Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ / КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ОХОРОНИ ПРАЦІ (полный).doc
Скачиваний:
630
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

4.2.3. Об'єктивні і суб'єктивні засоби.

Усе різноманіття засобів захисту працівників можна розглядати як комплекс суб'єктивних і об’єктивних засобів захисту від впливу небезпечних і шкідливих виробничих факторів.

Суб'єктивні засоби безпеки - засоби, застосування яких залежить від свідомості людини, що базується на життєвому досвіді, кваліфікації, знаннях та дотриманні норм техніки безпеки.

Суб'єктивні засоби тільки попереджують про небезпеку. До них відносяться всі інформаційні засоби сигналізації сигнальне фарбування, знаки безпеки, контрольно-вимірювальні прилади.

Об'єктивні засоби безпеки діють автоматично і не залежать від кваліфікації і стану працюючих. Вони не тільки попереджують про небезпеку, але й самі усувають її, не допускаючи впливу на працюючих небезпечних виробничих факторів. До таких засобів відносяться всі технічні засоби: огороджувальні, запобіжні і обмежувальні пристрої, блокування та пристрої дистанційного керування.

4.2.4. Засоби колективного та індивідуального захисту.

Залежно від характеру їх застосування засоби захисту працівників поділяють на засоби колективного захисту та засоби індивідуального захисту.

Засоби колективного захисту (ЗКЗ) - це засоби, які використовуються для захисту двох чи більше осіб.

Засоби індивідуального захисту (313) застосовуються працівником індивідуально.

Класифікація засобів колективного захисту визначається тим виробничим фактором, для захисту від якого вони призначені. Так, виділяють засоби нормалізації повітряного середовища виробничих приміщень і робочих місць (мікроклімату, вмісту кисню, шкідливих домішок у вигляді парів та аерозолів, рівня іонізації і барометричного тиску, температурних, перепадів) і освітленості; засоби захисту від окремих променів випромінювання (іонізуючого, інфрачервоного, ультрафіолетового, електромагнітного, лазерного) і підвищеної напруженості магнітних та електричних полів; засоби захисту від коливань повітряного середовища (шум, ультра - та інфразвук) і підвищеного рівня вібрації (загальної і локальної); від ураження електричним струмом або підвищеного рівня статичної електрики; від підвищених або понижених температур поверхонь обладнання, матеріалів, виробів, заготовок; від впливу механічних факторів та падіння з висоти; від впливу факторів хімічної та біологічної природи.

Якщо ефективність використання ЗКЗ визначається проектними рішеннями та рівнем технічного керівництва виробництвом, то ефективність використання 313 багато в чому залежить від дисциплінованості персоналу та його виховання.

313 повинні підлягатися оцінці захисних, фізіолого-гігіенічних і експлуатаційних показників і не лавинні змінювати своїх властивостей під час прання, хімічної чистки та знезаражування; 313 повинні бути промаркіровані відповідним чином і оснащені інструкцією з вказівкою призначення, терміну служби, правил експлуатації і зберігання.

В залежності від призначення 313 поділяються на такі класи:

  • ізолюючі костюми (пневмокостюми, гідро ізолюючі костюми, скафандри);

  • засоби захисту органів дихання (протигази, респіратори, пневмошоломи, пневмомаски)

  • спеціальний одяг (комбінезони, напівкомбінезони, куртки, костюми, штани, плащі, халати, фартухи, жилети);

  • спеціальне взуття (чоботи, налівчоботи, черевики, боти, галоші);

  • засоби захисту рук (рукавиці);

  • засоби захисту голови (каски, шоломи, підшоломники, шапки);

  • засоби захисту обличчя (захисні маски, щитки);

  • засоби захисту органів слуху (протишумні шоломи, навушники, вкладиші);

  • засоби захисту очей (захисні окуляри, світлофільтри);

  • запобіжні засоби (запобіжні пояси, діелектричні килимки, маніпулятори, наплічники, налокітники, наколінники);

  • захисні дерматологічні засоби (мийні пасти, креми, мазі).

313 очей (захисні окуляри}поділяються на вісім типів залежно від того, йде мова про захист очей від твердих частинок; бризок рідини, газу, пилу, ультрафіолетового та ультрачервоного випромінювання, засліплюючої яскравості чи комбінації перерахованих факторів. При цьому захисні окуляри шести типів випускаються в двох варіантах - із склом без кольору або з світлофільтрами. У хімічних виробництвах найчастіше використовують захисні окуляри типу Г (закриті герметичні захисні окуляри з хімічно стійкого скла без кольору або з світлофільтрами), у металообробці - типу В (відкриті) або ВВ (відкриті відкидні захисні окуляри), під час електрозварювальних робіт - типу К (козиркові захисні окуляри) або Л (захисний лорнет).

313 органів дихання (ЗІЗОД) поділяються за принципом дії на фільтруючі (Ф) та ізолюючі (і). Перші застосовуються при вмісті кисню в повітрі, яке вдихають, не менше 18% і обмеженому вмісті шкідливих речовин (10-100 ГДК у повітрі робочої зони залежно від групи речовин стосовно до призначення ЗІЗОД), Ізолюючі ЗІЗОД забезпечують захист в умовах недостатнього вмісту кисню та необмеженого вмісту шкідливих речовин.

Засоби індивідуального захисту дерматологічні поділяють залежно від призначення на такі види: захисні, очищувачі шкіри та репаративні засоби. Захисні засоби залежно від фактора, проти дії якого спрямований захисний ефект, поділяють на групи: від пилу, води, розчинів солей, кислот, лугів низької концентрації; мастиль­но-охолоджувальних рідин; органічних розчинників і тих лаків і фарб, що їх містять; масел та мастил; синтетичних, змащувальних мастил та палива; смол, отверджувачів, клеїв; підвищених та знижених температур; від ультрафіолетових випромінювань та шкідливих біологічних факторів, три з яких (від пилу, підвищених та знижених температур та шкідливих біологічних факторів) в свою чергу поділяються на дві групи Очисники шкіри призначені для вилучення виробничих забруднень шкіри і поділяються на 4 групи. Репаративні засоби сприяють регенерації шкіри та використовуються після роботи. До захисних дерматологічних засобів висуваються додаткові вимоги, вони повинні відрізнятися направленою ефективністю (тобто значними захисними властивостями відносно певних виробничих факторів), легко наноситися і не створювати незручностей у роботі, мати необхідну адгезію з

шкірою і в той же час легко змиватися із шкіряного покрову. Ці засоби не повинні викликати токсичних ефектів і сенсибілізації організму, порушувати нормальний стан та функції шкіри та бути поживним середовищем для мікроорганізмів, забруднювати виробничі матеріали і готову продукцію.

Одяг спеціальний захисний, засоби індивідуального захисту рук та ніг поділяються на групи залежно від факторів, проти яких спрямована дія. Зокрема, це механічний вплив (від ударів, вібрації, проколів, порізів, стирання); ковзання; підвищені та знижені температури; радіоактивні забруднення та рентгенівські промені; електричний струм, електростатичні заряди і поле, електричні та електростатичні поля; нетоксичний пил, токсичні речовини, вода та розчини токсичних речовин; органічні розчинники, лак та фарби на їх основі; нафта; нафтопродукти, мастила та жири; загальні виробничі забруднення; шкідливі біологічні фактори; статичне навантаження (втомлюваність); тощо.