Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ / КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ОХОРОНИ ПРАЦІ (полный).doc
Скачиваний:
624
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

2.6. Вібрація.

Вібрація - це вид механічних коливань в техніці. З гігієнічної точки зору вібрація - це сукупність несприятливих механічних коливань, що передаються на тіло людини

Вібрація відчувається людиною під час її дотику з машинами, механізмами, засобами транспорту або під час знаходження в зоні коливань, які вони розповсюджують.

Основні параметри, які характеризують вібрацію:

частота коливань (Гц);

амплітуда зсуву (мк або мм);

коливальна швидкість або віброшвидкість (м/с);

коливальне прискорення або віброприскорення (м/с2);

рівень вібрації (дБ).

2.6.1. Класифікація вібрації.

За способом передачі на людину вібрація поділяється на:

загальну, що передається через опорні поверхні на тіло сидячої або стоячої людини;

локальну (місцеву), що передається через руки людини.

Загальна вібрація за джерелами її виникнення поділяється на такі види:

транспортна - вібрація, що передається на операторів (водіїв) та людей, які знаходяться в транспортному засобі під час його руху;

транспортно-технологічна - вібрація, що передається на операторів рухомих машин, які мають обмежений рух і виконують технологічну операцію (екскаватор, колійна машина, вантажопідіймальний кран тощо);

технологічна - вібрація, що передається на операторів стаціонарних машин або передається на робочі місця, які не мають джерела вібрації

2.6.2. Вплив вібрації на людину.

Вібрація є потужним фізіологічним подразнювачем практично для всього організму і у разі тривалого та інтенсивного впливу може призвести до виражених порушень. Під впливом вібраційного струсу відбувається розлад нервової системи (пітливість, спазм кровоносних судин, виражене тремтіння пальців та інше). У людини з'являються головний біль, підвищена стомленість, порушується увага і пам'ять.

Локальна вібрація викликає спазм судин, які, починаючи з кінцевих фаланг пальців, розповсюджуються на всю кисть і передпліччя. Внаслідок погіршується кровообіг верхніх кінцівок, знижується чутливість шкіри, виникають болі в суглобах, відбувається інтенсивне відкладення солей, що призводить до деформації суглобів і зменшення їх рухомості. Крім тШ), локальна вібрація, діючи через периферичні нервові закінчення на нервову систему, викликає порушення її діяльності.

При тривалому контакті з вібрацією може виникнути загальне захворювання організму - вібраційна хвороба. Під час розвитку цієї хвороби з'являється відчуття оніміння, повзання мурашок, здерев’яніння, біль у суглобах. Під час приступу шкіра пальців стає блідою, знижується їх чутливість. Це Тяжка, важко виліковна хвороба, яка нерідко закінчується інвалідністю.

Особливо небезпечні вібрації з частотами; близькими чи рівними частоті коливань людського тіла та його окремих частин, органів. Вібрації з частотою до 4Гц впливають на вестибулярний апарат (органи рівноваги) і викликають захворювання під назвою "морська хвороба". Коливання з частотою 5 Гц надто несприятливі, тому що діють на область серця. При частотах 4-8 Гц коливання резонансні для шлунка, печінки, органів черевної порожнини; при 20-25 Гц для мозку; приЗО-40 Гц для кистей рук, при 250 Гц для нервової системи.

При значних амплітудах коливань 5-8 Гц відчуваються вібрація нутрощів; при частотах 17-25 Гц відчуття вібрації виникає в зубах; з підвищенням частоти відчуття вібрації спадає до нижніх кінцівок; при 80 Гц вібрація відчувається у ступнях.

Оскільки частота резонансу декілька залежить від положення тіла, людина рефлекторно намагається зайняти таке положення, при якому частоти резонансу і вібрації максимально відрізняються один від одного.