Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ / КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ОХОРОНИ ПРАЦІ (полный).doc
Скачиваний:
621
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

4.5. Безпека при підіймально-транспортних роботах.

4.5.1. Технічний огляд.

Усі вантажопідіймальні крани, вантажозахоплювальні органи і пристрої мають виготовлятися, утримуватися і експлуатуватися відповідно до Правил будови та безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів. Нагляд за додержанням цих правил здійснює Держнаглядохоронпраці.

Реєстрації в органах Держйаглядохоронпраці підлягають крани всіх типів, за винятком: кранів з ручним приводом; кранів мостового типу, пересувних і поворотних консольних кранів вантажопідіймальністю до 10т включно, які керуються з підлоги за допомогою кнопкового апарату, підчіпленого на кранові або зі станційного пульту; стрілові і баштові крани вантажопідіймальністю до 1т включно та інші.

Вантажопідіймальні машини протягом експлуатації підлягаються періодичному технічному огляду частковому не рідше 1 разу та повному, не рідше 1 разу на З роки, за винятком кранів, що рідко використовуються, які оглядаються не рідше, ніж через кожні 5 років.

Позачерговий повний огляд здійснюється після: монтажу на нове місце, реконструкції, ремонту металевих конструкцій з заміною розрахункових елементів чи вузлів, установки змінного стрілового обладнання, капітального ремонту або зміни механізму підіймання, заміни гака.

Повний технічний огляд складається з огляду всіх механізмів і металоконструкцій, статичного і динамічного випробувань.

Статичне випробування вантажем, що перевищує вантажопідйомність машини на 25%, проводиться для перевірки на міцність і вантажну стійкість. Вантаж піднімають на висоту 200-300мм і витримують в такому положенні протягом 10 хвилин. Після цього вантаж опускають І перевіряють відсутність залишкових деформацій, тріщин та інших пошкоджень.

Динамічне випробування вантажем що перевищує вантажопідйомність машини на 10% проводиться для перевірки дії механізмів і гальм, а також всіх інших механізмів крану. Протягом випроб піднімання і опускання Вантажу повторюють двічі.

При частковому технічному огляді статичне і динамічне випробування не проводяться.

Результати технічного огляду записуються в паспорт вантажопідіймальної машини з вказанням строку наступного огляду, а на кран встановлюється табличка, де вказується реєстраційний номер, вантажопідіймальність та дата наступного випробування.

На кранах мають бути попереджувальні написи : "Не стій під вантажем4, "Не стій під стрілою в зонт її МОЖЛИВОГО опускання, "Бережись повороту крана "(два останніх - для стрілових кранів).

Зйомні вантажозахоплювальні пристрої і тара перевіряються після виготовлення, ремонту і періодично в процесі експлуатації технічному огляду.

Після виготовлення і ремонту вантажозахоплювальні пристрої оглядаються і випробуються навантаженням, яке в 1,25 разів перевищує їх номінальну вантажопідіймальність. Результати випробування вважаються задовільними, якщо відсутні тріщини, розриви і деформації. Тара при технічному огляді ретельно оглядається. Випробувати тару вантажем не обов'язково.

В процесі експлуатації знімні вантажозахоплювальні пристрої і тара підлягаються періодичним оглядам: через кожні 6 місяців оглядаються траверси;

через 1 місяць - кліщі і інші подібні захоплювальні пристрої та тара;

через кожні 10 днів - підвіски , стропи ,гаки.

Вантажозахоплювальні пристрої, які рідко використовуються, перед кожним використанням.

Результати огляду знімних вантажозахоплювальних пристроїв і тара заносяться в спеціальний журнал обліку.

Вантажозахоплювальні пристрої наділяються клеймом чи біркою, де вказуються номер , допустиме навантаження і дата випробування. На тарі мають бути вказані її призначення , номер власна вага і найбільша вага вантажу, для транспортування якого вона призначена.