Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Аудит Пшенична.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Рішення ситуації2.9

У разі існування суттєвої невизначеності щодо безперервності ді­яльності обов 'язком управлінського персоналу є оцінювання здатно­сті суб'єкта господарювання продовжувати свою діяльність, і фінан­сова звітність про це повинна містити відповідне розкриття інфор­мації.

Аудитор несе відповідальність за розгляд наявності суттєвих не-визначеностей, що їх треба розкрити у фінансових звітах і при скла­данні безумовно-позитивного висновку надати пояснюючий параг­раф. У даному випадку аудитор, наприклад, міг неправильно визна­чити обсяг вибірки при дослідженні розрахунків клієнта з бюдже­том за податками і платежами, що в подальшому за ліквідаційним балансом призвело до спрямування активів на погашення податко­вого боргу.

(МСА 570 "Безперервність "[6])

224

ВИВЧАЄМО МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ

АУДИТУ, НАДАННЯ ВПЕВНЕНОСТІ

ТА ЕТИКИ

(Витяг)

Мса 260 "Повідомлення інформації з питань аудиту найвищому управлінському персоналові" Відповідні особи

  1. Аудитору слід встановити осіб, що належать до найвищого управ­лінського персоналу, яким слід повідомляти інформацію з питань аудиту, що має значення для управління.

  2. У різних країнах є різні управлінські структури, що відображають культурні та правові традиції. Наприклад, у деяких країнах функція нагля­ду і функція управління юридично розділені між різними органами, напри­клад, між спостережною (що цілком або в основному не є виконавчою) радою та правлнням (виконавчим органом). В інших країнах обидві функції юридично покладені на один орган, хоча може існувати аудиторський ко­мітет (ревізійна комісія), який надає допомогу цьому органові в здійсненні його управлінських обов язків, пов язаних із фінансовою звітністю.

  3. Така різноманітність ускладнює встановлення універсальних крите­ріїв визначення найвищого управлінського персоналу та осіб, яким аудитор повідомляє інформацію з питань аудиту, що має значення для управління. Аудитор застосовує судження для визначення осіб, яким треба повідом­ляти інформацію з питань аудиту, що має значення для управління, беручи до уваги управлінську структуру суб єкта господарювання, обставини за­вдання та відповідні закони. Аудитор враховує також юридичні обов 'язки цих осіб. Наприклад, на суб 'єктах господарювання, де існує спостережна рада або ревізійна комісія, відповідними особами можуть бути ці органи. Проте на суб 'єктах господарювання, де єдиний орган створив ревізійну комісію, аудитор може прийняти рішення повідомляти інформацію з пи­тань аудиту аудиторському комітету (ревізійній комісії) або всьому орга­нові (залежно від важливості інформації з питань аудиту, яка має значен­ня для управління).

,5407

225

Тема 11. Аудиторски послуги їх об'єкти і види

У темі розглядаються такі питання:

  1. Поняття про послуги аудиторських фірм та їхні види.

  2. Супутні та інші послуги.

Ключові слова та поняття: завдання з надання впевненості, супутні послуги, інші послуги, організаційне забезпечення аудиту, методичне забезпечення аудиту, консультування, звіт аудитора (аудиторської фірми).

Рекомендована література: 5, 6, 17, 21, 35, 42, 44, 48, 51, 58.

Після вивчення теми ви повинні вміти:

  • визначати перелік аудиторських послуг у межах чинного зако­нодавства та рішень професійних організацій;

  • дотримуватися принципів, які супроводжують надання супутніх аудиту послуг;

  • застосовувати загальні професійні вимоги до аудиторських по­слуг;

  • класифікувати аудиторські послуги з метою розподілу всіх видів послуг на певні ряди за ознакою об'єктів цих послуг;

  • застосовувати заходи контролю якості аудиторських послуг;

  • опрацьовувати внутрішні стандарти, які стосуються методично­го та організаційного забезпечення аудиту;

  • застосовувати програмне забезпечення аудиту історичної фінан­сової інформації, огляду та супутніх послуг аудиторських фірм (аудиторів);

  • документувати процес надання супутніх та інших послуг, пов'язаних з професійною діяльністю аудиторів;

  • характеризувати переваги і недоліки різних видів співробітницт­ва аудиторської фірми і клієнта.

226