Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PANASYUK_K_A_organizatsiya_roboti_ofisu_ta_di.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Ввезення культурних цінностей до України

Культурні цінності, які ввозяться до України, підлягають реєстрації в порядку, встановленому Міністерством культури і мистецтв України, Головним архівним управлінням України разом з Державною митною службою України. Під час ввезення культурних цінностей на територію України митному органу пред'являється свідоцтво на право їх вивозу, якщо це передбачено законодавством держави, звідки ввозяться культурні цінності. За відсутності такого свідоцтва ввезені цінності підлягають затриманню митними органами України до встановлення їх власника і отримання його доручення щодо подальшого переміщення або використання цих цінностей. Таке доручення повинне бути підтверджене дипломатичним представництвом або консульською установою країни, громадянином якої є власник культурних цінностей.

Ввезення культурних цінностей, щодо яких оголошений розшук, забороняється. Такі культурні цінності підлягають вилученню митними органами України з метою повернення їх в установленому порядку власникові.

Тимчасове вивезення культурних цінностей

Тимчасовий вивіз культурних цінностей може здійснюватися фізичними і юридичними особами:

  • для організації виставок;

  • для проведення реставраційних робіт і наукових досліджень;

  • у зв'язку з театральною, концертною і іншою артистичною діяльністю;

  • у інших випадках, передбачених законодавством України.

Культурні цінності, тимчасово вивезені з України і не повернені в обумовлений угодою термін, вважаються незаконно вивезеними.

Клопотання про дозвіл на тимчасовий вивіз культурних цінностей пред'являється власником або уповноваженою ним особою в Державну службу контролю.

До клопотання додаються:

  • нотаріально завірена копія угоди з приймаючою стороною про мету, гарантію надійного зберігання і повернення культурних цінностей в обумовлений угодою термін;

  • документ про страхування культурних цінностей, які тимчасово вивозяться, із забезпеченням всіх випадків страхового ризику або документ про державні гарантії фінансового покриття будь-якого ризику, виданий країною, яка приймає культурні цінності;

  • документ, який підтверджує право власності на культурні цінності;

  • висновок державної експертизи.

Культурні цінності, які тимчасово ввозяться до України, підлягають реєстрації в порядку, встановленому Державною службою контролю разом з Державною митною службою України.

Транзит культурних цінностей через територію України регулюється митним законодавством і міжнародними договорами України.

Щоб уникнути придбання незаконно вивезених з інших держав, викрадених або недобросовісних придбаних культурних цінностей фізичні і юридичні особи незалежно від форми власності, які бажають придбати право власності на культурні цінності, зобов'язані вживати необхідні заходи для отримання інформації про походження цих культурних цінностей.

Юридичні і фізичні особи, які здійснюють торгову діяльність культурними цінностями, зобов'язані вести реєстр, в якому повинна міститися інформація про походження кожної культурної цінності, прізвище, ім'я, по батькові і адреса постачальника, опис культурної цінності і її вартість.