Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ДЛЯ СТУД, ММВ бакалаврат / Ігрові методи

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
253.95 Кб
Скачать

Дидактична гра, як засіб активізації навчання на уроках музики

Алла Ерохіна,

викладач Херсонського

держ. педінституту

. Ігри, які сприяють швидкому засвоєнню музичного матеріалу.

Книжка - гра".

Ця книжка має бути великоформатною, яскраво оформленою. Аркуші - з грубого картону, розрізані на дві половини. У верхній частині записують текст пісні, у нижній - назву автора, короткий зміст. Тексти пісень та опис до них перемішані і знаходяться на різних сторінках книги. Діти, граючись, знаходять відповідний текст та опис, читаючи їх. Багаторазово гортаючи сторінки, учні запам'ятовують музичні твори.

"Біографічне лото".

На окремих картонних картках записують фрагменти біографії композиторів, відомих музикантів, тобто той фактичний матеріал, який діти мають засвоїти. На одній картці подано прізвище та ім'я композитора, на другій -країна, де він народився і жив, даті - твори, написані композитором. Завдання для дітей: вибрати із загальної кількості карток ті, які стосуються одного й того ж композитора, і скласти біографію. Спочатку школярам допомагає вчитель, потім діти роблять це самі, змагаючись, хто швидше,

"Скласти пісеньку".

Цю гру доцільно проводити на закріплення теми "Будова (форми) музики". Підвести учнів до висновку', шо пісні без приспіву, як І інші твори, що побудовані на одному музичному матеріалі і які не містять контрастних частин, вважаються одночастинними. Проаналізувати декілька відомих дітям творів, підкреслюючи їх одночастинну будову ("Веселий музикант" А Філіпенка; "Ой є в лісі калина" -укр. нар. пісня в обробці Л.Ревуцького). Потім разом із учнями пригадати пісні, що складаються із заспіву і приспіву, а також інструментальні п'єси, де є контрастні частини, і зробити висновок, що це - двочаетинні твори. Також варто проаналізувати декілька пісень та музичних творів, підкреслюючи їх двочастинну будову, навести приклади ("Ой весела дівчинка Олена", "Новорічна", музика А.Філіпенка та ін,). Після цього діти одержують роздатковий матеріал, який виготовили на уроках праці. Це три - чотири кружечки кольорового картону і така ж кількість прямокутників контрастного кольору. Вчитель виконує пісню, учні слухають. Потім характеризують її. роблячи висновки: у який формі -однє)часній чи двочасній - її написано. Після цього одному із учнів дається завдання "скласти пісеньку" за допомогою різнокольорових фігурок: кожний новий заспів позначаючи кружечком будь-якого кольору, а приспів прямокутником. Коли вчитель виконує пісню в друге, учень викладає геометричні фігури в тій послідовності, яка відповідає будові пісні - чергуванню заспіву та приспіву. Інші учні класу спостерігають за його роботою і перевіряють правильність виконання. Таке ж завдання одержує інший учень, гра продовжується.

Ігри для розвитку ритмічного слуху.

Дітям пропонується придумати запитання. Учень, який проспівує запитання., має його оформити відповідно до ритмічного супроводу. Аналогічна вимога і до відповіді.

Наприклад:

Запитання

І іридумаи продовження .

Вчитель відтворює дітям якоїсь мелодії. Діти мають упізнати цю мелодію, доспівати її і відтворити ритмічний малюнок. Наприклад:

Аналогічно можна запропонувати дітям придумати ритмічний малюнок до прислів'я. Наприклад:

Пізніше це завдання можна ускладнити, запропонувавши дітям придумати ритмічний малюнок до всього прислів'я. Бажано, щоб варіантів було декілька.

РЕКОМЕНДОВАНІ ПРИСЛІВ 'Я.

1. Бджоли раді цвіту, а люди - літу.

2. Де багато пташок, там немає комашок,

3. Квітень землю квітчає, з вирію пташок стрічає.

Гра; "МУЗИЧНА ЛІЧИЛКА"

МЕТА. Розвивати в дітей внутрішній слух, метро ритмічне відчуття, увагу, спостережливість.

Хід гри. На дошці написати слова лічилки.

Раз, два - дерева,

Три, чотири - вийшли звірі,

П 'ять, шість - пада лист,

Сім, вісім - птахи в лісі,

Дев 'ять, десять - це сунички

Підвели червоні личка.

Діти разом з учителем вголос хором читають лічилку. Учні і педагог за допомогою оплесків відтворюють ритмічний малюнок лічилки. Вчитель відтворює оплесками числа (раз, два, три..,), Причому на кожне число - один плеск. Діти відтворюють склади у словах (на кожен склад оплеск). Останнє речення у лічилці вчитель і діти проплескують разом поскладово.

ІГРИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ТВОРЧИХ ЗАДАТКІВ.

'Маленький композитор"

Мета. Розвивати в дітей елементи творчості, відчуття форми і змісту музики, розуміння впливу засобів музичної виразності на розкриття художнього образу. Хід гри. Вчитель пропонує учням придумати назви прослуханому вперше музичному твору. Гра може маги й інший варіант. Перед прослуховуванням невідомого музичного твору вчитель повідомляє його назву і пропонує охарактеризувати засоби муз. Виразності: мелодію, супровід, динамічні відтінки, особливості звуковисотності, метроритм. Потім цей твір слід прослухати і порівняти музичні характеристики, запропоновані учнями і композитором. Для проведення цієї гри можна запропонувати такі музичні твори: В.Косенко "Дощик", Р.Шуман Перша втрата", П.Чайковського "Пісня жайворонка", "Мазурка" В.Агафонников "Сани із дзвіночками".

"Ми - композитори"

Мета. Формувати поняття про муз. Образ, уміти оперувати музично-слуховими уявленнями, закріпити навички музичної Імпровізації, збагачувати уяву,розвивати творчий потенціал, індивідуальні емоційні особливості.

Ігровий матеріал: Плакати, ро з даткові картки зі словесними текстами для імпровізації.

Хід гри. Вчитель пропонує учням різноманітні творчі завдання.

1. Закінчити музичний твір (придумати мелодію) в заданому темпі: весело, спокійно; в темпі маршу тощо.

2. Па заданий літературний текст створити мелодію, записавши в зошит ритмічний малюнок.

Рекомендовані тексти:

* Звірі - в хащах лісових, риби - в водах річкових, А птахи поміж гілок вчать самі своїх діток.

* Сніг в повітрі мерехтить, на ялинку сніг летить. Сипле сніг немов з мішка, - з хати нас не випуска!

3. Вчитель пропонує дітям завершений ритмічний малюнок. Діти в класі або вдома мають придумати слова і мелодію.

4. Створити музичну характеристику до певного образу.

5. Учні разом з учителем розучують першу фразу пісні. Потім учитель пропонує дітям придумати мелодію до другої.

Отже, правильно підібрані і цікаво організовані ігри на уроках музики сприяють всебічному розвиткові школярів.

Ігри для розвитку тембрового служу, "Уважно послухай і відгадай'"

Мета Закріпити поняття тембп мл/зичних звуків, формувати тембоовий слух,

розвивати увагу, зосередженість.

Ігровий матеріал: картки із зображенням музичних інструментів або музичні

інструменти.

/ варіант.

Хід гри. Дітям пропонується впізнати товаришів за тембром голосу.

11 вар іан т.

Хід гри. Прослухавши фрагменти творів народної музики в грамзапису на народних муз. Інструментах, визначити характер музичного твору, називати

інструмент, показавши його в оригіналі або на картинці

-Музичний маскарад"

Мета Закріпити поняття про засоби муз. Виразності, формувати вміння слухати музику, розвивати увагу, спостережливість,

Хід гпи Вчитель гоає "Польку' М.Глинки в малій октаві й уповільненому темпі.

Діти мають упізнати цей музичний твір і вказати на те, як змунюється художній образ при зміні засобів муз. Виразності; у регістрі та темпі. А також діти мають пояснити, що зміна регістру призвела до того, що полька з легкого, жвавого танцю перетворилась у важкий, незграбний, хоч і звуковисотний, і ритмічний

малюнок у неї не змінився Доцільно змінений варіант порівняти з оригіналом

Можна зіграти п'єсу Г.Фріда ""Мишко" верхньому регістрі, а темп трохи прискорити. Якщо у литовській нар пісні Ай-я5 жу-жуг прискорити темп, вона втратить спокійний характер і перестане бути подібною на колискову.

ІГРИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ДИНАМІЧНОГО СЛУХУ,

44Веселі звірятка".

Мета Вчити дітей розрізняти на слух різні динамічні відтінки: форте, піано, крещендо, дшшуендо; формувати вміння слухати музику, поглиблювати рухову активність на уроці. •

Ігровий матеріал: маски зайчиків, ведмедиків, кошенят.

Хід гри. Діти одягають маски зайчиків, ведмедиків, кошенят. Учитель пояснює учням правила гри: якщо музичний твір звучить повільно, на форте, "Ведмедики" важко перевалюються з ноги на ногу Коли музика звучить весело, на Форте, "зайчики" починають радісно стрибати. Коли музика переходить на піано, звучить тихо, повільно, "кошеня" лагідно муркочуть.

Потім всі "звірята" беруться за руки і починають водити хоровод. Якщо в мелодії танцю відчутно крещендо - коло дітей поступово розширюється, а якщо дімінуендо поступово звужується.