Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ / КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ОХОРОНИ ПРАЦІ (полный).doc
Скачиваний:
628
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

4.12.2. Вимоги безпеки під час обслуговування пристроїв механізованих і автоматизованих сортувальних гірок.

До початку будь-яких робіт керівник робіт повинен узгодити їх з черговим по гірці, у разі його відсутності - з оператором розпорядчого поста. Без узгодження з черговим по гірці (оператором розпорядчого поста) і без запису в Журналі огляду про сповіщення по гучномовному зв'язку про розпуск вагонів, що має відбутися, пропуски локомотива або подачу рухомого складу з підгіркового парку через зону робіт приступати до виконання робіт забороняється. Про роботи, що пов'язані з вимиканням пристроїв, крім того, має бути зроблений відповідний запис в Журналі огляду.

Забороняється проводити роботи на вагоних уповільнювачах, централізованих стрілках, світлофорах та інших пристроях СЦБ, що знаходяться на коліях або поблизу них, під час розпуску вагонів з гірки, проходження локомотива або поданні через зону робіт состава з підгіркового парку.

Черговий по гірці {оператор розпорядчого поста) повинен сповіщати по гучномовному зв'звязку всіх працівників, що обслуговують та ремонтують пристрої сортувальних гірок, про розпуск вагонів, що відбудеться, пропуск локоматива або подачу состава з підгіркового парку через зону робіт.

При оголошенні по гучномовному зв'язку черговим по гірці або оператором, а також при подачі спеціального звукового сигналу про розпуск вагонів, що відбудеться, проходження локомотива або переміщення состава з підгіркового парка через зону робіт працюючі на гіркоеих пристроях повинні:

негайно зупинити роботу;

прибрати з місця роботи інструмент, матеріали та запасні частини; відійти у безпечне місце.

Для виконання робіт на вагонному сповільнювачі має бути виділено не менше двох працівників. Забороняється виконувати роботу на сповільнювачі, якщо ці роботи можуть спричинити вихід деталей вагонного сповільнювача за габарит наближення споруд та рухомого складу. В цьому випадку сповільнювач повинен бути виключений з дії, закриті відповідні колії або пучок колій та огороджено місце робіт таким чином:

якщо роботи виконуються на першій гальмовій позиції, то з боку горба гірки ого­родження проводиться за допомогою приведення гіркового сигналу в закрите поло­ження, а з боку підгіркового парка - сигналістом з розвернутим червоним прапором (червоним ліхтарем), що повернутий вбік парка. Сигналіст повинен знаходитися біля граничного стовпчика першої від сповільнювача стрілки з боку підгіркового парка;

під час роботи на другій гальмовій позиції з боку горба гірки огородження проводиться встановленням стрілки, що веде до цього пучка, по напрямку другого пучка і виключенням цієї стрілки з централізації з зашивкою на костилі, а з боку підгіркового парка сигналістом з розвернутим червоним прапором (червоним ліхтарем), що ловернутий вбік підгіркового парка. Для огородження місця робіт на другій гальмовій позиції сигналіст повинен знаходитися біля граничного стовпчика першої від сповільнювача стрілки з боку підгіркового парка;

під час робіт на третій гальмовій позиції з боку горба гірки огородження проводиться встановленням відповідних пучкових стрілок в положення, шо виключає можливість попадання рухомого складу на колію, де проводиться ремонт сповільнювача, та суміжні з ним колії виключенням даних стрілок з централізації з зашивкою на костилі, а з боку підгіркового парка сигналістом з розвернутим червоним прапором (червоним ліхтарем), що повернутий вбік підгіркового парку. Сигналіст повинен знаходитися на відстані 50 м від сповільнювача з боку підгіркового парка.

Під час виконання робіт на вагонному сповільнювачі, що працює, забороняється ставати ногою на головку рейки між гальмовими шинами та під шток поршня гальмового циліндра

При укладанні вагонного сповільнювача в колію підіймальним краном заборо­няється знаходитися на сповільнювачі під час підйому його краном, під вантажем, стрілою і в зоні переміщення сповільнювача. При встановленні гальмових балок, пружин та інших деталей вагонного сповільнювача вилучати сміття, сніг та інші предмети з-під сповільнювача слід лопатою або скребачкою, а очищувати поверхню деталей металевою щіткою.

Для перевірки співпадання болтових отворів при з'єднанні деталей працівники повинні бути оснащені спеціальними ломами та борідками відповідного діаметру.

Виконувати роботи на кліщевидних вагових вагонних сповільнювачах типу КВ в підготовленому до гальмування положенні можна тільки після встановлення спеціальних упорів, які фіксують підняте положення рами сповільнювача.

При очищенні або продуванні вагонного сповільнювача, забрудненого цементом, хімікатами, кислотами та іншими шкідливими речовинами, працівники повинні бути споряджені спеціальними захисними засобами ( респираторами тощо).

Роботи з розбирання, усунення дефектів та встановлення електропневматичних і пневматичних клапанів ( ЕПК і ПК), регулювання соленоїдів і перевірки їх ізоляції, чищення ЕПК з викручуванням нижньої пробки та змащування ущільнень дозво­ляється проводити тільки після вимикання пристроїв, пов'язаних з роботою ЕПК або ПК, а також перекриття повітропроводу і випускання стиснутого повітря з малого повітрозбірника.

Чищення стиснутим повітрям пристроїв СЦБ на сортувальних гірках повинно виконуватися двома працівниками, один з яких виконує необхідну роботу, в інший являється сигналістом і знаходиться у місці Приєднання шлангу біля запірного вентиля повітропровідної мережі. Працівник, що знаходиться у запірного вентиля, зобов'язаний уважно стежити за рухом рухомого складу в зоні робіт і за оголошеннями чергового по гірці або оператора, а також за подачею спеціального сигналу про розпуск, що має відбутися, прямування локомотива або поданні состава з підгіркового парка. У разі поганої чутності він повинен, перекрити вентиль і припинити подачу стиснутого повітря та слухати оголошення. Якщо в цьому разі оголошення не буде зрозумілим, то без особистого довідування у оператора гірки забороняється продовження чищення стиснутим повітрям. Після оголошення про рух, що відбудеться, через зону робіт працівники повинні діяти згідно з вимогами, що викладені вище.

Під час транспортування важких деталей вагонного сповільнювача та іншого обладнання через гіркові та підгіркові колії керівник робот зобов'язаний через черго­вого електромеханіка зробити запис про цю роботу й сповіщення по гучномовному зв'язку в Журналі огляду. Бригада, що виконує роботу, повинна бути огороджена:

з боку горба гірки - приведенням в закрите положення гіркового сигналу;

з боку підгіркового парка сигналістом з розвернутим червоним прапором, що знаходиться від бригади на відстані вбік підгіркового парка не менше ніж 50 м та переміщується одночасно з бригадою.

Приймальновідправні станції та інше обладнання пневматичної пошти дозво­ляється ремонтувати тільки після вимикання останньої. Монтажні та ремонтні роботи на щитах повітродувок пневматичної пошти повинні виконуватись зі зняттям напруги.

Під час перевірки та регулюванні стрілок гіркової електричної централізації має бути виключена. можливості їх переведення з гіркового поста. Для проведення робіт на стрілках гірковот електричної централізації має бути виділено не менше двох працівників.

Електрозварювальні роботи, роботи з використанням пневматичного або електроінструменту на напольних пристроях СЦБ, а також будь-які роботи в негаба­ритних місцях і місцях з обмеженою видимістю або чутністю повинні виконуватися двома працівниками, один з яких виконує роботу, а другий являється сигналістом та в разі наближення до місця робіт рухомої одиниці зобов'язаний забезпечити відхід обох до безпечного місця.