Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ / КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ОХОРОНИ ПРАЦІ (полный).doc
Скачиваний:
628
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

4.6.7. Загальні положення безпеки при ліквідації аварійних ситуацій з небезпечними вантажами.

Аварійна ситуація - це займання, витікання, розсипання небезпечної речовини, пошкодження тари або рухомого складу з небезпечними вантажами та інші випадки, які можуть призвести до вибуху, пожежі, отруєнню, опікам, захворюванню людей та тварин, а також випадки, коли в зоні сходу рухомого складу, аварії, катастрофи чи пожежі виявлені вагони, контейнери або вантажні місця з небезпечними вантами.

Заходи щодо ліквідації аварійних ситуацій з небезпечними вантажами повинні проводитися виходячи з обстановки, що склалася, з урахуванням властивостей вантажів, їх вибухопожежної небезпеки, небезпеки для людей і тварин, а також дотримання заходів безпеки і обережності. Ці заходи мають забезпечувати запобігання небезпеки людям, захист навколишнього середовища, можливе збереження вантажу, рухомого складу, споруд та відкриття руху поїздів і маневрових пересувань в найкоротший період.

Властивості небезпечних речовин, їх вибухопожежна небезпека, небезпека для людей і тварин, а також конкретні вимоги безпеки, які повинні дотримуватися під час ліквідації аварійної ситуації з небезпечними вантажами (крім радіоактивних речовин) вказуються в аварійних картках на групу речовин або на кожну окрему речовину, які подані в Правилах безпеки і порядку ліквідації аварійних ситуацій з небезпечними вантажами при перевезенні їх по залізницям. При пред'явленні небезпечних вантажів до перевезення відправник в накладній під найменуванням вантажу зобов'язаний вказати номер аварійної картки, передбачений цими Правилами. Якщо на який-небудь вантаж аварійна картка відсутня в Правилах, то відправник повинен заповнити аварійну картку і надійно прикріпити її до накладної.

У разі виникнення аварійних ситуацій на перегоні машиніст локомотива (в межах станції - керівник робіт) негайно повідомляє про це за встановленим порядком поїзному диспетчеру і черговому по найближчій станції, які мають вжиті відповідні заходи згідно з Правилами безпеки і порядку ліквідації аварійних ситуацій з небезпечними вантажами при перевезенні їх по залізницям.

Зливання чи вивантаження вантажів з пошкоджених цистерн чи тари на грунт, в водойму забороняється , але як виняток може бути допущено за наявністю дозволу органів державної інспекції (санітарної тощо) і за умов ефективного знезараження місць скиду небезпечних вантажів.

У разі аварійних ситуацій з радіоактивними речовинами (зіткнення, схід рухомого складу, катастрофа, пожежа, випадіння радіаційних упаковок, а також руйнування чи пошкодження тари) необхідно вивести з можливо небезпечної зони людей на відстань не менш ніж за 50 м; відгородити небезпечну зону попереджувальними знаками та сигналами зупинки в радіусі не менше ніж 10 м; негайно повідомити черговому по станції; зупинити прохід людей та пропуск поїздів через небезпечну зону до ліквідації аварійної ситуації.

У разі виявлення радіаційних упаковок, що випали з вагонів, працівники заліз­ничного транспорту зобов'язані: прибрати виявлені предмети з колії підручними засобами без безпосереднього дотику до них (за можливістю)^ відгородити небезпеч­ну зону знаками зупинки, припинити прохід людей і повідомити черговому по станції.

У разі падіння упаковок чи контейнерів з радіаційними вантажами під час виконання вантажно-розвантажувальних робіт ці роботи треба припинити, відгородити місце падіння та викликати представників санітарно-епідеміологічної станції (СЕС). При виявленні в збірному вагоні радіаційних упаковок, які мають видимі пошкодження чи впали набік, необхідно всі роботи зупинити, двері вагона зачинити і опломбувати, вжити заходів до переставлення вагона на колію, відда­лену від перебування людей, на відстань не менше 10 м, викликати спеціалістів СЕС.