Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PANASYUK_K_A_organizatsiya_roboti_ofisu_ta_di.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

4.3. Розпорядчі документи: постанови, накази, розпорядження.

Наказ - це розпорядчий документ, який видасться керівником ус­танови і стосується організаційних та кадрових питань.

Розрізняють накази щодо особового складу (кадрові) і на­кази із загальних питань (організаційні). Кадровими наказами оформляють призначення, звільнення, переміщення праців­ників, відрядження, відпустки, заохочення, стягнення.

У заголовку такого наказу зазначають: «Щодо особовою складу». Кожний пункт наказу починається з дієслова у нака­зовій формі (ПРИЗНАЧИТИ, ПЕРЕВЕСТИ, ЗВІЛЬНИТИ, ОГОЛОСИТИ), яке пишеться великими літерами. Наприкінці кожного пункту зазначається підстава для його складання. До викладу тексту наказу існують певні вимоги:

У наказах про прийняття на роботу обов'язково зазна­чають: а) на яку посаду;

б) до якого структурного під­розділу;

в) з якого числа оформляється на роботу;

г) вид прийняття на роботу (на постійну, тимчасову, за сумісницт­вом);

д) особливі умови роботи (з прийняттям матеріальної відповідальності, зі скороченим робочим днем).

У наказах про переведення на іншу роботу вказують вид і мотивування переведення.

У наказах про надання відпустки зазначають:

а) вид відпустки (основна, додаткова, за тривалий стаж роботи на одному підприємстві, навчальна, у зв'язку з тимчасовою не­працездатністю, без збереження заробітної плати, за сімей­ними обставинами);

б) загальна кількість робочих днів;

в) Дата виходу у відпустку і повернення;

г) період, за який надано відпустку.

У наказах про звільнення працівників зазначають:

а) Дату звільнення.

б) мотивування.

Наказ набуває чинності з моменту його підписання. Начальник відділу кадрів зобов'язаний ознайомити зі змістом наказу осіб, які розписуються в оригіналі.

Організаційні накази видаються під час затвердження перспективних, річних та інших планів, при реорганізації або ліквідації структурних підрозділів.

Реквізити:

Назва виду документа.

Назва установи, що видає наказ, або назва посади керівника.

Місце видання.

Номер.

Дата.

Заголовок.

Текст, що складається з двох частин:

констатуються та аналізуються факти;

полаються розпорядження, заохочення або стягнення.

Підпис керівника установи.

Печатка.

Постанова. Цим терміном називають два види документів.

  1. Заключна частина протоколу засідання зборів, прав­ління, президії тощо. Ця постанова входить у протокол чи додається до нього, за потреби може оформлятися як витяг із протоколу.

  2. Правовий акт, що приймається вищими й деякими центральними органами колегіального управління та сто­сується кардинальних проблем.

Постанова оформляється на бланку.

Реквізити:

Назва виду документа.

Дата.

Індекс.

Місце видання.

Заголовок.

Текст, що складається із таких частин:

констатуючої (викладаються мотиви дій, дається по­силання на розпорядчий документ вищого органу — підста­ва для видання постанови);

розпорядчої (текст викладається в наказовій формі).

Підписи.

Візи.

Гриф узгодження.

Коди.

У кожному пункті постанови перераховуються дії, вико­навці (організація, підрозділ або особа) і термін виконання. Датою постанови є дата засідання, на якому її прийнято. Підписують постанову голова і секретар.

Розпорядження - це правовий акт, що видається керівником або колегіальним органом з метою вирішення оперативних питань. Має об­межений термін дії та стосується вузького кола організацій, тсялпмхта осіб і громадян — виконавців розпорядження.

Реквізити: Назва структурного підрозділу. Коди. Назва виду документа. Дата. Індекс. Місце видання. Заголовок до тексту. Текст, що містить такі частини: ( констатуючу (вказуються мета або причини видання); розпорядчу (вказуються дії, які треба виконати, та э особи, відповідальні за виконання). Підпис.

Вказівка – це правовий акт, який видається керівником органу дер­жавного управління і мас організаційно-методичний харак­тер щодо виконання правових документів цього органу.

Вказівки видаються під час оформлення відряджень, вирі­шення організаційних питань, доведення до виконавців нор­мативних матеріалів тощо.

Реквізити: Назва відомства установи і структурного підрозділу. Назва виду документа. Дата. Місце видання. Індекс. Заголовок. Текст. Підпис. Відмітка про узгодження.

Текст вказівки починається словом ПРОПОНУЮ, яке друкується великими літерами.

Різновидом вказівки є припис — розпорядчий документ, який видається деякими посадовими особами і стосується установи, її структурного підрозділу чи окремого пра­цівника. У приписі зберігаються всі реквізити вказівки.