Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Palaguta_K_O_CHuchalova_L_P_Ekonom_informatika.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.25 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського

кафедра інформаційних систем і технологій управління

Економічна інформатика

Методичні вказівки та завдання для проведення лабораторних робіт та самостійної роботи студентів

напрямів підготовки 6.030509 „Облік і аудит”, 6.030508 „Фінанси і кредит”, спеціалізації „Фінанси”, „Банківська справа”

денної та заочної форм навчання

Табличний процесор Microsoft Excel

Затверджено

на засіданні кафедри

інформаційних систем і

технологій управління

Протокол №7 від 24 листопада 2008 р.

Схвалено навчально-методичною

радою університету.

Протокол №_ від «__»________2008 р.

Донецьк 2008

ББК 32.973

П 17

УДК 004.45

Рецензенти:

канд. екон. наук, доц. Сухарєв П.М.

канд. екон. наук, доц. Лутай А.П.

Палагута К.О.

П 17 Економічна інформатика. Методичні вказівки та завдання для проведення лабораторних робіт та самостійної роботи студентів напрямів підготовки 6.030509 „Облік і аудит”, 6.030508 „Фінанси і кредит”, спеціалізації „Фінанси”, „Банківська справа” денної та заочної форм навчання. Табличний процесор Microsoft Excel. Укладачі: Палагута К.О., Чучалова Л.П. : Донецьк, 2008. - 49 с.

Дано методику вивчення змістовного модуля “Робота з електронними таблицями” дисципліни “Економічна інформатика”.

Наведено приклади виконання практичних завдань за темами змістовного модуля, завдання для самостійної роботи студентів, приклади тестів за темами модуля.

Ббк 32.973

 Донецький національний університет

економіки і торгівлі

ім. М.Туган-Барановського, 2008

 Палагута К.О., Чучалова Л.П.

Вступ

Дисципліна “Економічна інформатика” є однією з фундаментальних дисциплін, яка орієнтує студентів на використання комп’ютерної техніки у майбутній професіональній діяльності. Вивчення курсу здійснюється за кредитно-модульною системою. Вивчення дисципліни в цілому передбачає засвоєння 7 змістових модулів.

За кожним змістовим модулем студенти виконують лабораторні роботи по темах, що входять до модуля. Результати виконання лабораторних робіт оформлюються у звіті. Теоретичні знання за кожною окремою темою оцінюються за допомогою тестів. Наприкінці вивчення тем змістового модуля здійснюється контроль знань студентів по модулю в цілому шляхом тестування.

1. Табличний процесор Microsoft Excel – створення таблиць, аналіз даних за допомогою діаграм

Мета: Навчитись створювати таблиці, редагувати, форматувати дані таблиць, працювати з формулами, готувати документи до друку, зберігати документи на магнітних дисках, навчитись створювати діаграми з метою аналізу економічної інформації.

Програмне забезпечення: операційна система Windows 98 (2000), табличний процесор Microsoft Excel.

1.1. Оброблення табличної інформації у середовищі Microsoft Excel

Після табличного процесору Microsoft Excel завантаження розчиняється вікно програми (рис. 1) , яке містить стандартні елементи управління вікнами – зону заголовку, кнопки згорнути, розгорнути або відновити, зачинити, кнопку системного меню та ін. Крім стандартних елементів управління вікнами у вікні програми Excel містяться:

  • меню програми;

  • панелі інструментів;

  • рядок формул;

  • вікно документу;

  • рядок стану.

Інструменти на панелях інструментів дають змогу прискорити виконання найбільш вживаних дій, відповідають певним командам меню програми. Під час роботи у середовищі табличного процесору Microsoft Excel можна використовувати, як і в текстовому редакторі Word, такі панелі інструментів, як Стандартная, Форматирование, Рисование та ін. Для управління виведенням панелей інструментів використовується команда меню ВидПанели инструментов - ... Ті панелі, які зараз виведено у вікні програми, помічені у меню символом , клацнувши лівою кнопкою миші на імені такої панелі можна виключити виведення її у вікні програми Excel. І навпаки, клацанням на імені панелі, яка зараз виключена (не помічена символом ), можна її включити.

Табличний процесор Microsoft Excel дає змогу працювати з декількома документами. Щоб створити новий документ слід виконати команду меню ФайлСоздать або скористатися інструментом Создать на панеліСтандартная. Програма розчинить вікно наступного документу зі стандартним ім’ям Книга1, Книга2, Книга3 і т.д. Кожний документ, що створено, буде подано у вигляді символу на панелі задач, який можна використовувати для швидкої активізації потрібного документа. Для переходу до перегляду, обробки іншого документа можна також використовувати режим меню Окно, у якому міститься перелік усіх документів, що були створені або розчинені під час сеансу роботи з табличним процесором Microsoft Excel.

Рисунок 1 - Вид вікна програми Microsoft Excel

У вікні документу програми відображується робоча книга, у якій може знаходитись довільна кількість робочих листів. На кожному з листів можна створювати таблиці, діаграми, розміщати інші данні. Після створення нової робочої книги у ній зазвичай міститься 3 листа. Кількість листів у новій робочій книзі визначається настановою, яку можна змінити такою послідовністю дій: команда меню СервисПараметры – вкладка Общие – поле Листов в новой книге ...

Для активізації листа робочої книги, переходу до потрібного листа достатньо клацнути на ярлику листа у нижній частині вікна документа.

Управління листами робочої книги можна здійснювати так:

Операція

Спосіб виконання

Команда меню

програми

Команда контекстного меню ярликів листів (для виклику меню слід встановити покажчик миші на ярлик листа і клацнути правою кнопкою миші)

Перейменування листа робочої книги

ФорматЛист

Переименовать

Переименовать(цю операцію можна також виконати подвійним клацання лівою кнопкою миші на ярлику листа)

Знищення листа

ПравкаУдалить лист

Удалить

Додавання нового

листа

Вставка-Лист

Добавить

Переміщення,

копіювання листів

ПравкаПереместить/скопировать лист

Переместить/скопировать

Якщо в робочій книзі міститься велика кількість листів і ярлики листів не поміщаються у вікні документу ліворуч від горизонтальної смуги прокручування, то для переходу до потрібного листа застосовуються кнопки прокручування ярликів листів, що розташовані у лівому нижньому куті вікна документу – робочої книги.

У контекстному меню кнопок прокручування ярликів листів (викликається клацанням правою кнопкою миші на будь-якій з кнопок прокручування) міститься перелік усіх листів активної робочої книги, його можна використовувати для швидкої активізації листів.

На листах робочої книги безпосередньо розташовуються електронні таблиці. Електронні таблиці складаються зі стовпців і рядків. Стовпці іменуються буквами латинського алфавіту A, B, C, D, ...., Z, AA, AB і т.д. Рядки нумеруються цифрами. Кожна чарунка електронної таблиці має адресу, яка формується як перетинання стовпця та рядка (наприклад, A5, F2, AS14). У кожну окрему мить одна чарунка активного листа робочої книги може бути активною, вона виділена рамкою (іноді кажуть, що в ній міститься табличний курсор). Щоб зробити будь-яку чарунку активною можна:

  • клацнути на чарунці лівою кнопкою миші;

  • перемістити табличний курсор у чарунку за допомогою клавіш управління курсором , , , , Home, PageUp, PageDown.

У верхній частині вікна програми, нижче панелей інструментів може бути розташований рядок формул. У рідку формул відображається адреса активної чарунки і її вміст. Якщо рядку формул у вікні немає, його доцільно вивести, виконавши команду меню ВидСтрока формул.

У рядку стану, що розташований у нижній частині вікна програми, відображається корисна для користувача інформація про хід виконання програмою різних операцій (наприклад, копіювання, редагування, збереження), суму вмісту виділених чарунок і т. ін.