Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PANASYUK_K_A_organizatsiya_roboti_ofisu_ta_di.doc
Скачиваний:
266
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

10.3. Процедури митного декларування

Митний контроль покликаний з'ясувати, чи не вивозите ви заборонені до вивезення предмети. Якщо у туриста є при собі зброя, дуже велика сума грошей, наркотичні речовини, предмети старовини і інше, ви зобов'язані задекларувати їх в митній декларації.

Митна декларація – письмова заява громадянина (уповноваженої особи), яка подається митному органу та містить відомості щодо предметів, які переміщуються громадянами через митний кордон України (надходять на адресу громадян або відправляються громадянами), необхідні для їх митного контролю та митного оформлення. Форма декларації затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.97 № 748 «Про перелік відомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разі переміщення ними через митний кордон України товарів та інших предметів» (зі змінами).

Строго забороняється при проходженні межі виходити з автобуса, вступати в переговори з офіційними особами на межі, фотографувати і знімати на відеокамеру. В цьому випадку камери конфіскуються прикордонниками і поверненню не підлягають. При пограничному контролі пред'являється закордонний паспорт з необхідними візами. Якщо паспорт і візи в порядку, то пограничний контроль турист проходе про що свідчитиме штамп у паспорті про перетин кордону в цьому пограничному пункті.

У разі, якщо у паспорт прострочений, якщо в паспорті буде відсутня віза або в ній виявляться помилкові дані, можуть зняти з маршруту. На митниці турист, його багаж і ручна поклажа піддаються догляду. При цьому пред'являється митна декларація. На кожній межі процедура проходження митниці і паспортного контролю повторюється.

Рекомендується мати при собі внутрішній паспорт або його копію.

На митному контролі є дві зони під назвами Червоний коридор і Зелений коридор. Червоний коридор для пасажирів, яким є що декларувати, Зелений - для тих, хто нічого декларованого при собі не має. 99% туристів нічого не декларувати.

Співробітники митниці можуть вибірково попросити вас пред'явити багаж на догляд, але це украй рідкісна практика.

Митна декларація застосовується для письмового декларування предметів, що:

- підлягають обов’язковому письмовому декларуванню, у випадках, передбачених Митним кодексом та актами Кабінету Міністрів України;

- переміщуються в обсягах, які підлягають оподаткуванню, визначених Митним кодексом та законами України;

- належать до предметів, на переміщення яких через митний кордон України встановлено заборони чи обмеження;

- тимчасово ввозяться (вивозяться) або переміщуються транзитом через митну територію України (за винятком випадків, установлених законами України або актами Кабінету Міністрів України );

- переміщуються в багажі, що відстав від громадянина (супроводжуваний багаж або його частина, що: на момент заповнення митної декларації громадянином не прибув у пункт призначення або прибув у пункт призначення, але не був отриманий громадянином з будь-яких причин);

- переміщуються через митний кордон України у вантажних відправленнях або відправляються за межі України в міжнародних експрес-відправленнях (крім міжнародних експрес-відправлень документального характеру).

У пунктах пропуску через митний кордон України розміщена довідкова інформація для громадян:

про предмети, які підлягають обов’язковому письмовому декларуванню;

про предмети, на переміщення яких через митний кордон України встановлено заборони чи обмеження, у тому числі необхідне подання дозвільних документів;

про обсяги товарів, які підлягають оподаткуванню;

про умови тимчасового ввезення/вивезення, а також ввезення предметів з метою транзиту;

про відповідальність за порушення митних правил.