Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PANASYUK_K_A_organizatsiya_roboti_ofisu_ta_di.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

11.3. Організація приміщення туристичного офісу

Для створення ділової обстановки й підвищення працездатності співробітників в офісному приміщенні необхідні певні умови, які прямо зв'язані не тільки з раціональним розміщенням меблів й устаткування, але й з обробкою стін офісу, їхньою колірною гамою й зручним для роботи освітленням. Сьогодні під офісне приміщення можна використати приміщення різної площі. Це може бути зал, у якому працюють декілька десятків чоловік, або невелика кімната, у якій розміщаються два-три співробітника. Як показує практика, у сучасних умовах, коли в кожного співробітника офісу робочий стіл оснащений комп'ютером й іншою необхідною апаратурою, площа на одну людину досягає 3-4 кв. м. Виходячи із цих цифр і кількості співробітників можна розрахувати, скільки місця знадобитися під офісне приміщення.

Якщо офісне приміщення велике то виділити 3-4 квадратних метра на один співробітника не проблема, а от якщо у с офіс невеликих розмірів то доводитися вже придумувати, де розташувати той же самий робочий стіл й оргтехніку. Найперше правило розташування робочого місця в невеликому офісному приміщенні: не слід розташовувати робоче місце спиною до дверей або до вікна. Робоче місце в цьому випадку варто змістити або затемнити, облаштувати так, щоб на монітор не попадали відблиски. Це зменшує стомлюваність очей.

У тому випадку, якщо площа офісного приміщення більша, то бажано створити локальну зону для кожного співробітника. Зонування здійснюють розміщенням меблів. Робочі місця в офісі добре згрупувати блоками. Іноді, щоб підкреслити границі зони, перпендикулярно до стіни встановлюють стелажі або легкі витончені перегородки із шумопоглинальним покриттям. Модульні перегородки зонують офісне приміщення, зберігаючи при цьому єдність простору, і сприяють шумопоглинанню. Таке зонування добре тим, що дозволяє швидко й оперативно перерозподілити офісне приміщення відповідно до мінливих вимог до планування офісу.

Модульні офісні перегородки бувають із подвійною осклянілістю (іноді скло тонують), убудованими жалюзі, з комплектами начіпних меблів. Глухі частини модуля можуть бути оброблені панелями різних квітів і текстур. Відповідно до рад і рекомендаціям психологів і дизайнерів, бажано віддати частина офісного приміщення або використати окреме приміщення під зону відпочинку, де можна розмістити м'які меблі, журнальний столик, кімнатні рослини й т.д.

Виходячи із закордонного й вітчизняного досвіду, обробка й колірне рішення кожного конкретного кабінету й офісного приміщення в цілому, індивідуально, але існують певні нормативи, перевірені багаторічною практикою експлуатації, яких варто дотримуватися. Крім суб'єктивних переваг ураховуються ще й рекомендації колірної психології. Оптимальним варіантом є такий, коли стіни, стеля, підлога у світлій гамі, а яскраві колірні акценти переносяться на робочі крісла, дивани й стільці. Офісні стільці можуть мати соковиті кольори, які рідко використаються в м'яких меблях для житлових будинків. Не виключаються й такі варіанти, коли нейтральній палітрі можна протиставити сучасне рішення: пофарбувати офісне приміщення в глибокий, багатий колір, що може бути домінуючої, а додаткові кольори можуть йому підкорятися. Подібне колірне рішення вимагає певного такту й акуратності, тому що насичені глибокі тони мають властивість "набридливості".

Офісне приміщення оформлене в холодні нейтральні кольори створює діловий настрій, теплі насичені тони підходять для творчої атмосфери, сприяють дружньому робочому клімату. Колірне рішення залежить від якості освітлення й від того, на яку сторону виходять вікна. Якщо вікна офісу звернені на північ, краще теплі тони. Якщо ж вікна виходять на південь або в офісі застосовується штучне освітлення - стіни роблять світлими, холодного відтінку. Переговірні кімнати й демонстраційні зали, де співробітники перебувають недовгий час, можуть бути пофарбовані в більше яскраві й насичені тони. Психологи стверджують, що вони розташовують до спілкування, і через нетривалу присутність стомлюваність не буде почуватися. Але при цьому не можна забувати про схоронність єдиного стильового рішення офісного приміщення. Як правило, варто вибирати кольору, близькі до природних, або нейтральні.

При плануванні робочої зони менеджера можна використати такі рекомендації:

письмовий стіл слід розташовувати перпендикулярно до вікна;

вхідні двері повинні бути в полі зору менеджера;

бажано, щоб вікно було зліва;

письмовий стіл і крісла повинні бути віддалені від джерела тепла;

меблі, як правило, за спиною менеджера не розмішують, але винятком можуть бути екран, демонстраційна дошка та ін.;

якщо в одному кабінеті два робочих місця, то прохід між ними повинен бути не менше 10-20 см;

якщо відчинені одна шафа, тумба, бокс чи ящик стола, вони не повинні перешкоджати доступу до інших шаф, боксів;

робоче крісло, письмовий стіл і стіл-приставку слід розмістити так, щоб не встаючи можна було дістати якомога більше предметів.

Створюючи інтер'єр офісу, фахівці насамперед думають про гармонії, де меблі, устаткування й колірна обробка стін, підлоги й стелі повинні являти собою єдиний ансамбль. Саме він є "супутником" комфорту й затишку будь-якого робочого приміщення. У корпусних офісних меблів кращі стримана колірна гама й нейтральні неяскраві тони: сірий, білий, бежевий, рідше - чорний. Гарні також меблі кольору "під дерево", вона привносить у приміщення особливий затишок. Головна вимога й до корпусного, і до модульних меблів, щоб вона не акцентувала на собі уваги й не дратувала ока.

Пропоновані на ринку моделі комп'ютерних столів дозволяють скомплектувати в офісному приміщенні й звичайне робоче місце, і конструкції різної складності, доповнені системою сполучних елементів і перегородок. Столи в офісі можуть мати найрізноманітнішу конфігурацію - від простого прямокутника до складної форми з вигинами, закругленнями, бічними приставками. Компактність і функціональність - головний аргумент при виборі комп'ютерних столів для багатьох покупців, що випробовують частіше дефіцит, а не надлишок житлових і робочих площ.

Комп'ютерний стіл може розміщатися в офісному приміщенні й уздовж стіни, і в куті (передбачені кутові комбінації комп'ютерних столів). Він часто комплектується висувними полками під клавіатуру, полицею системного блоку під столом, підставкою під монітор. Все це створює додаткові зручності при плануванні робочої площі приміщення.

При розміщенні предметів і засобів праці безпосередньо на письмовому столі або тумбі доцільно враховувати такі рекомендації:

• не тримати на столі нічого зайвого (кожен предмет на столі, навіть чистий аркуш паперу, постійно відвертає увагу), а тільки все необхідне;

все, що беруть правою рукою, розміщують справа, інше зліва; таким же повинно бути і розташування предметів у ящиках письмового столу;

• усі предмети розміщують так, щоб забезпечити найкращу послідовність переміщення; при цьому слід прагнути виробити оптимальну їх послідовність ; кожен предмет повинен мати своє місце і це розміщення повинно бути постійним;

• письмовий стіл слід використовувати тільки для поточної роботи, а не для складування книг, документів та інших матеріалів, у тому числі й архівних;

• документи, які використовуються у поточній роботі, необхідно розміщувати так, щоб забезпечити швидкий їх огляд і пошук;

• комп'ютер можна розміщувати як праворуч, так і ліворуч, а клавіатуру, як правило, праворуч або в центрі;

• засоби зв'язку (телефони, переговорні пристрої) розташовують зліва від менеджера на робочій поверхні стола чи приставної тумби, що дає змогу залишити праву руку вільною для роботи;

• канцелярські приладдя слід зберігати в спеціальних лотках з розділювачами. Меблі, які використовують для обладнання кабінету менеджера, — столи, шафи, крісла, стільці, бокси, сейфи, полиці — можуть бути різноманітної форми, кольору, розмірів і конструкцій.

Додаток А

Деякі коди за Державним класифікатором продукції та послуг

Код

Назва

Код

CPC

55

Послуги готелів та ресторанів

55.1

Послуги готелів

55.11

Послуги готелів з ресторанами

55.11.1

Послуги готелів з ресторанами

641a

55.11.10

Послуги готелів з ресторанами Ця підкатегорія включає:

- послуги з надання місць для короткочасного проживання та пов'язаного з цим ресторанного обслуговування, що оплачуються разом

64110.1

64120.1

55.11.10.000

Послуги готелів з ресторанами

55.12

Послуги готелів без ресторанів

55.12.1

Послуги готелів без ресторанів

641b

55.12.10

Послуги готелів без ресторанів Ця підкатегорія включає:

- послуги з надання місць для короткочасного проживання у готелях та мотелях, які можуть мати або не мати ресторан

Ця підкатегорія включає також: - послуги, що не оплачуються окремо (наприклад, сніданки чи надання у розпорядження обладнання спільного користування)

Ця підкатегорія не включає:

- ресторанне обслуговування (55.3)

- оренду залів (70.20.12) та будь-які послуги, що оплачуються окремо

64110.2

64120.2

55.12.10.000

Послуги готелів без ресторанів

55.2

Послуги кемпінгів та місць короткотермінового проживання інших

55.21

Послуги молодіжних турбаз та гірських притулків

55.21.1

Послуги молодіжних турбаз та гірських притулків

641c

55.21.10

Послуги молодіжних турбаз та гірських притулків. Ця підкатегорія включає:

- надання місця розташування чи тимчасового перебування та відповідні послуги (санітарно-технічне обладнання, обладнання для відпочинку та розваг тощо), що не оплачуються окремо.

Ця підкатегорія включає також:

- надання у розпорядження обладнання спільного користування (кухонь, санітарно-технічного обладнання, обладнання для відпочинку та розваг тощо), що не оплачується окремо

64194

55.21.10.000

Послуги молодіжних турбаз та гірських притулків

55.22

Послуги кемпінгів, включно з послугами майданчиків для автофургонів

55.22.1

Послуги кемпінгів, включно з послугами майданчиків для автофургонів

641d

55.22.10

Послуги кемпінгів, включно з послугами майданчиків для автофургонів

64195

55.22.10.000

Послуги кемпінгів, включно з послугами майданчиків для автофургонів

55.23

Послуги місць короткотермінового проживання інших

641e

55.23.1

Послуги місць короткотермінового проживання інших

55.23.11

Послуги дитячих та студентських літніх таборів. Ця підкатегорія включає:

- послуги з надання проживання та відповідні послуги, пов'язані з ресторанним обслуговуванням, відпочинком, розвагами, перевезеннями тощо, що не оплачуються окремо, призначені для молоді

64191

55.23.11.000

Послуги дитячих та студентських літніх таборів

64192

55.23.12

Послуги центрів та будинків відпочинку. Ця підкатегорія включає:

- послуги дачно-курортних закладів, призначених для дорослих або сімей (проживання та відповідні послуги

оздоровчого або лікувального характеру, що не оплачуються окремо)

55.23.12.100

Послуги центрів та будинків відпочинку

55.23.12.200

Послуги курортних закладів оздоровчого характеру

64193

55.23.13

Здавання під найм вмебльованих приміщень на короткий термін. Ця підкатегорія включає:

- притулок недовготривалий в умебльованих приміщеннях (нічліжні будинки, квартири чи будинки для відпочинку тощо)

Ця підкатегорія включає також:

- проживання в каютах на борту суден

- послуги, пов'язані з проживанням, що не оплачуються окремо

Ця підкатегорія не включає:

- послуги з довгострокового проживання в умебльованих приміщеннях (70.20.11)

55.23.13.000

Здавання під найм умебльованих приміщень на короткий термін

55.23.14

Послуги з надання спальних місць у спальних вагонах та інших транспортних засобах.

Ця підкатегорія включає також: послуги аналогічні, що оплачуються окремо, в автобусах, на поромах тощо

64196

55.23.14.000

Послуги з надання спальних місць у спальних вагонах та інших транспортних засобах.

55.23.15

Послуги з надання місць для короткочасного проживання інші, н.в.і.у. Ця підкатегорія включає:

- проживання у студентських гуртожитках та університетських житлових будинках

- проживання в гуртожитках для робітничої молоді та в гуртожитках для робітників-мігрантів

- проживання у шкільних інтернатах, що оплачується окремо від навчання

64199

55.23.15.000

Послуги з надання місць для короткочасного проживання інші, н.в.і.у.

55.3

Послуги громадського харчування

55.30

Послуги громадського харчування

55.30.1

Послуги громадського харчування

642a

55.30.11

Послуги з забезпечення харчуванням з повним ресторанним обслуговуванням. Ця підкатегорія включає: - послуги комплексні, пов'язані з ресторанним обслуговуванням, яке забезпечує індивідуальне обслуговування за столом.

Ця підкатегорія включає також:

- відповідні послуги, що не оплачуються окремо (наприклад, вистави)

- послуги, пов'язані з ресторанним обслуговуванням у готелях з ресторанами, якщо вони оплачуються окремо

64310.1

55.30.11.000

Послуги з забезпечення харчуванням з повним ресторанним обслуговуванням.

64210.2

55.30.12

Послуги з забезпечення харчуванням у залізничних вагонах-ресторанах. Ця підкатегорія включає також:

- послуги аналогічні на суднах, якщо вони оплачуються окремо

55.30.12.000

Послуги з забезпечення харчуванням у залізничних вагонах-ресторанах

55.30.13

Послуги з забезпечення харчуванням у закладах самообслуговування

64220.1

55.30.13.000

Послуги з забезпечення харчуванням у закладах самообслуговування

55.30.14

Послуги з забезпечення харчуванням інші. Ця підкатегорія включає:

- продаж з лотків харчових продуктів та напоїв для споживання на місці або виносу з собою в одноразових пакуваннях.

Ця підкатегорія включає також:

- продаж морозива для споживання на місці.

Ця підкатегорія не включає:

- продаж харчових продуктів та напоїв торговельними автоматами (52.2)

64290

55.30.14.000

Послуги з забезпечення харчуванням інші

55.4

Послуги з забезпечення напоями

55.40

Послуги з забезпечення напоями

55.40.1

Послуги з забезпечення напоями

643

55.40.10

Послуги з забезпечення напоями. Ця підкатегорія включає також:

- продаж борошняних кондитерських виробів у чайних салонах.

Ця підкатегорія не включає:

- продаж морозива для споживання на місці (55.30.14)

|- надання розважальних послуг (бали, вистави тощо), які можуть супроводжуватися споживанням харчових продуктів (94)

64310,

64320

55.40.10.100

Послуги з продажу напоїв/ без розважальної програми

55.40.10.200

- з розважальною програмою

55.5

Послуги їдалень; послуги з постачання готової їжі

55.51

Послуги їдалень

55.51.1

Послуги їдалень

642b

55.51.10

Послуги їдалень. Ця підкатегорія включає також:

- послуги, надавані центральними кухнями закритої мережі їдалень

- послуги офіцерських та університетських їдалень

64220.2

55.51.10.100

Послуги/ центральних кухонь закритої мережі їдалень

55.51.10.200

- їдалень на підприємствах та установах

55.51.10.300

- шкільних їдалень

55.51.10.400

- загальнодоступних їдалень

55.51.10.500

- їдалень у закладах середньої технічної та професійної і вищої освіти

55.51.10.600

- їдалень для особового складу збройних сил

55.52

Послуги з постачання готової їжі

Додаток Б

Додаток 2

до Правил обов'язкової

сертифікації послуг

з тимчасового розміщення

(проживання)

Зразок

Найменування органу із сертифікації,

його місцезнаходження, реквізити

ЗАЯВКА

на проведення обов'язкової сертифікації послуг з тимчасового розміщення (проживання) з присвоєнням (або без присвоєння) категорії готелю або аналогічному йому засобу розміщення у Системі сертифікації УкрСЕПРО

1. ____________________________________________________________________________

(найменування та місцезнаходження засобу розміщення, найменування та ідентифікаційний код за

__________________________________________________________________________________

ЄДРПОУ юридичних осіб (прізвище, ім'я, по батькові та ідентифікаційний номер за ДРФО (за наявності) фізичної особи)

в особі ____________________________________________________________________________

(прізвище, ім'я, по батькові керівника засобу розміщення або фізичної особи – виконавця послуги та його посада)

заявляє, що послуги з тимчасового розміщення (проживання) з кодом ______________________

(код за Державним класифікатором

__________________________________________________________________________________

продукції та послуг ДК 016-97, затвердженим наказом Держстандарту України від 30.12.97 №822)

надаються за _____________________________________________________________________,

(документація виконавця послуги)

відповідають вимогам ______________________________________________________________,

(найменування нормативних документів та нормативно-правових актів)

і просить провести сертифікацію цих послуг на відповідність обов'язковим вимогам нормативних документів та нормативно-правових актів за правилами Системи сертифікації УкрСЕПРО та (необхідне підкреслити) присвоїти категорію _____________ (або без присвоєння

(вид категорії)

категорії).

2. Заявник зобов'язується:

виконувати умови сертифікації;

забезпечувати стабільність показників (характеристик) послуг, що підтверджені

сертифікатом відповідності;

сплатити вартість проведення робіт із сертифікації послуг, розрахованої відповідно до Правил визначення вартості робіт із сертифікації продукції та послуг, затверджених наказом Держстандарту України від 10.03.99 № 100, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 31.03.99 за № 194/3487 .

3. Додаткові відомості _________________________________________________________

4. Заявник підтверджує, що одночасно з цією заявкою не заявляв цю послугу для проведення робіт із її сертифікації в інші органи із сертифікації Системи сертифікації УкрСЕПРО.

Керівник (виконавець послуги)

засобу розміщення ___________ ____________________

(підпис) (ініціали, прізвище)

Головний бухгалтер ___________ ____________________

( підпис) (ініціали, прізвище)

М.П. “___” __________ 200_ р.

Додаток 3

до Правил обов'язковоїсертифікації послуг з тимчасового розміщення (проживання)

Зразок

Найменування органу із сертифікації,

його місцезнаходження, реквізити