Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / Аудит Пшенична.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.93 Mб
Скачать

29 Завдання

l. Проаналізуйте ситуацію. 2. Визначте невідповідності нормативним актам. 3. Сформулюйте суть невідповідностей.

Ситуація 1.1

Аудиторська фірма "Пошук" створена три року тому. З тих пір вона розширилася, має мережу філій. Фірма надає аудиторські по­слуги, але, як правило, додатково організує консультації з питань оподаткування, причому ці консультації перевищують частку ауди­торських послуг у загальній роботі.

Рішення ситуації 1.1

Аудиторська фірма має право виконувати ряд послуг, які закріп­лені статутом цієї організації. Частіше метою і предметом діяльності аудиторської фірми є: виконання аудиторських перевіркок (аудиту) та надання інших аудиторських послуг, таких як експертизи, консу­льтування з питань бухгалтерського обліку, звітності, оподаткуван­ня, аналізу фінансово-господарської діяльності та інших видів еко-номіко-правового забезпечення підприємницької діяльності фізич­них та юридичних осіб. І якщо аудиторська фірма надає такі послу­ги, то ніяких порушень з її боку немає. Якщо ж аудиторська фірма надає інші послуги, не пепредбачені її статутом, це є ризикованим, оскыльки можливі порушення незалежності і об'єктивності членів аудиторської фірми і, як наслідок, довіра до цієї фірми з боку клієн­тів може змінитися не в кращий бік для неї.

{Cm. З Закону України "Про аудиторську діяіьність" від 14.09.2006 № 140-V [5]; "Міжнародна концептуальна основа за­вдань з надання впевненості" Міжнародні стандарти аудиту, на­дання впевненості та етики. Видання 2006року [6].)

ЗО

ВИВЧАЄМО МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ АУДИТУ, НАДАННЯ ВПЕВНЕНОСТІ ТА ЕТИКИ*

(Витяг) Загальна інформація про міжнародну федерацію бухгалтерів

Міжнародна федерація бухгалтерів (МФБ) - це всесвітня організація бухгалте-рів-професіоналів, заснована в 1977 році. її мета - служіння інтересам суспіль­ства, вдосконалення бухгалтерської професії на міжнародному рівні та розви­ток сильної міжнародної економіки за допомогою впровадження та додержан­ня високоякісних професійних стандартів, міжнародного зближення національ­них стандартів та висловлювання з питань, що викликають широкий суспшьний інтерес, де професійні знання бухгалтерів найбільш вагомі.

Основна діяльність

МФБ забезпечує керівництво професійними бухгалтерами на міжнародному рівні у служінні інтересам суспільства шляхом:

  • розробки, розвитку та підтримання на високому якісному рівні міжнародних професійних стандартів та Кодексу етики;

  • активної підтримки зближення національних професійних стандартів, особливо стандартів з аудиту, надання впевненості, етики, освіти та фінансової звітності;

  • постійного покращання якості аудиту та управління фінансами;

  • підтримки цінностей бухгалтерської професії для забезпечення постійного притоку осіб з високими моральними якостями;

  • підтримання відповідності вимогам організації;

  • допомоги країнам, що розвиваються та переходять до ринкової економіки, у створенні та підтриманні професії, відданої наданню високоякісних послуг, а також: служінні інтересам суспільства у співробітництві з регіональними бухгалтерськими та іншими органі­заціями.

* Ця книга містить інформацію про Міжнародну Федерацію Бухгалтерів (МФБ) та чинні стандарти аудиту, надання впевненості та етики, опубліко­вані МФБ, за станом на 1 січня 2006 р. [6].

31