Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Palaguta_K_O_CHuchalova_L_P_Ekonom_informatika.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.25 Mб
Скачать

3. Табличний процесор Microsoft Excel – робота з майстром функцій, логічні функції

Мета: Навчитись використовувати функції у формулах розрахунків, застосовувати функції категорії “логічні”.

Програмне забезпечення: операційна система Windows 98 (2000), табличний процесор Microsoft Excel.

3.1. Робота з майстром функцій, застосування логічних функцій

Для створення формули розрахунків із використанням функцій слід подати команду ВставкаФункция або скористатися інструментом Вставка функции на панелі Стандартная.

Формулу із застосуванням функцій можна також вводити вручну. У цьому випадку слід пам’ятати, що аргументи функції відділяються один від одного крапкою з комою.

При роботі з майстром функцій слід обрати категорію функцій (математичні, статистичні, логічні і т. ін.), певну функцію в обраній категорії. У нижній частині вікна майстра функцій містяться короткі відомості про функцію, що обрано. Для більш детальної довідки про призначення функції з прикладами її застосування слід скористатися кнопкою . Для продовження створення формули слід натиснути на кнопціДалее.

Рисунок 8 - Робота з майстром функцій на першому кроці

На другому кроці визначаються аргументи обраної функції. Аргументами можуть бути числа, чарунки електронної таблиці, блоки чарунок, логічні умови. При визначені умов можна для зручності використовувати кнопки праворуч від полів, що згортають вікно майстра функцій до одного рядка. Якщо в умові використовується рядок символів, його слід зачинити у подвійні лапки.

Рисунок 9 - Робота з майстром на другому кроці –

визначення аргументів функції

Під час виконання лабораторної роботи застосовуються такі логічні функції:

Функція ЕСЛИ() дає змогу організувати розгалуження в залежності від істинності деякої логічної умови. Функція ЕСЛИ() має три аргументи. Першим аргументом функції є логічно умова, істинність якої перевіряється. Другий аргумент – це значення або вираз для обчислення значення чарунки, що застосовується, якщо умова є істинною. Третій аргумент – це значення або вираз для обчислення значення чарунки, що застосовується, якщо умова не є істинною.

Приклад

=ЕСЛИ(D8>=0; E8*0,2; E8*0,1)

Якщо вміст чарунки D8 більше або рівно 0, то для розрахунку використовується вираз E8*0,2. У іншому випадку (коли уміст чарунки менш 0) розрахунок виконується за виразом E8*0,1.

Функція И() дає змогу об’єднати декілька логічних умов. Аргументами функції И() є від двох до тридцяти логічних умов. Функція И() повертає значення “Істина” лише тоді, коли кожний її аргумент має значення “Істина”.

Функція ИЛИ() також використовується для об’єднання декількох логічних умов. Аргументами функції ИЛИ() є від двох до тридцяти логічних умов. Функція И() повертає значення “Істина” тоді, коли хоча б один її аргумент має значення “Істина”.

Функція НЕ() може мати один аргумент – логічну умову, функція змінює значення аргументу на протилежне.

3.2. Приклад виконання практичного завдання

Створити таблицю:

Відомість реалізації товарів

Найменування товару

Найменування

товарної групи

Ціна

Кількість

Сума

Сума

знижки

Сума до оплати

Комп'ютер ELITE

комп'ютери

7050

2

14100

 

 

Комп'ютер GARANT

комп'ютери

2640

1

2640

 

 

Сканер HP Scan Jet 5400C

орг. техніка

1240

5

6200

 

 

Сканер HP Scan Jet 4470C

орг. техніка

990

2

1980

 

 

Комп'ютер BALANCE

комп'ютери

2250

4

9000

 

 

Разом:

 

 

 

33920