Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ / КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ОХОРОНИ ПРАЦІ (полный).doc
Скачиваний:
621
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

3.6.5. Автоматичні установки пожежегасіння.

До розповсюджених автоматичних засобів пожежегасіння відносяться спринклерні і дренчерні установки. Вони складаються з мережі розгалужених трубопроводів зі спринклерними або дренчерними головками та розташовуються під стелями (перекриттями) приміщення. Спринклерна головка має спеціальний легкоплавкий замок. Під час займання при підвищенні температури замок спринклера спрацьовує і вода, яка перебувала у системі під тиском, попадає до вогнища автоматично, одночасно подасться сигнал тривоги/ Дренчерні головки постійно відкриті. Вода надходите до дренчериоі системи авталатично або вручну ^--при спрацюванні пожежних датчиків.

Спринклерні і дренчерні установки постійно удосконалюються. У теперішній час застосовуються дренчерні установка для гасінняпожеж повпряно-механічною піною, в яких звичайні дренчерні змінюються на піні. Широке розповсюдження одержали автоматичні установки газового пожежегасіння, в яких використовуються як вогнетасні речовини вуглекислий газ, азот, аргон, фреон (хладон}) Порошкові установки пожежегасіння складаються з набору вогнегасників, автоматичною системою виявлення пожежі та приведення до дії установки.

3.6.6. Протипожежне водопостачання.

Протипожежне водопостачання - це комплекс пристроїв для подання води до місця пожежі.

Протипожежний водопровід розраховують на подачу необхідної кількості води під відповідним тиском протягомом не менш

Внутрішній пожежний водопровід постачається від мережі зовнішнього водопроводу. Внутрішні канали влаштовуються у шафі (або ніші зі скляними дверцями) на майданчиках сходів, у коридорах, інших місцях на висоті 1,35 м від підлоги. Кожний пожежний кран обладнаний пожежним рукавом довжиною 10 чи 20 м та пожежним стволом. На дверцях шафи пожежного крана мають бути такі позначки: літерний індекс ПК, порядковий номер та телефон найближчої пожежної частини.

3.6.7. Пожежна техніка.

Пожежні автомобілі загального призначення (автоцистерни, авто насоси) призначені для подання вогнегасник речовин (води, піни тощо), доставки до місця пожежі бойового складу, запасу води, піноутворювача і пожежно-технічного озброєння.

Мотопомпи використовуються для подання води з вододжерела до місця пожежі.

Пожежні поїзди призначені для гасіння пожеж в рухомому складі та на об'єктах, які розташовані біля залізничних колій, надання допомоги при аваріях та катастрофах.

Універсальні пожежні поїзди складаються з пасажирського вагона для розташування особового складу, спеціального обладнання і інвентаря; вагона для розташування насосних установок, електростанцій, пожежного інвентаря і запасу засобів пожежогасіння; двох 60-тонних цистерн з водою; вагона-гаража для пожежного автомобіля.

Пожежні поїзди і категорії - формують з пасажирського вагона для розташування особового складу, насосних установок, протипожежного інвентаря, запасу засобів пожежегасіння; двох цистерн з водою; вагона-гаража для пожежного автомобіля.

Пожежні поїзди II категорії - формують з вагона для розташування особового складу та пожежного обладнання; двох цистерн з водою.