Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ / КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ОХОРОНИ ПРАЦІ (полный).doc
Скачиваний:
628
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

3.4.2. Пожежна небезпека виробництв.

Під час аналізу пожежо - і вибухонебезпеки виробництв необхідно:

знати, які речовини і в якій кількості обертаються у цьому виробництві, які їх пожежні властивості;

установити ступінь пожежонебезпеки середовища усередині виробничих апаратів і обладнання, при цьому, потрібно врахувати ггожежонебезпечні властивості речовин та режим роботи обладнання;

виявити, за якими причинами можливий вихід горючих речовин з апаратів і трубопроводів до виробничого приміщення, тобто які можуть бути причини пошкодження і аварії і до яких наслідків це може призвести;

виявити причини появлення джерел запалювання та умови їх взаємо контакту з горючими речовинами, які обертаються у виробництві;

установити можливі причини і шляхи розповсюдження початкової пожежі по виробничим пристроям.

Категорії пожежної небезпеки виробництв. Вибухопожажонебезпечні.

Категорія А – горючі гази, нижня межа вибуховості яких 10% і менше від об’єму повітря; рідини з температурою спалаху парів до 28*0 включно, за умовою, що зазначені гази і рідини можуть утворювати

Вибухонебезпечні суміші в об’ємі, який перевищує 5%, від об'єму приміщення; речовини, які здатні вибухати і горіти через взаємодію з водою, киснем повітря або одна з одною. Категорія Б ^горючі гази, нижня межа вибуховості яких більше 10% від об'єму повітря; рідини з температурою спалаху парів вище 28°С до 61 °С включно; рідини, які нагріті за умовами виробництва до температури спалаху і вище; пил чи волокна, нижня межа вибуховості яких 65 г/см3 і менше від об'єму повітря, за умовою що зазначені гази, рідини і пил можуть створювати вибухонебезпечні суміші в об'ємі, який перевищує 5% від об'єму приміщення.

Пожежонебезпечні.

Категорія В - рідини, з температурою спалаху парів вище 61°С; горючі пил чи волокна нижня межа вибуховості яких більше повітря; речовини, які здатні тільки горіти через взаємодію з водою, киснем повітря або одна з одною; тверді горючі речовини і матеріали.

Категорія Г - негорючі речовини і матеріали в гарячому, розжареному чи розплавленому стані, процес обробки яких супроводжується виділенням променевого тепла, іскор, полумені; тверді, рідкі і горючі газоподібні речовини, які спалюються чи утилізують ся у виді палива.

Категорія Д - негорючі речовини і матеріали в холодному стані. Вибухонебезпечні.

Категорія Е - горючі гази без рідкої фази і вибухонебезпечний пил в такій кількості, що вони можуть створювати вибухонебезпечні суміші в об'ємі, який перевищує 5% від об'єму приміщення, та коли за умовами технологічного процесу можливо тільки вибух (без наступного горіння); речовини, які здатні вибухнути (без наступного горіння) через взаємодію з водою, киснем повітря або одна з одною.

3.4.3. Пожежна небезпека приміщень.

Згідно з Правилами влаштування електроустановок споживачів виробничі приміщення поділяються на пожежонебезпечні і вибухонебезпечні.

Пожежонебезпечні - П-І, П-Н, П-Ііа, П-ІІІ.

П-І - приміщення, де обертаються горючі рідини з температурою спалаху вище 61 °С.

П-ІІ - приміщення, де виділяються горючі пил чи волокна, нижня межа займання

яких більше 65 г/см3 від об'єму повітря. П-ІІа - приміщення, де тримаються і обертаються тверді горючі матеріали. П-ІІІ - зовнішні установки, які розташовані поза приміщенням, де обертаються

горючі рідини з температурою спалаху парів вище 61 °С або тверді горючі

матеріали.

Вибухонебезпечні - В-І, В-Іа, В-Іб, В-Іг, В-ІІ, В-ІІа.

В-І - приміщення, в яких за нормальних нетривалих режимах роботи виділяються горючі гази чи пари, що здатні створювати з повітрям або іншим окислювачем вибухонебезпечні суміші.

В-Іа приміщення, в яких при нормальній експлуатації вибухонебезпечні суміші горючих газів чи парів з повітрям не утворюються, а можливі тільки внаслідок аварії чи несправності.

В-Іб - приміщення, що й класу В-Іа, але горючі гази, які в них утворюються, мають нижню межу вибуховості 15% і більше та різкий запах; або ці гази створюють тільки місцеву вибухонебезпечну концентрацію (наприклад, у верхній частині приміщення); або ці гази маються у невеликих кількостях і робота проводиться без відкритого полум'я.

В-Іг – зовнішні установки, де утворення вибухонебезпечних сумішей можливо тільки аваріях чи несправностях.

В-ІІ - приміщення, в яких за нормальних нетривалих режимах роботи виділяються горючі пил чи волокна, що здатні створювати з повітрям і іншими окислювачами вибухонебезпечні суміші. В-На - приміщення, що й класу В-М, але утворення вибухонебезпечних сумішів можливо тільки внаслідок аварії чи несправності.