Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЛЯ СТУД, ММВ бакалаврат / Методика_7 клас.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
485.89 Кб
Скачать

13 Урок

Тема уроку:“Музика Британії”.

Мета: Познайомити учнів із творчістю Г.Персела та британського гурту “Білз”. Вчити учнів інтерпретувати й зіставляти образний зміст музики, створеної у далекому й недалекому минулому (у ХVІІ і ХХ століттях). Пояснити визначення понять граунд, рок-музика, біт.Формувати відчуття ритму, навички кантиленного співу та інтерпретації непрограмної інструментальної музики. Розвивати інтерес до творчості представників британського музичного мистецтва різних часів. Виховувати естетичний смак та співочу культуру учнів під час виконання пісні з репертуару гурту “Бітлз”.

Орієнтовний план уроку:

  1. Вхід у супроводі звучання пісні “Нехай так і буде” Дж.Леннона і П.Маккартні.

  2. Перевірка домашнього завдання.

  3. “Граунд” Г.Персела – слухання.

  4. “Нехай так і буде” Дж.Леннона і П.Маккартні – слухання, розучування.

  5. Узагальнення.

  6. Домашнє завдання - слухати музику за власним вибором, придумати імпровізацію на тему (зерно-інтонацію) пісні “Нехай так і буде”.

  7. Вихід у супроводі звучання пісні “Нехай так і буде” Дж.Леннона і П.Маккартні.

Методичні рекомендації.

Під час входу учнів до класу звучить пісня “Нехай так і буде” (“Let it be”) Дж.Леннона і П.Маккартні.

Учні розповідають про музику, яку вони слухали вдома та про музичні образи прослуханих творів. Привертаємо увагу учнів до зарубіжної музики (можливо, будуть такі розповіді), зокрема до пісні, що зустріла їх сьогодні у класі, та повідомляємо, що на цьому уроці звучатиме музика Британії.

Представляємо учням англійського композитора ХVІІ століття, чия музика ще не звучала на наших уроках, - Генрі Персела. Можна залучити до цього учнів, давши їм попередньо домашнє завдання з підготовки матеріалу про життя і творчість композитора (усно). Важливо створити у класі таку атмосферу (за допомогою творів літератури, образотворчого мистецтва тощо), яка б допомогла учням сприйняти і зрозуміти музичний твір, написаний у ХVІІ столітті. Також важливо у доступній формі пояснити учням значення достатньо складного поняттяграунд(або: кантус фірмус, остинатний бас, генерал-бас). оскільки твір, що звучатиме - “Граунд” Г.Персела написаний для клавесина, пригадуємо з учнями, що являє собою цей музичний інструмент (показуємо його зображення).

Слухаємо “Граунд” Г.Персела. Під час аналізу-інтерпретації музики, що прозвучала, слід надати учням можливість застосувати творчу слухацьку фантазію стосовно розуміння образного змісту твору, виявити знання засобів музичної виразності.

Акцентуючи увагу на взаємозв’язках творчості композиторів-співвітчизників різних часів та народних джерелах як основи їхньої музики, переходимо до розмови про музику Британії ХХ століття, зокрема її визначного явища – творчості й діяльності квартету “Бітлз” (знову пригадуємо пісню “Нехай так і буде”, що звучала на початку уроку).

Інформацію про творчість “Бітлз” може викласти хтось із учнів, який попередньо отримав відповідне (усне) завдання. У ході викладу пояснюємо учням значення понять рок-ібіт-музика.

На цьому уроці розпочинаємо розучування пісні “Нехай так і буде”. Знайомлячи учнів з піснею, привертаємо увагу до розгортання її доволі складної мелодичної лінії при помірному темпі – особливо важливою тут є робота над диханням та фразуванням під час співу.

І, безумовно, вже з першого етапу розучування пісні надаємо великої ваги її емоційному, вдумливому виконанню.

Висновок уроку має торкнутися теми єдиної життєвої основи музики різних століть та значення творчості композиторів у національній музичній культурі.

Вдома учні слухатимуть музику за власним вибором, а також мають придумати імпровізацію на тему (зерно-інтонацію) пісні “Нехай так і буде”.

Виходять учні у супроводі звучання пісні “Нехай так і буде” Дж.Леннона і П.Маккартні.

Музичні твори з фонохрестоматії до уроку:

Нехай так і буде”Дж.Леннона і П.Маккартні – вхід, розучування, вихід або“Пам’ять”О.Янушкевич - розучування.

Граунд”Г.Персела – слухання.