Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ / КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ОХОРОНИ ПРАЦІ (полный).doc
Скачиваний:
628
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

4.8.4. Оперативне обслуговування.

Оперативне обслуговування електроустановок - це комплекс робіт з:

ведення необхідного режиму роботи електроустановок;

проведення перемикань, оглядів обладнання;

підготовки до проведення ремонту (підготовки робочого місця, допуску);

технічного обслуговування обладнання, що передбачене виробничими інструкціями працівників.

Оперативне обслуговування електроустановок може здійснюватися як місцевими оперативними чи оперативно-ремонтними працівниками, за якими закріплена ця електроустановка, так і виїзним, за якими закріплена група електроустановок.

До оперативного обслуговування електроустановок допускаються працівники, які знають оперативні схеми, посадові і експлуатаційні інструкції, інструкції з охорони праці, особливості обладнання і пройшли навчання, дублювання та перевірку знань.

Оперативні працівники, які обслужують електроустановки одноосібно, та ті старші в зміні чи бригаді оперативні працівники, за якими закріплені електроустанов­ки, повинні мати групу з електробезпеки IV в електроустановках напругою понад 1000В і III- в електроустановках напругою до 1000 В.

Оперативні працівники повинні працювати за графіком, затвердженим особою, відповідальністю за електрогосподарство підприємства. Оперативні працівник, які за­ступають на чергування; мають прийняти зміну від попереднього чергового, здати зміну наступному черговому у відповідності з графіком.

Під час приймання зміни оперативний працівник зобов'язаний:

ознайомитися зі схемою і станом та режимом роботи устаткування на своїй діль­ниці особистим оглядом в обсязі, встановленому інструкцією;

одержати від чергового, який здає зміну, інформацію про стан устаткування, за яким необхідно вести ретельний нагляд для запобігання аваріям та неполадкам, а також про стан устаткування, що перебуває в ремонті або резерві;

перевірити і прийняти інструмент, матеріали, ключі від приміщень, засоби захис­ту, оперативну документацію та інструкції;

ознайомитися з усіма записами та розпорядженнями за час, що минув з його останнього чергування;

оформити приймання зміни записом у журналі, відомості, а також в оперативній схемі власним підписом та підписом працівника, який її здає;

доповісти старшому зміни про початок чергування та про неполадки, виявлені під час прийняття зміни.

Оперативні працівники повинні проводити обходи та огляди устаткування і виро­бничих приміщень на закріпленій за ними дільниці. Забороняється під час огляду електроустановок виконувати будь-яку роботу. Оперативні працівники під час свого чергування є відповідальними за правильне обслуговування та безаварійну роботу всього устаткування на закріпленій за ними дільниці. В разі порушення режиму ро­боти, пошкодженні чи аварії електроустаткування оперативний працівник зо­бов'язаний негайно вжити заходів з відновлення схеми нормального режиму роботи і повідомити про те, що сталося, безпосередньо старшому у зміні працівнику або осо­бі, відповідальній за електрогосподарство.

4.8.5. Організаційні заходи, що убезпечують працівників під час роботи.

Організаційними заходами, якими досягається безпека робіт в електроуста­новках, є:

затвердження переліку робіт, що виконуються за нарядами, розпорядженнями і в порядку поточної експлуатації;

призначення осіб, відповідальних за безпечне проведення робіт;

оформлення робіт нарядом, розпорядженням або затвердженням переліку робіт, що виконуються в порядку поточної експлуатації;

підготовка робочих місць;

допуск до роботи;

нагляд під час виконання робіт;

переведення на інше робоче місце;

оформлення перерв в роботі та її закінчення.

Відповідальними за безпеку робіт, що виконуються в електроустановках, є:

працівник, який видає наряд, розпорядження;

працівник, який дає дозвіл на підготовку робочого місця;

працівник, який готує робоче місце, допуск;

працівник, який допускає до роботи (далі - допускач);

керівник робіт;

працівник, який наглядає за безпечним виконанням робіт (далі наглядач);

члени бригади.

Працівник, який видає наряд, розпорядження, встановлює можливість безпечного виконання роботи. Він відповідає за достатність і правильність зазначених у наряді заходів безпека, за якісний і кількісний склад бригади і призначення працівник відповідальних за безпечне виконання робіт.

Працівник, який дає дозвіл на підготовку робочих місць і на допуск, несе відповідальність за достатність передбачених для безпечного виконання робіт за­ходів по вимкненню та заземленню устаткування і можливість їх здійснення, а також за координацію часу і місця роботи бригад, що допускається.

Працівник, який готує робоче місце, відповідає за правильне виконання заходів щодо підготовки робочого місця, вказаних у наряді, а також тих, що вимагаються умовами роботи(встановлення замків, плакатів, огорож).

Допускай відповідає за правильність і достатність вжитих заходів безпеки та їх відповідність до характеру і місця роботи, зазначених у наряді, за правильний допуск до роботи, а також за повноту та якість проведеного ним інструктажу.

Керівник робіт відповідає за:

вжиття заходів безпеки, передбачених нарядом чи розпорядженням, та їх доста­тність;

чіткість і повноту інструктажу членів бригади;

наявність справність і правильне застосування необхідних засобів захисту, інструменту, інвентарю та пристосувань;

збережений та постійність перебування на робочому місці заземлень, огоро­джень, знаків і плакатів безпеки, запірних пристроїв протягом робочої зміни;

організацію і безпечне виконання робіт.

Керівник робіт повинен здійснювати постійний нагляд за членами бригади і усу­вати від роботи членів бригади, які порушують ПБЕ, а також не допускати тих, що пе­ребувають у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, або хворих.

Наглядач контролює наявність встановлених на місці роботи заземлень, огоро­джень, плакатів, запірних пристроїв та відповідає за безпеку членів бригади відносно ураження електричним струмом.

Оформлення робіт.

Роботи в електроустановках стосовно їх організації і оформлення поділяються на такі, що виконуються по нарядам-допускам (далі - нарядам), по розпорядженням або в порядку поточної експлуатації.

Наряд-допуск (наряд) - це складення на спеціальному бланку розпорядження на безпечне проведення роботи, що визначає її зміст, місце, початок г закінчення; необ­хідні заходи безпеки, склад бригади і осіб, відповідальних за безпечне виконання ро­боти.

Наряд на роботу виписується у двох примірниках і передається оперативному працівнику або працівнику, який готує робоче місце, перед початком підготовки робо­чого місця. Допускається передача наряду по телефону працівником, який видає на­ряд, старшому в зміні оперативному працівнику зазначеної в наряді-електро­установки, або керівнику робіт. В цьому разі наряд заповнюється в трьох примірниках.

Під час перерв у роботі - протягом робочого дня(на обід, за умовами проведення робіт) бригада у повному складі виводиться з робочого місця, Двері приміщень і ого­роджень електроустановки замикаються на замок, а плакати, огородження і зазе­млення залишаються на місці. Наряд залишається у керівника робіт наглядача.

Члени бригад не мають права повертатися на робоче місце за відсутності ке­рівника робіт (наглядача).

Допуск бригади до роботи після такої перерви здійснюється керівником робіт без оформлення в наряді.

Під час перерв, пов'язаних із закінченням робочого дня, увесь склад бригади ви­водиться з робочого місця. Двері приміщень та огородження електроустановки зами­каються на замок.

Закінчення роботи кожного дня оформлюється в наряді, а повторний допуск в на­ступні дні на підготовлене робоче місце здійснює допускач. Керівник робіт (наглядач) з дозволу допускача може самостійно допускати бригаду до роботи на підготовлене робоче місце, якщо йому це доручено в рядку наряду "Окремі вказівки".

Переведення бригади на нове робоче місце.

В електроустановках понад 1000 В, що експлуатуються місцевими оперативними працівниками, переведення бригади на інше робоче місце здійснюється допускачем. Це переведення може здійснювати працівник, який видав наряд, або керівник робіт, якщо про це є запис у рядку наряду "Окремі вказівки".

В електроустановках до 1000 В на різних робочих місцях переведення на інше робоче місце здійснюється керівником робіт без оформлення в наряді.

Закінчення робіт. Закриття наряду.

Після повного закінчення робіт робочому місцю слід надати належного стану» для цього послідовно виконуються:

виведення бригади з робочого місця;

зняття тимчасових огороджень і плакатів;

зняття заземлень;

встановлення на місце стаціонарних огороджень і плакатів, зняття огороджень і плакатів, вивішених перед початком робіт;

закриття на замки дверей, приміщень.

Наряд може бути закритим лише після .огляду устаткування і місць роботи, перевірки відсутності людей, сторонніх предметів і інструменту, на робочих міс­цях у разі надання належної чистоти.

Закриття наряду оформлюється керівником робіт записом у наряді та журналі об­ліку робіт за нарядами і розпорядженнями.

Оформлення робіт, що виконуються за розпорядженням і в порядку поточ­ної експлуатації.

Всі роботи, які проводяться в електроустановках, що не вимагають оформлення наряду, виконуються:

за розпорядженнями осіб, уповноважених на це, з попереднім оформленням у журналі обліку робіт за нарядами і розпорядженнями або в оперативному журналі;

в порядку поточної експлуатації.

Розпорядження.

Розпорядження - це завдання на безпечне виконання роботи, що реєструється в журналі та визначає ії зміст, місце, час, заходи безпеки і осіб, яким доручено ії вико­нання

За розпорядженням можуть виконуватися:

роботи без зняття напруги віддалік від струмовідних частин, що перебувають під напругою, тривалістю не більше однієї зміни;

аварійно-відбудовні роботи тривалістю до 1години;

роботи зі зняттям напруги з електроустановок напругою до 1000 В тривалістю не більше однієї зміни.

Перелік робіт, що можуть виконуватися за розпорядженням, зазначено в ПБЕ.

Розпорядження про проведення робіт має разовий характер. Термін його дії визначається тривалістю робочого дня виконавців. За необхідності продовження робо­ти, в разі зміни її умов або складу бригади розпорядження віддається знову.

Працівник, який віддав розпорядження, призначає керівника робіт (наглядача), членів бригади, визначає можливість безпечного проведення робіт і визначає не­обхідні для цього організаційні та технічні заходи.

Керівник робіт (наглядач) з моменту отримання дозволу на проведення робіт за розпорядженням здійснює нагляд за працівниками, які входять до складу бригади, щодо дотримання ними правил безпеки.

Після закінчення робіт керівник робіт має вивести бригаду з місця роботи, переві­рити робоче місце і повідомити про це працівнику, який віддав розпорядження.

Закінчення робіт оформлюється в журналі обліку робіт за нарядами і розпоря­дженнями.

Роботи, що виконуються в порядку поточної експлуатації.

До таких робіт відноситься виконання оперативними або оперативно-ремонтними працівниками самостійно таких робіт на закріпленій за ними дільниці протягом робо­чої зміни, які не потребують оформлення наряду або розпорядження.

В порядку поточної експлуатації можуть виконуватись:

роботи без зняття напруги віддалік від струмовідвих частин, що перебувають під напругою;

роботи зі зняттям напруги в електроустановках напругою до 1000 В.

Організаційними заходами, які забезпечують безпеку робіт в порядку поточної експлуатації, е:

визначення робіт в порядку поточної експлуатації;

складання і затвердження переліку робіт, що виконуються в порядку поточної експлуатації, та додаткових робіт стосовно до місцевих умов із затвердженням цього переліку керівником;

призначення виконавців (виконавця) робіт з групою з електробезпеки відповідно до характеру робіт, що виконуються.

Види робіт мають бути постійно дозволеними роботами, для виконання яких не вимагається оформлення будь-яких додаткових розпоряджень.

Вмикання електроустановок після повного закінчення робіт.

Електроустановка може бути ввімкнена тільки після закінчення робіт.

Вмикати електроустановку можна тільки після одержання на це дозволу опе­ративного працівника або працівника, який мас право віддавати розпорядження на оперативне обслуговування даної електроустановки.

Дозвіл на вмикання електроустановки в роботу може бути виданий тільки після одержання повідомлень від всіх допускачів і керівників робіт про повне закінчення робіт на даній електроустановці. Оперативні або оперативно-ремонтні працівники, які працюють в зміні і допущені до оперативного керування і оперативних перемикань, одержавши дозвіл на вмикання електроустановки після повного закінчення робіт, по­винні перед вмиканням упевнитися у відновленні постійних огороджень.