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
485.89 Кб
Скачать

/Репродукція/

Продовженням теми уроку, присвяченої образам кохання, є наступний твір для виконання - українська народна пісня “Розпустили кучері дівчата”. Починаємо розучування пісні (2 куплети), спрямовуючи увагу на її максимально виразне виконання.

У підсумку уроку щодо втілення образів кохання в музиці можуть бути також наведені приклади творів, які учні зазвичай слухають на дозвіллі.

Домашнє завдання для учнів: під час слухання музики за власним вибором звернути увагу на почуття людини, втілені в музичних образах.

Виходять учні у супроводі звучання фрагмента увертюри-фантазії “Ромео і Джульєтта” П.Чайковського.

Музичні твори з фонохрестоматії до уроку:

Розпустили кучері дівчата”(українська народна пісня) – вхід, розучування.

Увертюра-фанатазія “Ромео і Джульєтта”(експозиція)П.Чайковського – слухання, вихід.

15 Урок

Тема уроку: “Образи кохання” (продовження).

Мета: Продовжити знайомство учнів з увертюрою-фантазією “Ромео і Джульєтта” П.Чайковського шляхом сприймання твору вцілому. Закріпити визначення понятьувертюра-фантазія,сонатна форма та її складові, музична драматургія, принципи драматургічного розвитку.Розвивати слухацьку увагу, здатність обгрунтовувати власну думку щодо розвитку образного змісту музичного твору великої форми. Виховувати естетичний смак.

Орієнтовний план уроку:

  1. Вхід у супроводі звучання української народної пісні “Розпустили кучері дівчата”.

  2. “Розпустили кучері дівчата” (українська народна пісня) – виконання.

  3. Перевірка домашнього завдання.

  4. Увертюра-фанатазія “Ромео і Джульєтта” П.Чайковського - слухання.

  5. Узагальнення.

  6. Домашнє завдання - слухати музику за власним вибором, звернути особливу увагу на втілені в музичних образах почуття людини.

  7. Вихід у супроводі звучання української народної пісні “Розпустили кучері дівчата”.

Методичні рекомендації.

Під час входу учнів до класу звучить українська народна пісня “Розпустили кучері дівчата”.

Завершуємо роботу над піснею та виразно виконуємо її з учнями.

Слухаючи розповіді учнів про музику, вирізняємо твори, що втілюють у своїх образах почуття людини, зокрема почуття кохання.

Одним із неперевершених зразків вітлення образу кохання є тема побічної партії увертюри-фанатазії “Ромео і Джульєтта” П.Чайковського. Пригадуємо з учнями основні образи увертюри та наші висновки, зроблені щодо них на минулому уроці. Перед продовженням слухання твору закріплюємо визначення понять увертюра-фантазія, музична драматургія, повторюємо будову сонатної форми і принципи драматургічного розвитку музичних творів.

Слухаємо увертюру-фантазію і стежимо за розвитком її образного змісту і звучання. Визначаємо кульмінацію твору та основні образи, втілені в частинах сонатної форми: образ патера Лоренцо (вступ), образ ворожнечі та образ кохання (експозиція), боротьба образів зла і добра (розробка), розвиток образів ворожнечі й кохання (реприза), загибель закоханих і перемога кохання (кода). Слід привернути увагу учнів до фіналу (коди) увертюри. Після зображення загибелі закоханих композитор завершує твір сяюче світлою кодою. Хоча останні акорди увертюри побудовані на темі ворожнечі, вони сприймаються як засторога злу і ненависті, що стали на заваді світлому і вічному коханню. В увертюрі простежується принцип конфліктної взаємодії образів та очевидна перемога образу кохання над образом ворожнечі - перемога світла над темрявою.

Узагальнюючи навчальний матеріал уроку, відмічаємо яскравість образного змісту увертюри-фантазії та різноманітність способів втілення образів кохання у творах різних жанрів, форм та видів мистецтва.

Слухаючи музику за власним вибором, учням слід звернути особливу увагу на втілені в музичних образах почуття людини

Під час виходу учнів з класу звучить українська народна пісня “Розпустили кучері дівчата”.

Музичні твори з фонохрестоматії до уроку:

Розпустили кучері дівчата”(українська народна пісня) – вхід, розучування, вихід.

Увертюра-фанатазія “Ромео і Джульєтта”П.Чайковського – слухання.