Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ / КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ОХОРОНИ ПРАЦІ (полный).doc
Скачиваний:
628
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

4.2.3. Об'єктивні і суб'єктивні засоби.

Усе різноманіття засобів захисту працівників можна розглядати як комплекс суб'єктивних і об’єктивних засобів захисту від впливу небезпечних і шкідливих виробничих факторів.

Суб'єктивні засоби безпеки - засоби, застосування яких залежить від свідомості людини, що базується на життєвому досвіді, кваліфікації, знаннях та дотриманні норми техніки безпеки.

Суб'єктивні засоби тільки попереджують про небезпеку. До них відносяться всі інформаційні засоби: сигналізація, сигнальне фарбування, знаки безпеки, контрольно-вимірювальні прилади.

Об'єктивні засоби безпеки діють автоматично і не залежать від кваліфікації і стану працюючих. Вони не тільки попереджують про небезпеку, але й самі усувають її, не допускаючи впливу на працюючих небезпечних виробничих факторів. До таких засобів відносяться всі технічні засоби: огороджувальні, запобіжні і обмежувальні пристрої, блокування та пристрої дистанційного керування.

4.2.4. Засоби колективного та індивідуального захисту.

Залежно від характеру їх застосування засоби захисту працівників поділяють на засоби колективного захисту та засоби індивідуального захисту.

Засоби колективного захисту (ЗКЗ) - це засоби, які використовуються для захисту двох чи більше осіб.

Засоби індивідуального захисту (313) застосовуються працівником індивідуально.

Класифікація засобів колективного захисту визначається тим виробничим фактором, для захисту від якого вони призначені. Так, виділяють засоби нормалізації повітряного середовища виробничих приміщень і робочих місць (мікроклімату, вмісту кисню, шкідливих домішок у вигляді парів та аерозолів, рівня іонізації і барометричного тиску, температурних, перепадів) і освітленості; засоби захисту від окремих випадків випромінювання (іонізуючого, інфрачервоного, ультрафіолетового, елект£омагнггн6го, лазерного) і підвищеної напруженості магнітних та електричних полів; засоби захисту від коливань повітряного середовища (шум, ультра - та інфразвук) і підвищеного рівня вібрації (загальної і локальної); від ураження електричним струмом або підвищеного рівня статичної електрики; від підвищених або понижених температур поверхонь обладнання, матеріалів, виробів, заготовок; від впливу механічних факторів та падіння з висоти; від впливу факторів хімічної та біологічної природи.

Якщо ефективність використання ЗКЗ визначається проектними рішеннями та рівнем технічного керівництва виробництвом, то ефективність використання 313 багато в чому залежить від дисциплінованості персоналу та його виховання.

Контрольно - вимірювальні засоби призначені для Інформування про стан та режим роботи виробничого обладнання і значеннях контрольних параметрів. Вони допомагають працівникові контролювати процес, здійснювати безпечну експлуатацію машин та обладнання, визначати гранично допустимі значення параметрів. Це: вольтметри, манометри, термометри, анемометри та інші прилади. Як правило, на циферблатах і шкалах приладів граничні значення, до яких може доходити стрілка, відзначається червоною позначкою.