Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ / КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ОХОРОНИ ПРАЦІ (полный).doc
Скачиваний:
630
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

4.7.3. Класифікація електроустановок та приміщень за електро­безпекою.

Електроустановка - установка, в якій виробляється, перетворюється, переда­ється, розподіляється і споживається електрична енергія.

Всі електроустановки в залежності від напруги поділяються на: електроустановки напругою понад 1000 В в мережах з глухозаземленою нейтраллю;

електроустановки напругою понад 1000 В в мережах з ізольованою нейтраллю;

електроустановки напругою до 1000 В з глухозаземленою нейтраллю;

електроустановки напругою до 1000 В з ізольованою нейтраллю:

Глухозаземленою є нейтраль генератора чи живильного трансформатора, яка приєднайаііо заземлюючого пристрою безпосередньо або черезмалий опір (напри­клад, через трансформатор струму).

Ізольована нейтраль - це нейтраль трансформатора чи генератора, яка не при­єднана до заземлюючого пристрою або приєднана до нього через пристрої сигналі­зації, вимірювання, захисту та інші пристрої, що мають великий опір.

Вимоги до електричного обладнання залежать від приміщення, в якому воно роз­ташовано. За небезпекою ураження людей електричним струмом виробничі примі­щення поділяються на приміщення особливо небезпечні, з підвищеною небезпекою та без підвищеної небезпеки.

Особливо небезпечні приміщення характеризуються наявністю одного з таких факторів:

мають підвищену вологість (відносна вологість в них наближається до 100%);

хімічно активне або органічне середовище, яке постійно чи тимчасово тривалий час руйнівно впливає на ізоляцію та струмовідні частини;

можлива одночасна наявність-двох факторів, що визначають умови підвищеної небезпеки.

Приміщення з підвищеною небезпекою характеризуються наявністю в них од­ного з таких факторів:

відносна вологість тривалий час перевищує 75%;

маються струмопровідні підлоги (металеві, земляні, залізобетонні та ін.);

струмопровідний пил;

висока температура (постійно або періодично більше 1 доби температура пере­вищує+35°С);

маються великі заземлені металеві конструкції та можливий одночасний дотик людини до заземлених металоконструкцій будівель з одного боку і металевих корпу­сів електрообладнання з іншого боку.

Приміщеннями без підвищеної небезпеки являються всі приміщення, в яких відсутні фактори, що визначають особливу і підвищену небезпеку.

Електроустановки поза приміщеннями за ступенем небезпеки прирівнкжггь до електроустановок, які експлуатуються в особливо небезпечних приміщеннях.

4.7.4. Аналіз умов ураження людини електричним струмом.

Сила струму, що протікає через людину в мережах з ізольованою нейтраллю, залежить від якості ізоляції в електричних пристроях: чим краще ізоляція, тим менше сила струму Іл.

У разі однополюсного дотику в електричному колі можуть опинитися ряд опо­рів, які мають бути враховані для визначення величини струму. Основні можливі ва­ріанти дотиків наведені на мал. 4.7.8.

4.7.5 Небезпека напруг дотику та кроку.

Внаслідок замикання фази на землю (обрив і падіння фазного проводу на землю, замикання фази на корпус заземленого обладнання тощо) виникає розтікання стру­му в землі (фунті). На поверхні землі з'являється електричний потенціал (фх), ве­личина якого залежить від величини струму замикання на землю, питомого опору грунту (р) в зоні розтікання струму, відстані (х) від точки замикання А (мал. 4.7.9):

Як видно з мал. 4.7.8, на відстані 1 м від заземлювача падіння напруги складає 68%, на відстані 10м - 92%, а на відстані 20м по­тенціали ^ на стільки малі, що практично мо­жуть бути прийняті рівними нулю. Ці точки поверхні землі можна вважати такими, що знаходяться поза зоною розтікання струму і називати "землею" в електротехнічному ро­зумінні цього слова.

Напруга дотику

Напруга між двома точками електричного кола, яких одночасно торкається люди­на, називають напругою дотику.

Уявлення про напругу дотику можна отримати зі схеми, зображеній на малюнку 4.7.10, де показані три корпуси споживачів (А, Б, В ), приєднаних до одиноч

163

Сила струму, що протікає через людину в мережах з ізольованою нейтраллю, залежить від якості ізоляції в електричних пристроях: чим краще ізоляція, тим менше сила струму Іл.

У разі однополюсного дотику в електричному колі можуть опинитися ряд опо­рів, які мають бути враховані для визначення величини струму. Основні можливі ва­ріанти дотиків наведені на мал. 4.7.8.